Αλβανία: O μισός πληθυσμός ζει εκτός της χώρας

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Censi 2023, σε σύγκριση με τα στοιχεία του ληξιαρχείου, υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον το 48% του πληθυσμού ή 2,2 εκατομμύρια Αλβανοί ζουν επί του παρόντος εκτός Αλβανίας, χωρίς να υπολογίζονται εδώ οι Αλβανοί που έχουν αποποιηθεί την υπηκοότητα ή τα παιδιά μεταναστών που δεν είναι εγγεγραμμένα στην Αλβανία.
Η Αλβανία φαίνεται να έχει γίνει χώρα μεταναστών, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζει στο εξωτερικό. Στοιχεία που αναλύθηκαν τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Ινστιτούτο Στατιστικής και του Δημοσίου Μητρώου, που τηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, υποδηλώνουν ότι ολόκληρη η επικράτεια της χώρας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το φαινόμενο της μετανάστευσης, που έχει στείλει τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τα στοιχεία του Ληξιαρχείου δείχνουν ότι ο πληθυσμός με αλβανική υπηκοότητα στο τέλος του 2023 ήταν 4.611.189 άτομα ενώ τα στοιχεία της απογραφής, που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση που βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, δείχνουν ότι στην Αλβανία ζουν 2.402.113 άτομα. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων, άνω των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι ο πληθυσμός με αλβανική υπηκοότητα που ζει στο εξωτερικό.
Ο αλβανικός πληθυσμός που ζει στο εξωτερικό είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν αναλογιστούμε ότι ορισμένοι μετανάστες έχουν παραιτηθεί από την ιθαγένεια ή δεν έχουν εγγράψει στο ληξιαρχείο παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία χωρισμένα ανά Περιφέρεια δείχνουν ότι όλες οι Περιφέρειες επηρεάζονται από τη μετανάστευση, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Η επαρχία Αυλώνας, η οποία περιλαμβάνει τους δήμους Αυλώνας, Σελένιτσα, Χιμάρα, Αγίους Σαράντα, Δέλβινο, Φοίνικη, Κονίσπολη, φαίνεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό του μεταναστευτικού πληθυσμού. Το Μητρώο Δημοσίου σημειώνει 390 χιλιάδες άτομα σε αυτόν τον νομό, αλλά το INSTAT βρήκε μόνο 148 χιλιάδες άτομα τον περασμένο Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι το 62% του πληθυσμού εκεί ζει εκτός Αλβανίας.
Στη Λέζα μετανάστευσαν το 56% του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, τα Τίρανα, η Ντίμπρα και το Μπεράτι έχουν σχετικά χαμηλότερο ποσοστό μετανάστευσης. Εδώ, περίπου το 37% του πληθυσμού με υπηκοότητα έλειπε στην περσινή Απογραφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής, το 32% του πληθυσμού στην Αλβανία ζει σήμερα στα Τίρανα, ακολουθούν το Ελμπασάν και το Φιέρι με 10% έκαστο και το Δυρράχιο με 9%.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια