Αλβανία: Η KESH θα προσθέσει αντλίες στην υδροηλεκτρική αλυσίδα για αποθήκευση ενέργειας

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Αλβανίας, KESH, συζητά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για ένα έργο υδροηλεκτρικής αποθήκευσης αντλησιοταμίευσης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσθήκη αντλιών μεταξύ των ταμιευτήρων του Φιέρζα και του Κομάν. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού σε υψηλότερο επίπεδο όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη και την απελευθέρωσή του μέσω τουρμπινών όταν χρειάζεται.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες αντλησιοταμίευσης είναι σύνθετες, δαπανηρές και απαιτούν μεγάλο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, είναι η μόνη συμβατική τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας. Μπορούν να λειτουργήσουν με την προσθήκη ενός ανώτερου ταμιευτήρα σε μια υπάρχουσα υδροηλεκτρική εγκατάσταση.
Ωστόσο, η Αλβανία προτείνει μια απλούστερη λύση: άντληση νερού από τον ταμιευτήρα ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στον ταμιευτήρα του επόμενου κατάντη στην ίδια υδροηλεκτρική αλυσίδα.

Η KESH, η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση, πραγματοποίησε συνάντηση με την EBRD και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός υποστηρίζει το έργο, ενώ η ΕΕ προτίθεται να το χρηματοδοτήσει μέσω του Πλαισίου Επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF).

Αναβάθμιση αντλησιοταμίευσης για βελτίωση της απόδοσης στο Κομάν
Η ιδέα περιλαμβάνει την εγκατάσταση αντλιών για τη μεταφορά νερού από τον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού σταθμού Κομάν, ισχύος 600 MW, στον ταμιευτήρα του Φιέρζα, που βρίσκεται ανάντη στον ποταμό Δρίνο και έχει ισχύ 500 MW.
Η εγκατάσταση θα ενεργοποιείται όταν υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στο εθνικό σύστημα, ώστε να παράγεται ρεύμα όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Στόχος είναι η αύξηση της ενσωμάτωσης ηλιακών και αιολικών μονάδων παραγωγής, η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και η σταθερότητα του δικτύου.

Η Αλβανία στηρίζεται σχεδόν 100% στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την εγχώρια παραγωγή της. Οι περίοδοι ξηρασίας συχνά αναγκάζουν την KESH σε επείγουσες εισαγωγές, επιβαρύνοντας τα οικονομικά της εταιρείας.

Συνδυασμός υδροηλεκτρικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών στην αλυσίδα του Δρίνου
Οι τρεις μεγαλύτεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της Αλβανίας βρίσκονται στον ποταμό Δρίνο, με συνολική ισχύ 1,35 GW. Το σύστημα Βαού ι Ντέγες, το τελευταίο στην αλυσίδα, έχει ισχύ 250 MW. Ακριβώς κάτω από αυτό βρίσκονται οι ιδιωτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί Άστα 1 και 2.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 210 MW, του Σκαβίτσα, ανάντη του Φιέρζα.

Σημαντικό είναι ότι η KESH πρόσφατα επέλεξε ανάδοχο για την κατασκευή ενός πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στο Βαού ι Ντέγες, όπου επίσης υπάρχει φωτοβολταϊκό πάρκο πάνω σε ένα από τα φράγματα. Επιπλέον, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία κοινής επιχείρησης με την Masdar από το Άμπου Ντάμπι.
Τέλος, η Statkraft αναπτύσσει επίσης ένα έργο υδροηλεκτρικής αντλησιοταμίευσης στην Αλβανία.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια