Χαστούκι της ΕΕ προς την κυβέρνηση Ράμα: Από διαγωνισμούς και ΣΔΙΤ, μέχρι διαφθορά και παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα

Αν και ο πρωθυπουργός Ράμα δηλώνει ότι εντός του έτους 2030 θα έχουμε ενσωμάτωση στην ΕΕ, στην πραγματικότητα η Αλβανία παρέμεινε στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την έκθεση προόδου για την Αλβανία και οι περισσότερες συστάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.
Η ΕΕ έχει βρει προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς, όπου αναμφίβολα το επίκεντρο παραμένει στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η διαφθορά παραμένει πρόβλημα και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την καταπολέμησή της. Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν πολυάριθμες προσπάθειες από πολιτικούς να επηρεάσουν το δικαστικό σώμα.

Δόθηκαν πλήγματα στην κυβέρνηση όσον αφορά τους διαγωνισμούς. Η κατάχρηση των προσφορών θεωρείται πρόβλημα και απαιτείται η λήψη μέτρων. Κριτική υπάρχει και για τον νόμο για τις παραχωρήσεις.

Αποσπάσματα από την έκθεση
1. Η Αλβανία παραμένει μέτρια προετοιμασμένη στον τομέα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης (PAR). Σημείωσε περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των συστάσεων του περασμένου έτους. Μια νέα θέση του Υπουργού Επικρατείας για τη Δημόσια Διοίκηση και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2024, η οποία παρέχει σαφή πολιτική ηγεσία για την ατζέντα του RAP και αναμένεται να βελτιώσει τον συνολικό συντονισμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

2. Παραμένουν ανησυχίες για απόπειρες πολιτικής παρέμβασης και πίεσης στο δικαστικό σύστημα και ελλείψεις στους αξιοκρατικούς διορισμούς των μη δικαστικών μελών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (SJC) και του Ανώτατου Εισαγγελικού Συμβουλίου (SPC) και την ακεραιότητά τους.

3. Ο νέος δικαστικός χάρτης εφαρμόστηκε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. Έχουν εγκριθεί αρκετές προπαρασκευαστικές πράξεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, αλλά λείπουν οι αναγκαίες πιστώσεις του προϋπολογισμού, ιδίως για τη δικαστική συνιστώσα.

4. Συνολικά, η διαφθορά παραμένει σοβαρή ανησυχία και οι προσπάθειες πρόληψης είχαν περιορισμένο αντίκτυπο. Η ψήφιση του νόμου περί ευρείας ποινικής αμνηστίας καταδίκασε 40 άτομα από τα δικαστήρια του ΣΠΑΚ και έλαβε πλήρη χάρη και άλλα 65 καταδικάστηκαν σε μειωμένες ποινές, εγείροντας ανησυχίες. Απαιτούνται στοχευμένες εκτιμήσεις κινδύνου και ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στους πιο ευάλωτους τομείς, όπως η αστυνομία, τα τελωνεία, η διαχείριση γης και ιδιοκτησίας, το κρατικό κτηματολόγιο και οι δημόσιες συμβάσεις.

5. Η Αλβανία βρίσκεται μεταξύ ενός επιπέδου προετοιμασίας και ενός μέτριου επιπέδου προετοιμασίας στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο κατά την περίοδο αναφοράς. Η ανεξαρτησία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης εξακολούθησαν να επηρεάζονται από την υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, τα αλληλεπικαλυπτόμενα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα, την έλλειψη διαφάνειας των πηγών χρηματοδότησης, την υψηλή συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, τις απειλές και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους.

6. Η Αλβανία είναι μέτρια προετοιμασμένη για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας.

7. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με την αύξηση των ικανοτήτων των Εξειδικευμένων Δομών κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ), τη βελτίωση της χρήσης των οικονομικών ερευνών και την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ψυχοδραστικές ουσίες. Απαιτείται περαιτέρω δράση για την ενίσχυση των ικανοτήτων επιβολής του νόμου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ερευνών.

8. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στον τομέα της μετανάστευσης με την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής για τη μετανάστευση σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης στο άσυλο και την εναρμόνιση της πολιτικής θεωρήσεων της χώρας με εκείνη της ΕΕ.

9. Οι υποδομές μεταφορών βελτιώθηκαν, αλλά παραμένουν κενά στις υποδομές και η ψηφιοποίηση και η εκπαίδευση χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση. Οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός) αυξήθηκαν, αλλά οι εξαγωγές αγαθών παραμένουν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

10. Η Αλβανία είναι μέτρια προετοιμασμένη στις δημόσιες συμβάσεις. Έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος στην ευθυγράμμιση του νομικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατα εισαγόμενες διατάξεις προσωρινής εξαίρεσης στον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

11. Η Αλβανία είναι μέτρια προετοιμασμένη στον τομέα των στατιστικών. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη βελτίωση της διαβίβασης δεδομένων στην Eurostat

12. Η Αλβανία είναι μέτρια προετοιμασμένη στον τομέα του δικαίου για τις εμπορικές εταιρείες. Δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά την περίοδο αναφοράς

13. Η Αλβανία είναι μέτρια προετοιμασμένη στον τομέα των φόρων. Κατά την περίοδο αναφοράς σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά την κατάργηση του καθεστώτος βιομηχανικής τόνωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί η Αλβανία από τον κατάλογο των δυνητικά επιβλαβών φορολογικών καθεστώτων στο πλαίσιο του Φόρουμ για τις επιβλαβείς φορολογικές πρακτικές.

14. Η Αλβανία έχει ένα επίπεδο προετοιμασίας στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος στη δημιουργία διοικητικής ικανότητας και στη νομοθετική εναρμόνιση.

15. Κατά την περίοδο αναφοράς σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων της CEFTA και τις προσπάθειες ανάπτυξης του συστήματος ελέγχου των εξαγωγών της.

16. Ο νόμος για τις παραχωρήσεις και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι εν μέρει ευθυγραμμισμένος με το κεκτημένο της ΕΕ. Οι εργασίες για μια ουσιαστική αναθεώρηση του νόμου ΣΔΙΤ με στόχο την ευθυγράμμισή του με το κεκτημένο της ΕΕ συνεχίζονται.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια