Πώς ο Έντι Ράμα μετέτρεψε την Αλβανία σε δεύτερη Βοσνία!

Σε ένα καθόλου όμορφο αποτέλεσμα για την Αλβανία κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, που διεξήχθη από το Αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο. Όπου, 100 και πλέον χρόνια μετά την εξέγερση του Χατζί Καμίλι, θεωρείται φιλοτουρκικό κράτος.
Στην έρευνα, η Αλβανία, όπως και η Βοσνία, θεωρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως τον πιο αγαπημένο ηγέτη στη χώρα. Το 71% των Αλβανών θεωρεί τον Ερντογάν ως τον πιο δημοφιλή ηγέτη, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατατάσσεται δεύτερος με δημοτικότητα 64%.

Η Βοσνία, η οποία είναι μια χώρα όπου η οθωμανική κληρονομιά είναι κεντρική στην ταυτότητα, έχει χαμηλότερη ποσόστωση για τον Σουλτάνο της Άγκυρας. Το 61% των Βόσνιων πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι ο αγαπημένος τους παγκόσμιος ηγέτης.
Εν τω μεταξύ, στο Κοσσυφοπέδιο, ο πιο δημοφιλής ηγέτης είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με 85%. Άρα το Κόσοβο του Αλμπίν Κούρτι είναι πολύ πιο δυτικό από την Αλβανία του Έντι Ράμα.
Ο οποίος συνειδητά, αλλά και από συμφέρον, μετέτρεψε την Αλβανία στην περιοχή επιρροής της Τουρκίας, την πιο κρίσιμη στα Βαλκάνια. Αλλά αυτή η επιρροή δεν είναι καθόλου πραγματική, φυσική ή μέρος ενός άμεσου συναισθήματος των πολιτών.
Αλλά δημιουργείται με χρήματα και πολιτικές ενέργειες από την Άγκυρα.

Σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο γιατί έφτασαν τα χρήματα από τον σεισμό, την πανδημία ή ακόμα και το περιφερειακό νοσοκομείο Φιέρι. Να γίνει η Αλβανία φιλοτουρκική χώρα με όλη τη σημασία της λέξης. Όλα αυτά τα χρήματα που κυκλοφορούν στην Αλβανία από το λιμάνι του Δυρραχίου ή ακόμα και σε οικοδομές πηγαίνουν στην Άγκυρα, σταματώντας στις οργανώσεις της εκκλησίας του Ερντογάν, που σήμερα, στην πράξη, έχει ένα κόμμα στην Αλβανία, που κρατά τον Έντι Ράμα στην εξουσία.
Ο Ράμα λέει ότι είναι καθολικός, αλλά όταν πηγαίνει στο Dollmabahçe φιλάει το χέρι του σουλτάνου που τον αποκαλεί «Μεγαλό» με μια λάμψη στα μάτια, ως ένα τουρκικό γρανάζι.

Φυσικά, αυτή η συμμαχία του Ράμα με την Τουρκία δεν είναι εντελώς λανθασμένη. Η Άγκυρα έχει μια πραγματική ευκαιρία να βοηθήσει την Αλβανία ενάντια στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Αλλά αυτή η συμμαχία. πρώτον, δεν είναι διαφανές και με συναινετική έγκριση στη θέση του, και δεύτερον, έχει μια άσχημη 'ουρά' στο πίσω μέρος.
Ο Έντι Ράμα δεν θα μπει στην ΕΕ γιατί του λέει ο πολιτικός του μέντορας. Επομένως, πρέπει να πέσει μια ώρα νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια