Ένα καλό μάθημα πριν να είναι πολύ αργά


Στην διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, ξεχώρισε ένας διαδηλωτής, ο οποίος συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ και -εξαιτίας του σκούρου χρώματος του δέρματός του- χαρακτηρίστηκε από πολλούς «πατριώτες» ως «Αφρικανός» που έκανε προβοκάτσια, για να διαλύσει την διαδήλωση.

Μην αντέχοντας τα όσα γράφονταν εναντίον του, ο «Αφρικανός» διαδηλωτής έγραψε στα social media πως είναι Έλληνας από τη Νάουσα, ανάρτησε τη φωτογραφία του και αποκάλυψε το όνομά του, ενώ ήξερε πως αυτό θα του προκαλέσει προβλήματα, αφού προφανώς θα του ασκηθεί δίωξη.

Δεν θα σταθώ στις απόψεις του συγκεκριμένου ανθρώπου, ούτε στις απόψεις των διαδηλωτών στο συλλλαλητήριο. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του. Κι εγώ τις δικές μου.

Αυτό, όμως, που είδα στην περίπτωση αυτού του ανθρώπου είναι ο ρατσισμός.

Ένας Έλληνας χαρακτηρίζεται «Αφρικανός» και γίνεται ανέκδοτο από διάφορους ακροδεξιούς -από τη Χρυσή Αυγή ως τη Νέα Δημοκρατία- επειδή το δέρμα του είναι σκούρο.

Λες και δεν υπάρχουν Έλληνες με σκούρο δέρμα· είμαστε όλοι ξανθοί με γαλανά μάτια.

Λες και δεν υπάρχουν Έλληνες που είναι παιδιά μικτών ζευγαριών, όπου ο ένας από τους δυο γονείς έχει καταγωγή από αφρικανική ή αραβική χώρα.

Λες και δεν υπάρχουν παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα -όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του- που είναι και αισθάνονται Έλληνες.

Δηλαδή, αν το δέρμα σου είναι σκούρο ή αν ο ένας από τους δυο γονείς σου έχει σκούρο δέρμα ή αν είσαι παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα, εσύ δεν είσαι Έλληνας.

Οπότε, αν, για κάποιο λόγο, έχεις σκούρο δέρμα, δεν έχεις και το δικαίωμα να διαδηλώνεις σε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες πολίτες έχουν δεχτεί επιθέσεις στην Ελλάδα από ακροδεξιούς επειδή τους βρήκαν πολύ «μαύρους».

Το ίδιο έχει συμβεί και με Κύπριους πολίτες· και πολλοί Κύπριοι είναι μελαμψοί.

Η επίθεση στον μελαχρινό Έλληνα από τη Νάουσα, αποδεικνύει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πώς θα ονομάζεται η γειτονική της χώρα.


Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ίδια η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει η παράνοια.

Αν συνεχιστούν η εθνικιστική υστερία και η μισαλλοδοξία, οι Έλληνες θα ψάχνουν να βρουν τους «καθαρούς» Έλληνες.

Ας γίνει η υπόθεση αυτού του κυρίου από τη Νάουσα ένα μάθημα για όλους.

Ελπίζω να γίνει μάθημα και στον ίδιο, και στον τρόπο που αυτός βλέπει τους άλλους λαούς.

Ειδικά, τώρα που διαπίστωσε πως πολλοί συμπατριώτες του τον βλέπουν ως ξένο και κατώτερο, λόγω του χρώματος του δέρματός του.

Στους Έλληνες δεν φτάνει που βλέπουν τους άλλους λαούς σαν κατώτερους.

Τώρα το κάνουν και μεταξύ τους.

Αλλά όχι, οι Έλληνες δεν είναι φασίστες και ρατσιστές.

Με αυτό το πλευρό να κοιμόσαστε.


pitsirikos.net

Σχόλια