Η κοινότητά μας σφραγίζει την απώλεια της εθνικής οντότητας

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

«ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΦΑΡΠΑΚΤΕΣ
Αν λάβουμε υπόψη ότι οι υφαρπακτές και καταπατητές πετυχαίνουν τους στόχους τους σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, τότε οι ανούσιες καταγγελίες μας εναντίον τους αποτελούν αυτοσαρκασμό, διότι συμβάλλει στην απόκρυψη των ενοχών των δικών μας υπευθύνων, αλλά και των απλών Βορειοηπειρωτών. Η αποκάλυψή τους επιτρέπει ταυτόχρονα και την καλύτερη διάγνωση των στόχων και μεγεθών της αλλοίωσης της ίδιας της εθνικής οντότητάς μας.

ΧΙΜΑΡΑ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΝΟΧΗΣ
Η διαχρονική πορεία της απώλειας των περιουσιών των Χιμαριωτών κρύβεται πίσω από το σύνθημα των ηγεσιών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την αποφυγή της καταγραφής των περιουσιών στα κτηματολόγια, στο όνομα της δήθεν επαναφοράς των προπολεμικών τίτλων γαιών στην περιοχή, που όμως δεν διεκδικήθηκε ποτέ, παρά τις ευκαιρίες.

ΜΠΟΛΑΝΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΠΕΡΙΣΙΑ
Το 2003 μου ζήτησαν από το ΥΠΕΞ να στηρίξω την υποψηφιότητα δημάρχου του Μπολάνου, ή τουλάχιστον να έμενα ουδέτερος. Δέχτηκα το δεύτερο με την προϋπόθεση ότι εκείνος, ως δήμαρχος (ενώ ήταν και πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ), θα δεσμεύονταν να έδινε στον κάθε Χιμαραίο τον φάκελό του με τα περιουσιακά στοιχεία επί της γης και θα έβαζε τέλος στα εμπόδια καταγραφής αυτών στα κτηματολόγια. Εκείνη την περίοδο ο νόμος αναγνώριζε στο δήμο αρμοδιότητες προς νομιμοποίηση όλων των μορφών ιδιοκτησίας. Με ενημέρωσαν ότι ο Μπολάνος δεσμεύτηκε ότι το περιουσιακό θα αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα του.
Το Καλοκαίρι του 2004, πριν κλείσει χρόνο ως δήμαρχος, μπουλντόζες της χωροταξικής αστυνομίας κατεδάφιζαν παράνομα κτίρια στην παραλία της Χιμάρας, αλλά, επιλεκτικά των Ελλήνων. Ο δήμαρχος βρισκότανε (!) στους Α. Σαράντα και μου είπε ρητορικά στο τηλέφωνο, θα κάνουμε ή όχι κράτος δικαίου;!
Όπως επιβεβαιώθηκε, η παράλογη αυτή στάση Μπολάνου αποτελούσε το προοίμιο της βαθιάς συνεργασίας του με τα Τίρανα, κυρίως με το Μπερίσια. (Ο διάδοχος του στην «εκπροσώπηση» των συμφερόντων των Ελλήνων, έγινε συνεργάτης του Ράμα και μετά σφοδρός αντίπαλός του.)

Η ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΦΡΙΚΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ
Το 2014 όταν στην αλβανική Βουλή ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλυψε τα φρικτά μεγέθη της υφαρπαγής γαιών στα παράλια του Ιονίου (500 χιλιάδες στρέμματα, από Χιμάρα στα Εξαμήλια) και ότι εκείνος «θα ξερίζωνε» δήθεν την παρανομία, ο Μπερίσια, ως ο προκάτοχός του Ράμα, (2005-2013) τον απείλησε για να μη τολμήσει διότι εκείνος εργάστηκε και εφάρμοσε εκεί ένα (εθνικό) σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, το οποίο ο Μπερίσια το είχε ξεκινήσει από το 1994, (θυμηθείτε και τον Τένεντ), προέβλεπε δημογραφική αλλοίωση μέσω περιουσιακών υφαρπαγών και όχι μόνο στη Χιμάρα, αλλά γενικότερα στην Ε.ΕΜ..

Ο ΥΦΑΡΠΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΠΕΡΙΣΙΑ-ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ
Ο μηχανισμός Μπερίσια για την υλοποίηση του σχεδίου του, - για την υφαρπαγή των περιουσιών στη Χιμάρα στηρίζονταν στους τοπικούς μας άρχοντες και πολιτικούς. Κατά τον μηχανισμός αυτό, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του δήμου, παραχωρούνταν σε συγκεκριμένους (γνωστούς στην εξουσία) Χιμαραίους εκτάσεις φιλέτα που δεν τους ανήκαν. Στη συνέχεια νομιμοποιούνταν στο κτηματολόγιο και πουλιούνταν βάση προσυμφωνίας σε αλλοεθνείς, κοντά στην κυβέρνηση, (έγιναν ιδιοκτήτες, είπε ο Ράμα, μόλις αντίκρισαν θάλασσα) για να αναλάβουν επενδύσεις με μαύρο χρήμα.
Έτσι εξηγείται που ο Μπολάνος όχι απλώς αθέτησε τη δέσμευσή του προς το ΥΠΕΞ, αλλά στα 8 χρόνια διαχείρισης εξουσίας στη Χιμάρα, έκανε το αντίθετο. Αλλά μετά το πέρας των δύο θητειών του προέκυψε πλούσιος.
Ο Ράμα, «ξερίζωσε» κάποιους του Μπερίσια για να «φυτέψει δικούς του. Έκανε το σύστημα περισσότερο «νόμιμο», περισσότερο σκληρό, πιο διευρυμένο, με περισσότερα χρήματα και με τέτοιες τουριστικές επενδύσεις που θα ζήλευαν και οι πιο αναπτυγμένες χώρες. (Οι Έλληνες έμειναν στο περιθώριο απλώς «διαμαρτυρόμενοι» και υιοθετώντας την νοοτροπία πώλησης των γαιών.) Δεν λησμόνησε επίσης, την αρχή ότι για να κατακτήσεις ένα κάστρο χρειάζεται η συνεργασία με τον εσωτερικό παράγοντα. (Έγινε ο διάδοχος του Μπολάνου στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

ΤΟ ΑΠΛΩΜΕΝΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
Υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά το 2003, επί δημαρχίας Μπολάνου, εμποδίσθηκε το πρόγραμμα του USAID για την περιουσιακή απογραφή στην περιοχή της Χιμάρας, το οποίο πρόγραμμα είχε δώσει θετικά αποτελέσματα στο Κυπαρό.
Το 2008 η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε το γνωστό «Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Νότια Ακτή της Αλβανίας», το οποίο θα ναυαγήσει επίσης επί δημαρχίας Μπολάνου, αλλά μαζί με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2016, θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί των Τιράνων για την πραγματοποίηση των στόχων υφαρπαγής των περιουσιών των Χιμαραίων και ανάπτυξης ενός συγκεντρωτικού αναπτυγμένου τουρισμού, που εξουδετερώνει τους ντόπιους. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Ε.Ε.Μειονότητας, όπως και ο δήμαρχος Μπολάνος και ο διάδοχός του ο Γκόρος, δεν τα κατήγγειλαν. Απεναντίας συνεργάστηκαν.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ
Από το 2011 και μετά στο προσκήνιο προβάλλει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων μας στη Χιμάρα (του Σ. Κόμματος από την μία και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ από την άλλη). Φαινομενικά πρόκειται για σύγκρουση τιτάνων, αλλά στην ουσία για αγώνα κάλυψης συμφερόντων και βρώμικων συνεργασιών.
ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Το 2012 τα δύο πολιτικά σχήματα (πιθανόν υπό την επιρροή και των προαναφερόμενων δυτικών παρεμβάσεων) ενέκριναν από κοινού το σχέδιο ανάπλασης της παραλιακής Χιμάρας. Το 2017 μια ελληνική εταιρία ανέλαβε την απόδοση προδιαγραφών στο σχέδιο σύμφωνα με τις επενδυτικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τότε ήταν (2018) που για το ίδιο σχέδιο του 2012, τη βελτίωση του οποίου είχε αναλάβει ελληνική εταιρία, ξέσπασαν κατά της κυβέρνησης των Τιράνων, οι γνωστές αντιδράσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ με εθνικό μανδύα και σθεναρή στήριξη της Αθήνας (ότι η κυβέρνηση με απλωμένο χέρι τον Γκόρο, κατεδάφιζε περιουσίες Ελλήνων στη Χιμάρα με απώτερο στόχο την εκδίωξή τους).
Οι Ελληνο-αλβανικές σχέσεις έφθασαν στο αμήν. Οι εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ενώ ήταν μέσα στο ίδιο παιχνίδι πέρασαν με μεγάλη επιτυχία την κολυμβήθρα των εθνοπατέρων. Οι Έλληνες σοσιαλιστές ή γενικώς οι αντίπαλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, διώχτηκαν ως οι εχθροί του έθνους. Με το ίδιο σκεπτικό και για την αμφισβήτηση κάθε εγκυρότητας πιθανόν αποκαλύψεων για το πραγματικό ρόλο της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο περιουσιακό της Χιμάρας, επιχειρήθηκε η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από το Γκόρο. Ο Ράμα έδωσε εντολή πειθαρχίας στο Γκόρο, εφόσον τα είχε μέλη γάλα με τους αντιπάλους του.
Συνεπώς, η εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης της Παλιάς Χιμάρας αναβλήθηκε. Ένα χρόνο μετά, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις (δεν παραβιάζονταν περιουσίες των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, αλλά περιουσίες Ελλήνων μη υποστηρικτών τους), το σχέδιο εφαρμόστηκε. Αλλά με την γνωστή προϋπόθεση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ζήτησε την έγγραφη σύμφωνη γνώμη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Παρά την παρουσία υψηλόβαθμού Έλληνα διπλωμάτη οι εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ διαφώνησαν θεωρώντας το σχετικό έγγραφο σκέτη προδοσία. Η ένταση ήταν τέτοια που έφθασε στα παπούτσια. Οι υπογραφές, όμως έπεσαν, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία τους ανήκει σ ένα χέρι.)

Η ΚΡΥΦΗ-ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΓΝΗΣΙΑ» ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Το 2015 ακολούθησε ο νόμος των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τον οποίο το κράτος μπορεί να απαλλοτριώσει την ιδιωτική περιουσία κάποιου για να την παραχωρήσει σε στρατηγικό επενδυτή. Καμιά σοβαρή αντίδραση από την ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΕΑΔ, ενώ παραβιάζονται ωμά βασικά συνταγματικά δικαιώματα. Θα μεσολαβήσει η γνωστή ΚΥΑ, 708/2018 με την οποία η κυβέρνηση καταλογίζει ως κρατικές γαίες όλες εκείνες που ανήκουν στους Χιμαραίους αλλά δεν έχουν διεκδικηθεί επίσημα (μόνο με δηλώσεις ΟΜΟΝΟΙΑΣ). Η αναδίπλωση της κυβέρνησης με την απόφαση 807/2019, ότι πριν την κρατικοποίηση των περιουσιών αυτών έδινε 6μηνο περιθώριο ώστε οι Χιμαραίοι να κατέγραφαν αρχικά τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο για να συνεχίσουν οι τελικές διαδικασίες εγγραφής,, ενώ θεωρήθηκε ΝΙΚΗ, αποδείχτηκε άκαρπη εφόσον οι Χιμαραίοι και μετά από 13 μήνες δεν κουνήθηκαν, ή αν κουνήθηκαν δεν υπήρξαν διαδικασίες νομιμοποίησης των περιουσιών αυτών.
Η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, ενώ έτρωγε γιουβερλάκια με το Ράμα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, κατέβαινε με το δεξί χέρι του Ράμα, τον Χιμαραίο σοσιαλιστή Γκικνούρι στη Χιμάρα για δήθεν διαβουλεύσεις και λύσεις. (!!!)
Συνεργός του Ράμα αναδείχτηκε η ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας και στο νόμο 20/2020 για τις τελικές διαδικασίες εγγραφής των ακινήτων περιουσιών-γαιών. Δικαίως χαρακτηρίστηκε ταφόπετρα στο περιουσιακό. Στο πλευρό του ο Ράμα είχε στο συγκεκριμένο νόμο και μέρος του ελληνοαμερικανικού λόμπι και την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΜΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
Έτσι εξηγείται που σχεδόν κανείς Χιμαραίως δε ζήτησε την υποστήριξη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ για να αντιμετωπίσει τα επώδυνα προβλήματα, με ιδιώτες, το κράτος, το μαύρο χρήμα και τους μαφιόζους. Και οι φάκελοι που κατάρτισαν Έλληνες δικηγόροι για 80 περιπτώσεις χάθηκαν κι αυτοί. Έτσι εξηγείται η καλλιέργεια της νοοτροπίας μεταξύ Χιμαραίων για να πουλήσουν καθετί και να φύγουν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής.
Τέτοια στοιχεία υπάρχουν πάρα πολλά. Το αδιανόητο μένει στην ανάδειξη ηρώων αγωνιστών για το περιουσιακό.!!!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια