Υπό διωγμό οι ορθόδοξοι Σέρβοι από το Κόσοβο

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Στο υπό την διακυβέρνηση των αλβανικών αρχών Κόσοβο, εξελίσσονται ορισμένες διεργασίες, που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν το μέγεθος του ξεριζωμού των γηγενών Σέρβων-Ορθοδόξων από την περιοχή, ο οποίος εντάθηκε από το 2008, από όταν ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Είχαν προηγηθεί οι βίαιες εκκαθαρίσεις του 2001-2.
Στο Κόσοβο εφαρμόζεται Γενική Απογραφή Πληθυσμού. Οι φορείς που εκφράζουν την εναπομείνασα σερβική κοινότητα έχουν καλέσει τους Σέρβους να μην μετέχουν στις διαδικασίες, καθώς δεν έχει εκπληρωθεί κανένα από τα αιτήματα της σερβικής πλευράς. Στην ουσία θέλουν να αποφύγουν να νομιμοποιήσουν, δια της συμμετοχής τους στην απογραφή, την δημογραφική αφαίμαξη της κοινότητας τους.

Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου, που είναι πάντα σε συντονισμό με το Βελιγράδι, αφορά ένα από τα ερωτήματα της απογραφής που διενεργεί η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι. Συγκεκριμένα, συλλέγονται στοιχεία και για τις «εμπόλεμες ζημιές» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατά τον “απελευθερωτικό αγώνα” του UCK το 1999, έναντι των αρχών της τότε μικρής Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή τον σερβικό στρατό! Ουσιαστικά πρόκειται για προπαρασκευαστική ενέργεια, προκειμένου η Πρίστινα να προσφύγει στην συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου, με σκοπό να επιδιώξει, αφενός την καταδίκη της Σερβίας, αφετέρου την αξίωση αποζημιώσεων απ’ το Βελιγράδι.

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ως ένα απλό παιχνίδι προπαγάνδας από την μεριά των αρχών του Κοσόβου. Όμως η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη, αν δούμε τα γεγονότα συνδυαστικά με άλλες διεθνείς εξελίξεις. Η Σερβία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών πιέσεων από την Δύση, με δεδομένη την ουδετερότητά της στον πόλεμο της Ουκρανίας και της άρνησης της να προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Οι εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθιστούν εφικτή την σχεδιαζόμενη προσφυγή της Πρίστινα στο Διεθνές Δικαστήριο. Ως γνωστόν, η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενέκρινε την θετική εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, εν ονόματι της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων. Στις 16 Μαΐου η Επιτροπή Υπουργών πρόκειται να εξετάσει και μάλλον θα εγκρίνει το σχετικό Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας, αποδεχόμενη το αίτημα της Πρίστινα.

Τί συμβαίνει σε Κόσοβο και Αλβανία
Ωστόσο η κυβέρνηση Κούρτι, έχοντας φέρει στα δικά της μέτρα την απαίτηση και του διεθνούς παράγοντα για την διενέργεια νέων εκλογών στους τοπικούς δήμους του Βόρειου Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προχωρά σε οργάνωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την ακύρωση των υφιστάμενων αρχών, διαδικασία που οι πολιτικές οργανώσεις των Σέρβων μποϊκοτάρουν – το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για την 21η Απριλίου. Στο δημοψήφισμα προβλέπεται η ακύρωση μόνο των εκλεγμένων δημάρχων και όχι των δημοτικών συμβουλίων, ενώ καθίσταται έγκυρο αν μετέχουν σε αυτό 50% και πλέον των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Να σημειωθεί πως αρκετοί Σέρβοι του Κοσόβου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, λόγω των εκτεταμένων διώξεων.
Όμως, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική για τους Σέρβους του Κοσόβου, με δεδομένα τα προσκόμματα που προβάλουν οι αρχές της Πρίστινα, τόσο στην ελευθερία κινήσεων του Πατριαρχείου Σερβίας, όσο και στην διαχείριση της πνευματικής τους κληρονομιάς και περιουσίας. Επιπλέον, επιβάλλοντας την απαγόρευση χρήσης του σερβικού νομίσματος (δηναρίου) στην επικράτεια του Κοσόβου, επιφέρουν την περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Σέρβων που δέχονταν επιδόματα και βοηθήματα απ’ το Βελιγράδι.

Όμως και η κατάσταση των Ορθοδόξων στην Αλβανία είναι δυσμενής. Ας μην διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι στην προσφάτως ολοκληρωθείσα διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού, καταγγέλθηκε σωρεία παραβάσεων σε βάρος των Ορθοδόξων χριστιανών, κατά την διαδικασία καταγραφής της εθνικής τους καταγωγής, του (ορθοδόξου) θρησκεύματος και της μητρικής γλώσσας τους.
Η παλαιότερη διαδικασία Απογραφής του 2011 είχε προκαλέσει την αποχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την τεκμηριωμένη απόρριψη των αποτελεσμάτων της απ’ την Ορθόδοξη Εκκλησία. Να σημειωθεί πως ενώ σύμφωνα με αξιόπιστους τρόπους στατιστικής διερεύνησης η Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία αριθμεί περίπου το 24% του πληθυσμού, η κρατική στατιστική αρχή ανακοίνωσε πρόσφατα πως αριθμεί μόλις του 7,6% του πληθυσμού!

Οι αντιδράσεις των Σέρβων
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο και ειδικά την προοπτική ένταξής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Σερβία εκφράζει την σκληρή αντίδραση της. Το Βελιγράδι χαρακτηρίζει την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη «πισώπλατη μαχαιριά» και προειδοποιεί ότι εξετάζει την απόσυρση του από τον εν λόγω οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπτσκα Μίλοραντ Ντόντικ, βασικής κρατικής συνιστώσας στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σε συντονισμό με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποιεί με απόσχιση, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του Κοσόβου αποτελεί διεθνές προηγούμενο για τους Σερβοβόσνιους. Η έτερη συνιστώσα της Βοσνίας, οι Μουσουλμάνοι, προσφεύγουν στην Ολομέλεια του ΟΗΕ με αίτημα την έγκριση Ψηφίσματος (με τη στήριξη της Γερμανίας, της Ρουάντα, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Βόρειας Μακεδονίας) που θα καθιερώσει την 11η Ιουλίου, επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, σαν «ημέρα γενοκτονίας».

Ως απάντηση ανακοινώθηκε ότι ανήμερα το Πάσχα συγκαλείται υπό την αιγίδα του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου –σε συντονισμό με την σερβική κυβέρνηση– συνέδριο των απανταχού Σέρβων, με κύριο αίτημα την ένωση με την Σερβία των κατακερματισμένων εδαφών και των σερβικών πληθυσμών, που βρίσκονται διάσπαρτοι στις κρατικές οντότητες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας…

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια