Απάντηση Γκεγκερογλου στην επερώτηση Αβραμίδη για το θεμα των συντάξεων ΟΓΑ (ξανά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Αθήνα, 27.03.2014
Tο καθεστώς της διάκρισης σε βάρος χιλιάδων ομογενών Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, Βορειοηπειρωτών και εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών, με τη συνέχιση της κοινωνικά απαράδεκτης, ολικής περικοπής των συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων (υπ.ΙΑ6, παρ.5, Ν. 4093/2012) έθεσε εκ νέου στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων.
Ο κ. Αβραμίδης αφού επανέλαβε ότι, η απόφαση αυτή εξαιρεί μία παροχή που δικαιούνται όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Έλληνες πολίτες, συνεπώς συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών, όπως ομολογεί και η Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (163203/17875/2013), είπε χαρακτηριστικά: "Η διάκριση αυτή γίνεται σε συνέχεια της πλήρους στέρησης στους Έλληνες του Πόντου από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης της δυνατότητας αναγνώρισης της εργασιακής τους προϋπηρεσίας, που πραγματοποίησαν εκεί και λήψης της αντίστοιχης σύνταξής τους στην Ελλάδα, την ώρα που δεν αξιοποιείτε και την άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Ανταλλάξιμης περιουσίας των Ελλήνων προσφύγων (Συνθήκη Λωζάννης) για την απόδοση των συντάξεων αυτών, ενώ συνεχίζεται η σκανδαλώδης διασπάθιση των πόρων της, που δικαιωματικά ανήκει στον ελληνικό προσφυγικό πληθυσμό από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία".
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε το διαρκές και αληθές ενδιαφέρον του κ. Αβραμίδη, αλλά και Βουλευτών άλλων κομματικών σχηματισμών, για την επαναφορά των συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς και σημείωσε πως, από την εκ μέρους του Υπουργείου αξιολόγηση του θέματος διαπιστώθηκε η άδικη αντιμετώπιση των ομογενών συμπολιτών μας, βάσει τόσο του κριτηρίου του χρόνου διαμονής, όσο και του όρου για τη λήψη οποιουδήποτε άλλου μικρού ποσού σύνταξης.
Η άμεση βελτίωση της βασικής προϋπόθεσης για τη λήψη του βοηθήματος, δηλαδή της μείωσης τουλάχιστον στο μισό των ετών διαμονής στη Ελλάδα, αλλά και η απαλοιφή των διατάξεων που αφορούν ακόμα και στο ελάχιστο του ύψους άλλου ποσού που ενδεχομένως να λαμβάνουν ομογενείς από τις χώρες προέλευσής τους, αλλά και στο μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος που ισχύει για κάθε οικογένεια ομογενών, όπως και για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του κ. Αβραμίδη, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Υφυπουργό να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνη περί των 230 εκ. ευρώ πλεονάσματος στον Οργανισμό για το 2013, μέρος των οποίων μπορούν να διατεθούν για την επαναχορήγηση των συντάξεων.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Εργασίας απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια ως προς το ακριβές χρονικό πλαίσιο για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, επανέλαβε τη συνευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών για μια νομοθετική ρύθμιση, ενώ μετά από σχετικές ερωτήσεις του κ. Αβραμίδη ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου, ένταξης στις τάξεις των πολιτών που θα λάβουν τα λίγα ψίχουλα που ονομάζει η συγκυβέρνηση "εφάπαξ βοήθημα", από το περιβόητο -αιματηρό για την ελληνική κοινωνία- οικονομικό πλεόνασμα, ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών, καθώς και τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης της ασφαλιστικής-ιατροφαρμακευτική
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών