Επιστολή διαμαρτυρίας ΧΟ.ΠΟ.ΣΥ. Δερόπολης προς την Πανηπειρωτική


Από :  Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Δερόπολης

Προς:  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Μετά από συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την 13η Ιανουαρίου 2019 αποφασίστηκε ομόφωνα η ΜΗ συμμετοχή των  χορευτικών μας τμημάτων στην ετήσια και καθιερωμένη γιορταστική εκδήλωση του 2019 - Κοπή Πίτας του Ηπειρώτη- που διοργανώνει η Συνομοσπονδία.
Το σκεπτικό της απόφασης δεν εμπεριέχει καμία  αντίθεση προς την εκδήλωση καθεαυτή, αλλά προς τον τρόπο που διοργανώνεται και προωθείται  απο την Συνομοσπονδία.
Εμείς, ως Πολιτιστικός Σύλλογος που διασώζει  τον πολιτισμό και την λαϊκή μουσικό χορευτική παράδοση της Δερόπολης, ως τμήμα της τόσο ιδιαίτερης πατρίδας μας της Βορείου Ηπείρου, που στον πολιτισμικό τομέα δεν έχει κανένα  σημείο  διαχωρισμού από την υπόλοιπη   Ήπειρο, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην νοοτροπία  και την προσέγγιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων των  τελευταίων ετών που διοργανώνει η Συνομοσπονδία. Συγκεκριμένα, στην <Πίτα του Ηπειρώτη> τα τελευταία χρόνια συμμετάσχει πληθώρα λαϊκών  μουσικών ΒόρειοΗπειρωτών αλλά και  Βόρειοηπειρωτικών Πολιτιστικών Συλλόγων με χορευτικά και πολυφωνικά τμήματα, που η Συνομοσπονδία  έχει αρνηθεί τις αιτήσεις των Συλλόγων αυτών για εγγραφή ως μέλη της, βάσει συγκεκριμένου άρθρου που ΔΕΝ  επιτρέπει σε σωματεία και συλλόγους απόδημων  ΒόρειοΗπειρωτών να εγγραφούν, παρά μόνο σε Ομοσπονδίες ΒόρειοΗπειρωτών..!!? Ποιες είναι αυτές? Προς τι αυτός ο διαχωρισμός? Μπορούμε να χορεύουμε αλλά δεν μπορούμε να εγγραφούμε στην Συνομοσπονδία ως επίσημα μέλη φορείς και να έχουμε γνώμη;
 Σε  μήνυμα της Συνομοσπονδίας στις 11 Ιανουαρίου για τα 28 χρόνια από την συμπλήρωση της ίδρυσης της <ΟΜΟΝΟΙΑΣ> αναφέρετε ότι σωματεία αποδήμων Βορειοηπειρωτών είναι μέλη σας, εδώ  θα πρέπει να  ξεκαθαρίσετε ποιους εννοείτε, διότι κανένα πρωτοβάθμιο σωματείο ή σύλλογος δεν είναι μέλος, αλλιώς θα είναι ένα μεγάλο ψέμα και ταυτόχρονα εμπαιγμός προς τους Βορειοηπειρώτες !!! 
Δεν τίθεται εδώ θέμα αυτοσκοπού για εμάς η εγγραφή ως μέλη, αλλά η αντιμετώπιση τόσων ετών των ΒόρειοΗπειρωτικών Συλλόγων από την Συνομοσπονδία.
Επόμενο σημείο που διαφαίνεται αυτή η ανεξήγητη συμπεριφορά προς τους ΒόρειοΗπειρώτες, και εδώ μεταφέρουμε και τον προβληματισμό πάρα πολλών ΒόρειοΗπειρωτών, είναι η εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου 2018 που έλαβε χώρα στο Ηρώδειο Θέατρο και διοργάνωσε η Συνομοσπονδία, με θέμα την σπουδαία ιστορία και παράδοση της Ηπείρου και δεν έγινε καμία αναφορά στην Βόρεια  Ήπειρο , στην ιστορία της, στους χορούς της, στις ενδυμασίες της.  Κανένας Β/Η Πολιτιστικός Σύλλογος δεν προσκλήθηκε επίσημα. Πάλι εδώ διαχωρισμός; Δεν είναι ενιαία πολιτισμικά  η Ήπειρος;; Επίσης κανένας μουσικός Βόρειοηπειρώτης δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή, ενώ στην <Πίτα του Ηπειρώτη>(όπως αναφέρεται παραπάνω)  η μεγάλη προσέλευση μουσικών και χορευτών είναι το ζητούμενο για τους διοργανωτές??

Με όλα τα παραπάνω, αλλά και με την γενικότερη έλλειψη διάθεσης της Συνομοσπονδίας να ασχοληθεί σοβαρά  με τα θέματα  των  ΒόρειοΗπειρωτών εκφράζουμε και την ανησυχία μας για το μέλλον. Ελπίζουμε οι νέες διοικήσεις της Συνομοσπονδίας να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για τους Βόρειο Ηπειρώτες και για την μεγάλη  δυναμική των ΒόρειοΗπειρωτικών Συλλόγων.


Με εκτίμηση το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια