Η 28η Σεπτεμβρίου, στο Σωπίκι των Αγίων Σαράντα, ήταν αφιερωμένη στον μακαριστό ιερέα του χωριού, στο Εθνομάρτυρα Χρήστο Παππά. Τον πατριώτη ιερέα που το κομμουνιστικό δικτατορικό σύστημα τον δίκασε με 30 χρόνια κάθειρξη, για ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή στα κάτεργα των μεσαιωνικών φυλακών.
Η μέρα άρχισε με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου απ’ τον Αρχιερέα Παντελή Μήτρο και τον ιερέα της ενορίας πατήρ Κοσμά στην κατάμεστη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου από κατοίκους του χωριού και πολλούς φίλους που ήρθαν να παρευρεθούν και ν’ ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του παπα-Χρήστου, τον βουλευτή και πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, τον Γενικό Πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Κάγιο, τον πρώην Γ. Πρόεδρο Ομόνοιας Λεωνίδα Παππά, τον εκπρόσωπο του Δήμου Βασίλη Τάλιο κι άλλους επισήμους.
Στον αδειανό τάφο, δίχως τα οστά του Εθνομάρτυρα που δε βρέθηκαν ποτέ διότι τέτοιες ήταν οι μέθοδες των ανορθόδοξων και άπιστων κομμουνιστών, τελέστη τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.
Στη συνέχεια όλοι τους κατευθύνθηκαν στην αίθουσα πολιτισμού του χωριού, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «ο παπα -Χρήστος Παππάς από το Σωπίκι», του Σωπικιώτη Μιχάλη Τζάμου.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, η υπεύθυνη Παιδείας και Πολιτισμού στο Δήμο Φοινίκης, Μαριέττα Τσίλη, συντόνισε άρτια όλη την εκδήλωση. Μια εκδήλωση που άρχισε με την εισήγηση της δασκάλας Ιουλιέτα Τζαφέρη για την πνευματική ζωή και ιερατική δράση του παπα- Χρήστου, τις κατηγορίες που του επιβλήθηκαν καθώς και τη βαριά ποινή σ΄ αυτόν και σε άλλους 18 κατηγορούμενους στο περίφημο δικαστήριο του Αργυροκάστρου του 1946, όπου καταδικάστηκαν με θάνατο ο Νάσιος Πάντος, γαμπρός του παπα- Χρήστου, ο Σωτήρης Σκεύης από τα Καλύβια Πασά και ο Αριστοτέλης Χαρμπάτσης από τη Δίβρη, με ισόβια ο Φίλιππας Παπαθανάσης και με 30 χρόνια ο παπα- Χρήστος. Και οι υπόλοιποι με πολλά χρόνια.
Ο γιος του παπα –Χρήστου, Θανάσης, έφερε συγκλονιστικές στιγμές από δύο συναντήσεις που μπόρεσε να είχε με τον φυλακισμένο πατέρα του, όπου στην τελευταία δεν του βρήκε ούτε μία τρίχα στη γενειάδα, γιατί τις είχαν ξεριζώσει μία μία.
Ο δάσκαλος Ηλίας Δενέκος έφερε τις εντυπώσεις και πως τον είχαν γνωρίσει διάφοροι συγχωριανοί και άλλοι συναγωνιστές του, ενώ ο συγγραφέας Βαγγέλης Παπαχρήστος διαμέσου του προσώπου του Παπα- Χρήστου αναφέρθηκε σε όλους του Εθνομάρτυρες Βορειοηπειρώτες που το μόνο τους αμάρτημα ήταν που αγωνίζονταν για τα εθνικά τους ιδανικά και διότι αγαπούσανε την Ελλάδα.
Ο συγγραφέας μίλησε για το κίνητρο που τον ώθησε να γράψει το βιβλίο και που πολλά από τα ντοκουμέντα και γεγονότα τα προμηθεύτηκε στο αρχείο του αλβανικού κράτους.
Μαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα και αποσπάσματα αφιερωμένα στον Εθνομάρτυρα και σε άλλους αγωνιστές.
Ο εγγονός του, πατήρ Κοσμάς, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τον συγγραφέα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Αθανασίου που συνέβαλλαν στην έκδοση του βιβλίου, το πρώτο στο είδος του για έναν κληρικό μάρτυρα.
Οι καλές νοικοκυρές του Σωπικιού είχαν προετοιμάσει διάφορα εδέσματα για τους παρευρισκόμενους.
Βαγγέλης Παπαχρήστος
sfeva.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών