Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης
Επισήμως ξεκίνησε η εξέταση της πρώτης δέσμης από πέντε κεφάλαια, εκ των συνολικά 33 που θα πρέπει να εξεταστούν προκειμένου η Αλβανία να καταστεί μέλος της Ένωσης. Στόχος του Αλβανού πρωθυπουργού είναι να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία μέχρι το 2030 και η σημαία του Γεωργίου Καστριώτη και του Ισμαήλ Βλιόρα να ανυψωθεί επισήμως στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ένωσης! Κάτι που δείχνει, ή την προφανή άγνοια της όλης διαδικασίας, ή απλώς πρόκειται ένα υπεραισιόδοξο αφήγημα από τον Έντι Ράμα, ενόψει και των εκλογών της άνοιξης του 2025, όπου ήδη το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ως κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Η Αλβανία του 2030».
Πώς παρουσίασαν το γεγονός της Τρίτης τα διάφορα ελληνικά ΜΜΕ; Μάλλον με νότες αισιοδοξίας, όπως είχε φροντίσει από το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στην επίσημη τελετή. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας στην όλη διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, ανεξαρτήτως των προκλήσεων των τελευταίων 18 μηνών!
Μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ουσιαστικές εκπτώσεις-αποκλίσεις από προηγούμενες διακηρυγμένες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας – σημειωτέον ότι η ελληνική πλευρά δεν επεδίωξε να αξιοποιήσει άλλα διμερή μέσα για την διασφάλιση ενός βελτιωμένου καθεστώτος για την γηγενή Εθνική Ελληνική Μειονότητα, προσδοκώντας μόνο στις ευκαιρίες που προσφέρει η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και η ενταξιακή βούληση της Αλβανίας.
Για παράδειγμα, καθώς στην Χιμάρα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ένα ιδιοκτησιακό πογκρόμ με αφορμή υποτιθέμενα σχέδια πολεοδομικής ανάπλασης, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε τουλάχιστον πετύχει πέντε σημεία για την Ελληνική Μειονότητα στο τότε Σχέδιο Συμπερασμάτων για την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας – τα λεγόμενα pre conditions στην τεχνική γλώσσα των διαδικασιών.
Στη γραμμή αυτή είχε αναφερθεί και ο μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανεξαρτήτως ότι επέλεξε άλλη προσέγγιση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πλέον όλα αυτά είναι παρελθόν, καθώς οι προσδοκίες για την αλλαγή της στάσης των Τιράνων στην αντιμετώπιση των Βορειοηπειρωτών, εναποθέτονται απλώς στην στενή παρακολούθηση των διαδικασιών εξέτασης των κεφαλαίων. Προφανώς και υπάρχει ευχέρεια κινήσεων, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση κάθε βήματος εξέτασης της δέσμης κεφαλαίων απαιτεί την επικύρωση από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, όμως, θα είχε άλλη αξία εάν είχαν επιτευχθεί κάποια τετελεσμένα στην διαδικασία, έστω και για το γόητρο της Ελλάδας…
Χαρακτηριστικά, ο ομογενής βουλευτής και πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες – ένας έμπειρος πολιτικός της Μειονότητας, με ειδική γνώση για το ζήτημα – εξέφρασε την ανησυχία του ότι όταν θα έχουν θεσμοθετηθεί τα όσα ο γηγενής Ελληνισμός αναμένει απ’ τη διαδικασία, πιθανών να μην έχει πια πραγματικό αντίκρισμα η υλοποίηση τους – ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά, των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών μηδέ εξαιρουμένων, καθώς θα έχουν ήδη επιβληθεί τετελεσμένα από την καταπάτηση τους.
Ο Ράμα θυμήθηκε τον Μέγα Αλέξανδρο!
