Επισήμως μονοκομματικό το αλβανικό κοινοβούλιο


Από σήμερα το αλβανικό κοινοβούλιο είναι ένα μονοκομματικό κοινοβούλιο, επειδή και το δεύτερο μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθούν και οι δικοί του βουλευτές.

Η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη (LSI), Μόνικα Κρυεμάδι, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της αποφάσισε να παραιτηθεί.
Η Κρυεμάδι ζήτησε την παραίτηση του Έντι Ράμα και τη δημιουργία μιας υπηρεσιακή κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα που είχε αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο.

Η ίδια απόφαση λήφθηκε επίσης από το PDIU καθώς και το Αγροτικό Περιβαλλοντικό Κόμμα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το Κοινοβούλιο παραμένει μόνο με τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σε αυτό το κοινοβούλιο των 140 εδρών, το ΣΚ έχει 74 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία που θεωρητικά μπορεί να διατηρήσει τον Έντι Ράμα στην θέση του.

Παρ 'όλα αυτά η εικόνα ενός κοινοβουλίου χωρίς αντιπολίτευση, ενός μονοκομματικού κοινοβουλίου, παραπέμπει σε εικόνα δικτατορικού καθεστώτος, σαν και αυτό που επικρατούσε στην Αλβανία πριν το 1991. Εαν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως ίσως υπάρξουν διαρροές και φυγόκεντρες τάσεις από δυσαρεστημένους του κυβερνώντος κόμματος, όπως φημολογείται, οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν να έρχονται πολύ κοντά.

Τον καθοριστικό ρόλο θα τον παίξει ο διεθνή παράγοντας, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σχόλια