Πρέσβης της ΕΕ: Υπάρχει μεγάλη διαφθορά στην αλβανική διοίκηση

Νέο χτύπημα του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, Σίλβιο Γκονζάτο, στην αλβανική κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη.
Σε δραστηριότητα όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο Κίνητρα Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι η διοίκηση δεν πρέπει να έχει διαφθορά, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι διαφανής και υπεύθυνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση στην ΕΕ και πρέπει να γίνουν περισσότερα σε αυτή την πτυχή.
«Πιστεύω ότι ο ρόλος σας είναι βασικός στη διαδικασία ένταξης. Είστε πραγματικά το πλεονέκτημα της Αλβανίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Η δημόσια διοίκηση είναι το κλειδί. Είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η χώρα προωθεί τις προτεραιότητές της. Χαίρομαι που η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του δημοσίου υπαλλήλου. Πρέπει να υπάρχει μια δημόσια διοίκηση απαλλαγμένη από διαφθορά, ώστε να παρέχει την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να μπορέσει η Αλβανία να παίξει πλήρως τον ρόλο της ως μέλος της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων, ο πρέσβης τόνισε ότι απαιτούνται συστήματα σταδιοδρομίας βασισμένα στην αξία. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται διαφανή συστήματα, βασισμένα στην αξιολόγηση των ικανοτήτων των ανθρώπων.
«Δεν είναι τυχαίο ότι για την ΕΕ, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι απαραίτητη όπως και άλλα στοιχεία της ένταξης. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της ολοκλήρωσης. Η Αλβανία έχει υιοθετήσει έναν ρεαλιστικό και φιλόδοξο οδικό χάρτη και καθορίζει τα πιο σημαντικά βήματα η δημόσια διοίκηση να είναι στο ύψος της αποστολής που την περιμένει. Η ΕΕ δεν κάθεται και περιμένει να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αλλά η ΕΕ βοηθά στην εφαρμογή τους», είπε ο Γκονζάτο.

Ο πρέσβης είπε μεταξύ άλλων ότι το 70% της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο.
«Χθες ολοκληρώσαμε ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα κατάρτισης στην ΕΕ της διοίκησης. Μερικοί ήταν από τοπικό επίπεδο. Έχουμε πει ότι το 70% της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο» , κατέληξε ο Γκονζάτο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια