Ανακοίνωση Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με εκδήλωση σε ναό του Λάμποβου


Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ότι σήμερα τρεις καθολικοί ιερείς από την Ιταλία από κοινού με ομάδα Ιταλών τουριστών διεξήγαγαν «την πρώτη λειτουργεία» στον Ορθόδοξο Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου του Λαμπόβου στην ιερά μητρόπολη Αργυροκάστρου. Πρόκειται για έναν γνωστό για τις αξίες του βυζαντινό ναό υπό αναστήλωση από το αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η παρουσία και τέλεση λειτουργίας των καθολικών ιερέων έγινε εν΄ αγνοία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά με την ευλογία του αλβανικού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων. Μάλιστα τους καθολικούς ιερωμένους και πιστούς συνόδευε η ίδια η διευθύντρια του συγκεκριμένου ιδρύματος Άρτα Ντολάνι.

Το γεγονός, αναφέρει επίσης η δήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί παραβίαση της ίδιας της αλβανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία το κράτος δεν μπορεί να αξιοποιήσει θρησκευτικά τεμένη, εκτός από περιπτώσεις ύψιστων συμφερόντων και ξανά μετά από την αδειοδότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως επίσης και της δεδομένης διεθνούς πραχτικής που απαγορεύει το κράτος να επιτρέψει αυθαιρέτως τη χρήση ορθόδοξων τεμενών από άλλες εκκλησίες ή θρησκεύματα. «Τέτοιες ανεύθυνες πρωτοβουλίες, αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αποτελούν ανοιχτή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και προσβάλλουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία.»

Όπως είναι επίσης γνωστό το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει κατ΄ επανάληψη επιτρέψει, χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την αξιοποίηση ορθόδοξων ναών με πολύτιμες ιστορικές και πολιτιστικές αξίες για την προβολή σύγχρονων μουσικών συγκροτημάτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση τον προηγούμενο Ιούλιο, όταν με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, αξιοποιήθηκε ο εσωτερικός χώρος του ιστορικού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου του Μπερατιού στη Μέση Αλβανία για την προβολή ενός συγκροτήματος Τζάζ.


Παναγιώτης Μπάρκας
21 Οκτωβρίου 2017

Σχόλια