Πώς ξεπλένονταν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών σε κατασκευαστικά έργα στα Τίρανα

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Klajdi Merkaj σχεδίαζε ένα ταξίδι στο Ντουμπάι για να εξασφαλίσει άφθονη χρηματοδότηση για την επέκταση της κατασκευαστικής του επιχείρησης στα Τίρανα.
Μόλις 31 ετών τότε, ο Merkaj έχτιζε, μέσω της εταιρείας που ίδρυσε, ένα συγκρότημα πολυτελών βιλών στο Lundër – την πλούσια προαστιακή περιοχή γύρω από την αλβανική πρωτεύουσα, αλλά οι φιλοδοξίες του ήταν μεγαλύτερες.

Ενώ διαπραγματευόταν την αγορά δύο ακριβών οικοπέδων στα Τίρανα, ο Merkaj συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν περισσότερα χρήματα. Κατέφυγε για βοήθεια στον Franc Çopje, ένα Αλβανό αφεντικό της διεθνούς διακίνησης κοκαΐνης, γνωστό και ως Franc Gergely.
Ο Merkaj κατηγορείται ότι επικοινωνούσε με τον Çopje μέσω της εφαρμογής Sky ECC και τον είχε ενημερώσει προηγουμένως για τα επιχειρηματικά του σχέδια.

"Και για τις δύο χώρες ξοδέψαμε πολλά για να τα καταφέρουμε. Λάβαμε ΟΚ", ενημέρωσε την Çopje, ενώ ζήτησε κεφάλαιο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά.
Οι επικοινωνίες μέσω της εφαρμογής Sky ECC μεταξύ Klajdi Merkaj και Franc Çopje εντάσσονται σε ογκώδη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για μέτρα ασφαλείας κατά της εγκληματικής οργάνωσης «Çopja», που κατηγορείται για σειρά πληρωμένων δολοφονιών, διεθνούς διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης. καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με εγκληματικές πηγές.

Εκτός από τις αιματηρές συγκρούσεις, αυτές οι επικοινωνίες αποκαλύπτουν επίσης ορισμένα περιορισμένα παραδείγματα ενός φαινομένου που πιστεύεται ότι είναι πολλαπλάσια από το ξέπλυμα χρήματος για τη διακίνηση ναρκωτικών στους πύργους και τα κατασκευαστικά συγκροτήματα στα Τίρανα.
Το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστό ως «εγκληματικός παράδεισος» για μια σειρά από αλβανικά πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος, που κρύβονται εκεί για να γλιτώσουν τη σύλληψη ή τη δολοφονία από αντίπαλες ομάδες.

Ο Franc Copja πιστεύεται ότι παρέμεινε στο Ντουμπάι από το 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, όταν εκδόθηκε στο Βέλγιο ως ο εγκέφαλος ενός φόνου για «διατάραξη δοσοληψιών ναρκωτικών».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οδήγησε έναν στρατό ανδρών από το Ντουμπάι να ξεπλύνει τα χρήματά του στην Αλβανία και διαπραγματεύτηκε επιχειρηματικές συμφωνίες που τον έκαναν μυστικό επενδυτή σε κατασκευαστικά έργα στα Τίρανα.

Κατά το έτος 2020, στο οποίο ανήκουν οι συνομιλίες που έγιναν στο SKY ECC, ο Çopja τεκμηριώνεται ότι έφερε στην Αλβανία τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν για την ανέγερση κτιρίου κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Μητέρα Τερέζα», στην αγορά ακριβών διαμερισμάτων σε κάποιους από τους πύργους των Τιράνων καθώς και δύο επαύλεων στο συγκρότημα «Mandarine Drive» πίσω από το εμπορικό κέντρο TEG, που έχτισε η εταιρεία που ίδρυσε ο Merkaj.
Μεγαλύτερο ποσό 15,4 εκατ. ευρώ εικάζεται ότι επενδύθηκε ένα χρόνο αργότερα για την αγορά πλινθωμάτων χρυσού από τον Çopja.

Σύμφωνα με την Europol, την υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συντόνισε την καταστολή του ομίλου Chopja στα τέλη Ιουλίου, αυτή η οργάνωση χρησιμοποίησε περίπλοκες συναλλαγές για να ξεπλύνει χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
«Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας για ξέπλυμα χρήματος με έδρα τα Τίρανα, ο οποίος πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε πολλές άλλες εγκληματικές ομάδες υψηλού επιπέδου, που εμπλέκονται διεθνώς σε φόνους, διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε η Ιντερπόλ.

Το ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε βάρος του Klajdi Merkaj δεν έχει ακόμη εκτελεστεί και αναζητείται. 

«Χρειάζεται οξυγόνο»
Η εγκληματική οργάνωση που διοικείται από αδέρφια από το Ελμπασάν, Franc Çopja, 32 ετών, και Hajdar Çopja, 40, εξοντώθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ειδική Εισαγγελία, SPAK, σε συνεργασία με την Europol και τις αρχές επιβολής του νόμου στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία. .
Η διεθνής επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Γοργόνα».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οργάνωση Çopja κατηγορείται ότι σκότωσε επτά άτομα και τραυμάτισε άλλους δύο μεταξύ 2018-2020, ενώ προσπάθησε να εξοντώσει την αντίπαλη ομάδα Alibej μέσω της πρόσληψης πληρωμένων δολοφόνων.
Η οργάνωση πιστεύεται ότι ξεκίνησε το 2006-2007 στην Ιταλία, όπου οι αδερφοί Çopja ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση ως διανομείς μικρών δόσεων κοκαΐνης.

«Με τα χρόνια, οι αδερφοί Çopja έγιναν πολύ ισχυροί από την πώληση και τη διακίνηση ναρκωτικών, όπου από την Ιταλία επέκτεινε την εγκληματική τους δράση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην απόφαση.
Το 2020, ο οργανισμός επεκτάθηκε σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλλιέργησε δεσμούς με χονδρεμπόρους κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ομάδα Çopja έχει επίσης διακινήσει ναρκωτικά σε ασιατικές χώρες όπως η Ινδία και η Σιγκαπούρη ή στη Νότια Αφρική.

Ενώ αγωνιζόταν για εκδίκηση και διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης στη διεθνή αγορά, ο όμιλος Çopja έψαχνε επίσης ευκαιρίες για να ξεπλύνει χρήματα που κέρδιζε από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία.
Από τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που τεκμηριώθηκαν το 2020, τρία εκατομμύρια από αυτά φέρεται να εισήχθησαν στην εταιρεία «Elba Beton» που ανήκει στον Arjan Ormenaj για να πραγματοποιήσει την κατασκευή ενός κτιρίου κοντά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Μητέρα Τερέζα» στα Τίρανα.

Η "Elba Beton" είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2001 από τον Arben Lamçja, 50 ετών - καταδικασμένος στην Ιταλία για εκμετάλλευση πορνείας στα τέλη της δεκαετίας του '90 και έμπιστος του Franc Chopje στη διοίκηση και το ξέπλυμα χρήματος. Το 2006, η Lamçja πούλησε την εταιρεία στον Arjan Ormenaj, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι συνέχισε να παραμένει ως σκιώδης συνεργάτης της.
Η Ormenaj είναι επίσης μέτοχος σε έξι άλλες επιχειρηματικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η "Trans Cement" sh.pk "Elba Beton" μαζί με την αδελφή εταιρεία "Trans Cement" ανέπτυξαν κατασκευαστικά έργα στην παραλία του Golem και στα Τίρανα μεταξύ 2021-2023.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι Arben Lamçja και Arjan Ormenaj έχουν ενεργήσει για λογαριασμό των επικεφαλής της οργάνωσης Çopja μέσω της αγοράς ακινήτων, της χρηματοδότησης της ανέγερσης κτιρίων κατοικιών και του ανοίγματος οικονομικών φορέων προκειμένου να μην τους εκθέτουν ως κατόχους και ιδιοκτήτες.
Σε μια περίπτωση, ο Lamçja έγραψε στον Çopje τον Ιανουάριο του 2020 ότι ο Ormenaj σχεδίαζε να χτίσει ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο 5 και του είχε ζητήσει να ρωτήσει τον Franci εάν ήθελε να εισέλθει ως επενδυτής με αξία 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Τσόπγια απαντά ότι δεν είναι πρόβλημα για τα λεκ. «Ο Arjan Ormenaj έχει την πόρτα ανοιχτή χωρίς χρόνο και χωρίς αριθμό», φέρεται να έγραψε.
Δέκα μήνες αργότερα, ο Lamçja ενημερώνει ξανά τον Çopje ότι ο Ormenaj «χρειάζεται οξυγόνο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Lamçja και ο Ormenaj αγόρασαν διαμερίσματα για λογαριασμό της Çopje και τα κατέγραψαν στα ονόματα συγγενών ή του κοινωνικού του κύκλου.
Η σύλληψη του Ormenaj δεν κατέστη δυνατή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταζητούμενος για το ποινικό αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ ο Arben Lamçja συνελήφθη στο Κόσοβο στις αρχές Αυγούστου και εκδόθηκε στην Αλβανία.

Ο Ormenaj δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια, ενώ ο δικηγόρος του Arben Lamçje, Altin Gjata, δεν σχολίασε τις κατηγορίες, καθώς είπε ότι θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα στοιχεία της Εισαγγελίας.
Ωστόσο, είπε στο BIRN ότι ο Lamçja είχε προηγουμένως υποβληθεί σε έρευνα ιδιοκτησίας από τα Σοβαρά Εγκλήματα και η υπόθεση εναντίον του είχε αποσυρθεί.

Από την επιχείρηση ελαστικών μέχρι την κατασκευή
Το "Mandarine Drive" είναι ένα συγκρότημα από πολυτελείς βίλες στα περίχωρα των Τιράνων, χτισμένο σε έναν απαλό, άλλοτε καταπράσινο λόφο πίσω από το εμπορικό κέντρο TEG. Οι βίλες ανήκουν στη μοντέρνα αρχιτεκτονική, έχουν η καθεμία προσωπική πισίνα και είναι εισηγμένες από μεσιτικά γραφεία με τιμές πώλησης που κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως 1,5 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Το συγκρότημα «Mandarine Drive» είναι επένδυση της εταιρείας Merkaj 3 sh.pk, που ιδρύθηκε το 2013 από τον Klajdi Merkaj σε ηλικία μόλις 24 ετών, με δραστηριότητα την εμπορία ελαστικών βαρέων οχημάτων. Το 2017, ο Merkaj πούλησε τις μετοχές στον αδερφό του και η εταιρεία σημείωσε μια ξαφνική άνοδο, συμμετέχοντας στο κατασκευαστικό έργο του συγκροτήματος βίλας "Mandarine Drive".

Ωστόσο, τα στοιχεία που παρέχει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου υποδηλώνουν ότι ο Klajdi Merkaj συνέχισε να εκτελεί ενέργειες για λογαριασμό της εταιρείας.
Οι επικοινωνίες στην εφαρμογή Sky ECC με τον Franc Chopjen προσδιορίζουν τον Merkaj ως άτομο που ασχολείται με μεταφορές χρημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αλβανία. Σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του 2020, στέλνει ταχυδρομικούς κώδικες Cópje, οι οποίοι σύμφωνα με ανοιχτές πηγές αποδεικνύονται ότι είναι σπίτια στο Λονδίνο, το Λούτον και τα προάστια του Μπέρμιγχαμ.

Φροντίζει επίσης να πουλήσει τα αυτοκίνητα του Chopje και να κρύψει την ιδιοκτησία των δύο βιλών τους στο συγκρότημα «Mandarine Drive».
«Ο πολίτης Klajdi Merkaj προσδιορίζεται ως ένα από τα έμπιστα πρόσωπα που κατέχει και διαχειρίζεται σημαντικές χρηματικές αξίες για λογαριασμό του πολίτη Franc Gergely», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.
«… σύμφωνα με την εντολή και τον προσανατολισμό του πολίτη Franc Gergely (Çopja), έλαβε και μετέφερε χρηματικές αξίες, οι οποίες στη συνέχεια επενδύθηκαν στην κατασκευή και την αγορά ακινήτων για λογαριασμό του πολίτη Franc Gergely», προστίθεται. .

Χρήματα στάθμευσης
Εκτός από επιχειρηματίες κατασκευών, ο Franc Çopja χρησιμοποίησε και άλλα άτομα για τις επιχειρήσεις του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Αλβανία.
Δύο από αυτούς φέρονται ως ιδιοκτήτες ενός σημείου ανταλλαγής συναλλάγματος "B.Lika, Çimi & Keni" μπροστά από την Τράπεζα της Αλβανίας, ο Bashkim Lika και ο Maklen Mici, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την επιχείρησή τους ως οικονομική βάση για την Εγκληματική οργάνωση Çopja.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Mici ότι, ως χρήστης του σημείου ανταλλαγής συναλλάγματος, κράτησε 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις εγκαταστάσεις σε μία υπόθεση, η οποία ανήκε στον Franc Çopje και ένα μέρος της αποσύρθηκε από τον Arben Lamçja.
Σε δεύτερη περίπτωση, ο Dorjan Dyli, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, έλαβε το ποσό των 121 χιλιάδων ευρώ κοντά στο σημείο ανταλλαγής συναλλάγματος, το οποίο χρησιμοποίησε ως πρώτη δόση για την αγορά διαμερίσματος σε πολυκατοικία μπροστά από την Οικονομική Σχολή. που προσδιορίζεται ως «παλάτι με κόκκινη πρόσοψη» στον φάκελο. Απέσυρε τα χρήματα ταυτοποιώντας τον εαυτό του με την κωδική ονομασία «Ο φίλος του Βαλκάνη».

Το διαμέρισμα κόστισε συνολικά 236.000 ευρώ, αλλά ο Dyli κάλυψε τα υπόλοιπα με ένα εικονικό τραπεζικό δάνειο, το οποίο εξόφλησε με τα χρήματα που έστειλε ο Çopja και το οποίο βρισκόταν στο σημείο ανταλλαγής συναλλάγματος Mici.
Σε μια από τις συνομιλίες που είναι στη δικαστική απόφαση, ο Dyli εξήγησε στον Çopje ότι «ο διευθυντής της τράπεζας τον είχε συμβουλεύσει ότι η μεταφορά πληρωμών πρέπει να γίνεται κάθε 5-6 ημέρες με χρηματικά ποσά από 7.000 έως 10.000 ευρώ, από πότε οι πληρωμές με μετρητά γίνονται δεν μπορούν να εντοπιστούν, μόνο επειδή έχουν υψηλές προμήθειες».

Ο Franc Çopja φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αγοράσει καθαρό χρυσό 24 καρατίων τον Ιανουάριο του 2021 και το πρόσωπο που φρόντισε να εξασφαλίσει τον χρυσό ήταν ο Mici.
Σε μια περίπτωση, ο Mici κατηγορείται ότι παρείχε 10 κιλά καθαρού χρυσού στο Çopje, αλλά το αφεντικό της οργάνωσης του ζήτησε να του δώσει άλλα 30 κιλά, τα οποία αποδείχθηκε ότι τα είχαν φέρει στην Αλβανία.

Στις μεταξύ τους επικοινωνίες οι ανακριτές λένε ότι βρήκαν και φωτογραφίες από πλινθώματα χρυσού αξίας 15,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Mici είχε εξασφαλίσει τις ράβδους χρυσού αξίας 15,4 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του Franc Çopje.
Ο Lika και ο Mici συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στα τέλη Ιουλίου με την κατηγορία της νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος, αλλά ο δικηγόρος τους Adriatik Kuka είπε στο BIRN ότι δεν έχουν καμία σχέση με την εγκληματική δραστηριότητα που τους αποδίδεται και ότι «είναι σοκαρισμένοι από τις κατηγορίες ".

Ο Κούκα είπε επίσης ότι οι πελάτες του είναι τακτικοί φορολογούμενοι, γνωστοί έμποροι στην πόλη των Τιράνων και ασκούμενοι της μουσουλμανικής θρησκείας.
«Δεδομένου ότι είναι ασκούμενοι της μουσουλμανικής θρησκείας, λόγω της θρησκείας τους, δεν έχουν καμία σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να παραβιάζουν τους νομικούς/ανθρώπινους κανόνες που έρχονται σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ισχύοντες νόμους», κατέληξε ο Kuka.

Διαβάστε ακόμη

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 
   

Σχόλια