Παιχνίδια Ράμα με τα σύνορα


Με όχημα φερόμενες δηλώσεις του Εντι Ράμα, ότι η Αλβανία συζητά με την Ελλάδα θέμα συνόρων, επιτέθηκε χθες η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, επαναφέροντας για πολλοστή φορά το ζήτημα στην επικαιρότητα. «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης», είπε συγκεκριμένα.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζαν ότι οι δηλώσεις Ράμα αφορούν τα θαλάσσια σύνορα, αφού οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών εστιάζονται στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ενώ δεν υφίσταται συζήτηση περί χερσαίων συνόρων. Αναφορικά με τα τελευταία, η μοναδική συζήτηση περιλαμβάνει το ζήτημα των συμφωνιών αφενός της συντήρησης των πυραμίδων και αφετέρου της αποφυγής των μεθοριακών επεισοδίων. Πρόσθεταν δε ότι η αναφορά του Ράμα περί Ελλάδος στοχεύει εμμέσως στο θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, η οποία προκαλεί, εκτός από τοπικό, και διεθνές ενδιαφέρον.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων και ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

Το θέμα έφθασε και στις Βρυξέλλες, καθώς, σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς, απάντησε αφενός ότι η Επιτροπή δεν έχει την εντύπωση ότι ο Εντι Ράμα αναφερόταν σε κάτι τέτοιο, αφετέρου στο πλαίσιο των Βαλκανίων και των έξι χωρών που υπάγονται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ο στόχος είναι η προσέγγιση και ο κατευνασμός των παθών και ως εκ τούτου δηλώσεις ηγετών προς την αντίθετη κατεύθυνση «δεν βοηθούν». Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα και η Αλβανία «διαπραγματεύονται σύνορα», η κυρία Κοτσίγιανιτς απάντησε: «όχι, απ’ όσο γνωρίζουμε».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7, ερωτηθείς εάν θα γίνει φέτος η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, απάντησε ότι είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση και «θα γίνει, γιατί είναι κάτι σωστό που θα μεγαλώσει την Ελλάδα, αλλά και γιατί θα μας διευκολύνει σημαντικά και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με Ιταλία και Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών μας ζωνών». Αναφορικά με τη συγκεκριμενοποίηση του χρόνου, σημείωσε ότι «είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη μέχρι το καλοκαίρι».

Θέμα είχε προκύψει και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, είχε κάνει λόγο για «αναδιάρθρωση συνόρων» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, για να επανορθώσει λίγο αργότερα, διευκρινίζοντας διά της εκπροσώπου του ότι εννοούσε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


efsyn.gr

Σχόλια