Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το μνημόνιο συνεργασίας με την Αλβανία


Την κύρωση του μνημονίου συνεργασίας με την Αλβανία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απέρριψε τις αιτιάσεις του εισηγητή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, που υποστήριξε πως η συμφωνία με την Αλβανία είναι ετεροβαρής, δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και ζήτησε να προβλεφθεί ρήτρα αιρεσιμότητας σε περίπτωση που η γείτονα χώρα αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

«Η συμφωνία δεν αφορά ανάληψη οποιασδήποτε υποχρέωσης της χώρας μας έναντι της Αλβανίας. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η Αλβανία να ανταποκριθεί στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα όπως καλή γειτονία, δικαιοσύνη, διαφθορά, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελληνικής μειονότητας» αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Καμία υποχρέωση, λοιπόν, δεν αναλαμβάνει η Ελλάδα. Αντίθετα, η Αλβανία αναλαμβάνει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις των κριτηρίων της Κοπεγχάγης στην ενταξιακή της προοπτική. Εμείς δεν θέλουμε μια μαύρη τρύπα στα Βαλκάνια. Όπως και στο Μακεδονικό, θέλουμε να είμαστε μια δύναμη που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι το τέλμα και τη στασιμότητα».

«Η ΝΔ είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση είναι η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και προχωρά σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η Αλβανία εμφανίζει ένα ρεσιτάλ αμφισβητήσεων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας, όπως η άρνησή της να οριοθετεί η ΑΟΖ. Θα έπρεπε να περιληφθεί ρήτρα αιρεσιμότητας» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου.

Την έντονη αντίδραση του κ. Κεδίκογλου προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Κατρούγκαλου, ότι η ΝΔ εμφανίζεται να εκφράζει τις πιο σκληρές αντιευρωπαϊκές απόψεις και ότι δείχνει να συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι «οι ακροδεξιές πρακτικές είναι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».


Σχόλια