Ο δε Έντι Ράμα, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, εμφανίστηκε για άλλη μια αφορά περιφρονητικός και με απόλυτη έλλειψη του απαιτούμενου σεβασμού στις ευαισθησίες του Ελληνισμού. Είχε μάλιστα και… ερωτιάρικη διάθεση! Αρχικά απέφυγε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τα κράτη μέλη για την κοινή τους απόφαση, που οδήγησε στην έναρξη της διαδικασίας εξέτασης των ενταξιακών κεφαλαίων.
Έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την αποσύνδεση της Αλβανίας από την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας – όπου προηγουμένως αποτελούσε ενιαίο δίδυμο διεύρυνσης – προτίμησε να επιτεθεί στην Ένωση ότι είναι «ασυνεπής» και πως «εξαπατά» τα υποψήφια κράτη! Επεσήμανε πως η Αλβανία έδειξε μεγάλη υπομονή, επειδή τρεις φορές αναβλήθηκε η διαδικασία επί διακυβέρνησης του, επιβεβαιώνοντας τελικώς για άλλη μια φορά ότι «όταν ο Αλβανός ερωτεύεται, δεν υπάρχει καμιά δύναμη να τον σταματήσει…»! Σε ρόλο Δία που έγινε Ταύρος για την Ευρώπη, λοιπόν, ο Ράμα!
Κι ενώ ρωτήθηκε από Βούλγαρο δημοσιογράφο για την διαφορά Σόφιας-Σκοπίων που καθυστερεί την έναρξη της διαδικασίας για τα δεύτερα, εκείνος “τη βγήκε” και πάλι στην Ελλάδα! Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το με το ποιόν η μητέρα του έκανε έρωτα και συνέλαβε τον μέγα Βασιλέα (Μέγα Αλέξανδρο)… είναι ζήτημα ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί αιτία που να επηρεάζει την διεύρυνση της ΕΕ…”! Προφανώς και η διαφορά της Βουλγαρίας δεν έγκειται στον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά στην αποδοχή κι αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Σε μία άλλη δε αποστροφή του λόγου του, ο Ράμα είπε ότι «Εγώ αγαπώ τον Μέγα Αλέξανδρο, όλοι αγαπάμε τον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε καν όμως θέλω να ξέρω που γεννήθηκε. Δεν διεκδικώ να πάρω το μέρος που μου αναλογεί των γονιδίων του…».
Η αλβανική ιστοριογραφία και τα σχολικά προγράμματα και εγχειρίδια διδάσκουν ότι η Ήπειρος είναι κομμάτι της ιστορικής συνέχειας των Αλβανών και η Ολυμπιάδα – μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου – πρόγονος των Αλβανών. Το αναφέρουμε ως μια λεπτομέρεια ουσιαστικής σημασίας για την εξάλειψη των ιστορικών ανακριβειών και των εδαφικών διεκδικήσεων απ’ τα σχολικά εγχειρίδια – κάτι στοιχειώδες για την ένταξη κι ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Υπήρξε ακόμη πιο προκλητικός και ειρωνικός από την προηγούμενη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας του Βερολίνου, όπου δήλωνε: «Λυπάμαι για την Μακεδονία, την Βόρεια, μη με εγκαλέσει ο Έλληνας συνάδελφος, καλώντας με στο τηλέφωνο… Τη Βόρεια Μακεδονία, λοιπόν, που αποκλείστηκε στη φάση αυτή απ’ την διαδικασία…». Ειρωνεύεται, λοιπόν, τις πάγιες θέσεις του Ελληνισμού που βασίζονται στο δίκαιο και την ιστορική αλήθεια και απαξιώνει μάλιστα ως «συνάδελφο» τον Έλληνα ομόλογο του.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η Γερμανία δήλωσε, δια της υπουργού Εξωτερικών της, πως προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση της Βορείου Μακεδονίας για να ξεπεράσει τις διαφορές της με την Βουλγαρία, κάτι που είχε αποπειραθεί να πράξει και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν…
Διαβάστε ακόμη
* Αναμένονται συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε! Υπό ποιες προϋποθέσεις όμως!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών