Μεταναστευτική συμφωνία Μελόνι-Ράμα: Mια δαπανηρή και σκληρή φάρσα

Η επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, στο αλβανικό λιμάνι Shengjin στις 5 Ιουνίου δείχνει την ανοησία του σχεδίου της Ιταλίας να στέλνει στην Αλβανία μετανάστες και αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εν μέσω αυξανόμενων δαπανών, καθυστερήσεων και σοβαρών ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σχέδιο αναδεικνύεται ως παράδειγμα για το πώς να μην διαχειριστείτε τη μετανάστευση.
Η συμφωνία, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, δεσμεύει την Ιταλία να δημιουργήσει ένα κέντρο επεξεργασίας στο λιμάνι του Shengjin, ένα κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο με 880 θέσεις, καθώς και ένα κέντρο κράτησης με 144 θέσεις. Τα κέντρα υποδοχής και κράτησης θα βρίσκονται στο δήμο Gjadër.

Η Ιταλία λέει ότι θα στείλει στην Αλβανία μόνο μετανάστες από χώρες που ορίζει ως «ασφαλείς» για να υποβληθούν σε ταχεία διαδικασία ασύλου, ακολουθούμενη από ταχεία απέλαση για όσους δεν έχουν προστασία. Ωστόσο, ορισμένες χώρες που έχουν χαρακτηριστεί έτσι δεν είναι «ασφαλείς» για όλους: υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και το Καμερούν.
Παραμένει μυστήριο πώς η Ιταλία θα εγγυηθεί μια δίκαιη διαδικασία ασύλου και δικαστικό έλεγχο της κράτησης σε άλλη χώρα.

Η Μελόνι λέει ότι τα κέντρα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν τον Μάιο, θα είναι έτοιμα μέχρι τον Αύγουστο. Το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί πάνω από 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για τη λειτουργία του σχεδίου τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι 670 εκατ. ευρώ (άλλοι λένε ότι θα κοστίσει έως και 850 εκατ. ευρώ).
Η κυβέρνηση της Ιταλίας άνοιξε πρόσφατα μια προσφορά για ιδιώτες εργολάβους περιγράφοντας πώς σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Θέλει ένα ιδιωτικό σκάφος για 300 άτομα (200 μετανάστες και 100 άτομα προσωπικό) για να μεταφέρει άτομα απευθείας από ιταλικά κρατικά πλοία στη θάλασσα, νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Αλβανία. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι 13,5 εκατ. ευρώ. Παραμένει ασαφές πώς, πού και από ποιον θα γίνουν οι εκτιμήσεις για να καθοριστεί ποιοι από τους διασωθέντες θα πρέπει να σταλούν στην Αλβανία.

Μακριά από το να δείχνει «ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί», η επίσκεψη έδειξε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μελόνι δεν έχει μια λογική ή ανθρώπινη προσέγγιση στη μετανάστευση. Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας είναι δαπανηρή, θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ανθρώπων. Είναι μια κακή ιδέα που χειροτερεύει συνεχώς.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια