Οι Αλβανοί τζιχαντιστές που πολεμούν στην Συρία

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Σε ειδική επιχείρηση των αστυνομικών αρχών των Σκοπίων την Δευτέρα – σε περιοχή κοντά στην αλβανική μεθόριο, Στρούγκα και Γκόστιβαρ – συνελήφθησαν τέσσερα άτομα αλβανικής καταγωγής, ύποπτα για διασυνδέσεις με το Iσλαμικό Κράτος και για τζιχαντιστική προπαγάνδα στο διαδίκτυο.
Την τρίτη συνελήφθησαν στο Αεροδρόμιο των Τιράνων πέντε πολίτες του Κοσσόβου, με την κατηγορία της μεταφοράς φαρμακευτικού υλικού που χρησιμοποιείται για την προπαρασκευή ναρκωτικών, τα οποία συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές. Αυτοί ταξίδευαν από την Ιορδανία και παραμένει “άγνωστο” το που είχαν προμηθευτεί το σχετικό υλικό, βάρους σχεδόν μισού τόνου. Τα γεγονότα φαίνονται εκ πρώτης όψεως άσχετα και ασύνδετα.

Ωστόσο, με μια προσεκτική παρατήρηση των διεργασιών που ξεκίνησαν από το 2011 με την έναρξη της αποκαλούμενης “Αραβικής Άνοιξης” και την αποσταθεροποίηση του συνόλου σχεδόν των κρατών στην Μέση Ανατολή, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε την επικοινωνία των δικτύων του μεσανατολικού Ισλάμ, με τον μουσουλμανικό κόσμο της Βαλκανικής. Πρωτίστως των Αλβανών, που αποτελούν εθνοτικές συνιστώσες σε διάφορες χώρες της περιοχής.
Πέραν της τυφλής πίστης στον Μωάμεθ και στην ουαχαμπιτική-σαλαφιστική εκδοχή του Ισλάμ, ένα άλλο στοιχείο που τους συνδέει είναι ότι κατέληξαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, μέσω τουρκικών δικτύων και με την μεσολάβηση οργανώσεων που τελούν υπό τον έλεγχο της Άγκυρας.

“Xhemati Alban”
Σ’ αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον διεθνή δημοσιεύματα για την πολεμική δραστηριότητα Αλβανών στις τάξεις της Hayat Tahrir al – Sham (HTS) που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ στην Συρία και πρωταγωνιστεί πλέον στις εξελίξεις. Πρόκειται για διάφορες ομάδες που αποτελούν ανεξάρτητο παράρτημα στην HTS, με το όνομα “Xhemati Alban”. Τα μέλη τους προέρχονται κυρίως απ’ τις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων, αλλά και από την Αλβανία και το Κόσσοβο.
Ήδη από το 2012 είχαν μεταφερθεί στην περιοχή περισσότεροι από 950 Αλβανοί με τις οικογένειες τους και είχαν ενταχθεί στις γραμμές της Jabhat Al – Nusra, προκαλώντας συναγερμό στις αμερικανικές υπηρεσίες που συνδράμουν τις χώρες των Βαλκανίων. Οι Αλβανοί είχαν επιδείξει τότε – αλλά και σήμερα – ιδιαίτερο φανατισμό, βαρβαρότητα και αφοσίωση στην ιδέα του Χαλιφάτου και της Σαρία, όπως ακριβώς και ο Muhamad al – Julani.

Το σώμα των Αλβανών μαχητών της Τζιχάντ που μετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία δραστηριοποιείται κυρίως σε επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου (ελεύθεροι σκοπευτές, ναρκοθέτηση και βομβιστικές ενέργειες). Η δε επίλεκτη ομάδα, γνωστή ως “Albanian Tactical”, λειτουργεί ως δομή εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης νέων μαχητών.
Επικεφαλής των Αλβανών τζιχαντιστών φέρεται να είναι ο Αμπντούλ Ιασσάρι, 48 ετών, από τα Σκόπια. Ο Ιασσάρι, αφού εντάχθηκε στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους – πολεμώντας για το Ισλαμικό Χαλιφάτο απ’ το 2016 – φέρει το όνομα Abu Qatade al – Albani. Σύμφωνα με ειδικούς μελετητές της περιοχής, ο Albani εξακολουθεί να είναι επιχειρησιακός σύμβουλος του επικεφαλής της HTS, al – Julani.

Αν και αυτές οι ομάδες των Αλβανών εκτιμάται ότι είναι περιορισμένες – περίπου 350 άνδρες – εν τούτοις παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι είναι πολίτες χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Οι ίδιοι φροντίζουν να γνωστοποιούν την παρουσία τους με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παρουσιάζονται ως Αλβανοί Μουσουλμάνοι, οπαδοί της Σαρία και πολεμιστές της Τζιχάντ.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής
Όπως προαναφέραμε, την Δευτέρα η Αντιτρομοκρατική των Σκοπίων πραγματοποίησε ειδική επιχείρηση σε Γκόστιβαρ και Στρούγκα στα δυτικά της χώρας και στην μεθόριο με την Αλβανία, κατόπιν σχετικών πληροφοριών που παρείχαν μυστικές υπηρεσίες συμμαχικών χωρών. Πέντε άντρες αλβανικής καταγωγής συνελήφθησαν για διακίνηση τζιχανιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο, ενώ φέρεται να μεθόδευαν την στρατολόγηση και άλλων μελών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάντσε Τοσκόφσκι, βρέθηκαν στα κινητά και στους υπολογιστές τους τζιχανιστικά κείμενα στα αλβανικά και τα αραβικά. Ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας είχε επικοινωνία με άλλες ομάδες του ευρύτερου δικτύου του Ισλαμικού Κράτους, με σκοπό την στρατολόγηση ατόμων, ενώ συγκέντρωνε εκρηκτικά και πολεμικό εξοπλισμό, προετοιμάζοντας τρομοκρατικές ενέργειες στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και σε χώρες της περιοχής.

Με δεδομένο τον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, οι πυρήνες των τζιχαντιστών που υπάρχουν στις χώρες αυτές αποτελούν σημαντικό ζήτημα ασφάλειας. Mάλιστα, είδαμε ότι σε Συρία, Λιβύη (και όχι μόνο) η Τουρκία κλήθηκε από την Δύση να συμβάλλει στην αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής, χρησιμοποιώντας και το ενοποιητικό στοιχείο του Ισλάμ. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν ανάλογος ρόλος της ανατεθεί και στη Βαλκανική…

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια