Συνέντευξη του Υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής, Ανδρέα Κούρτη

- Κύριε Κούρτη, κατεβαίνετε υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την παράταξή σας και να μας εξηγήσετε τους λόγους που σας οδήγησαν να λάβετε μια τέτοια απόφαση;

Α. Κούρτης: Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική είναι μία παράταξη, ένας εκλογικός συνδυασμός διαφορετικός από τους υπόλοιπους.

Η πρώτη διαφορά είναι ότι αποτελείται κυρίως από Έλληνες Βορειοηπειρώτες που κατοικούν στην Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στα δεδομένα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν όλους τους πολίτες της περιφέρειας δηλαδή, προστίθενται τα ειδικά θέματα που απασχολούν την κοινότητά μας.

Η δεύτερη διαφορά είναι πως είναι πραγματικά ανεξάρτητη και ακομμάτιστη. Δεν έχουμε κάποιο κόμμα πίσω μας να μας στηρίζει, δεν έχουμε μηχανισμούς, δεν έχουμε χρηματοδότες. Και δεν έχουμε και οικονομικά συμφέροντα να προωθήσουμε. Είμαστε μία παράταξη που αποτελείται από άξιους Βορειοηπειρώτες, από κάθε γωνιά της Βορείου Ηπείρου. Αφήνουμε πίσω μας τις πιθανές ιδεολογικές διαφορές και συντασσόμαστε σε έναν κοινό σκοπό, που μας υπερβαίνει.

Η τρίτη διαφορά είναι ότι η ατζέντα της παράταξής μας δεν είναι αμιγώς περιφερειακή, ούτε αμιγώς ελλαδική. Πέρα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής διεκδικούμε να παίξουμε και άλλους ρόλους.

Ένας από αυτούς τους ρόλους που διεκδικούμε είναι να αποτελέσουμε ένα σημείο εκκίνησης για την ενότητα της βορειοηπειρωτικής κοινότητας και για την αξιοποίηση της δυναμικής της. Να πάρουμε τα πράγματα στα δικά μας χέρια. Ένας δεύτερος ρόλος είναι ότι επιθυμούμε να λειτουργήσουμε σε ένα βαθμό και ως ομάδα πίεσης, ένα lobby που θα πιέζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να στρέψει το βλέμμα του προς τη Βόρειο Ήπειρο. Να βοηθηθούν πραγματικά οι Έλληνες στις πατρογονικές εστίες και να μην αφεθούν έρμαια του αλβανικού εθνικισμού.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών, στα οποία ευελπιστείτε ότι θα προσφέρετε λύσεις και απαντήσεις;

Α. Κούρτης: Χωρίζω τα προβλήματα αυτά σε τρεις κατηγορίες:

Πρώτο βασικό πρόβλημα της κοινότητάς μας είναι η πολυδιάσπαση, η αδυναμία συλλογικής έκφρασης και η αναποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα εσωτερικό. Αφορά εμάς ως Βορειοηπειρώτες. Ούτε την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας ούτε την εχθρότητα του αλβανικού κράτους. Μέσα από την Ανεξάρτητη Συμμαχία προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, να ασχοληθούν με τα προβλήματα οι ίδιοι. Να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να δούμε το "εμείς" της πατρίδας.

Ούτε εγώ προσωπικά, ούτε οι συναγωνιστές της παράταξης έχουμε στο μυαλό μας ότι θα αναλάβουμε την ηγεσία της βορειοηπειρωτικής κοινότητας μέσα από την παράταξη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου Βορειοηπειρωτών, η καταγραφή της δυναμικής της κοινότητας και η έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με στόχο την εύρεση λύσεων. Μέσα από αυτό το δίκτυο που ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε θα αναδειχθεί και η ηγεσία που θα βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχει ταλέντο και αξία στους ανθρώπους μας. Αυτό που λείπει είναι η ενότητα και ο αγώνας για έναν κοινό σκοπό.

Δεύτερο πρόβλημα που αναγνωρίζω είναι η μη ισότιμη συμμετοχή μας στην ελληνική κοινωνία και οι διακρίσεις εις βάρος μας. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα:

1. Στα χρόνια αυτά της κρίσης όλοι οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν μέρος του οικονομικού βάρους που απαιτούσε η οικονομική προσαρμογή. Φυσικά, η κρίση χτύπησε και την κοινότητά μας, μεγάλο μέρος της οποίας απασχολείται στον χώρο της οικοδομής. Αυτοί όμως που είναι οι πλέον αδικημένοι είναι οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι είδαν το πενιχρό επίδομα που τους χορηγούσε το ελληνικό δημόσιο να κόβεται. Το ελληνικό κράτος, παρά τους υψηλούς φόρους που πληρώνουμε όλοι μας, θεώρησε τους παππούδες και τους πατεράδες μας εύκολο θύμα και τους άφησε εντελώς αβοήθητους.

2. Στο νέο ασφαλιστικό προβλέπεται να μειώνεται η σύνταξη που λαμβάνει ο κάθε νέος συνταξιούχος ανάλογα με τα χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα μέτρο που αφορά και αδικεί άμεσα τους Βορειοηπειρώτες. Το σύνολο της σύνταξης το λαμβάνουν όσοι διαμένουν τουλάχιστον 40 χρόνια στη χώρα. Οι Βορειοηπειρώτες ήρθαμε μετά το 1990, άρα δεν πληρούμε αυτή την προϋπόθεση.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο ένας Βορειοηπειρώτες με περισσότερα ένσημα και περισσότερες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα να λαμβάνει μικρότερη σύνταξη από έναν Ελλαδίτη συνάδερφό του με λιγότερα ένσημα.

Περιορίζομαι σε αυτά τα δύο παραδείγματα – θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα – για να καταδείξω ότι η ισότιμη αντιμετώπισή μας από την ελληνική πολιτεία αποτελεί ζητούμενο. Και για να το πετύχουμε απαιτείται αγώνας, προσπάθεια, συλλογική δράση και διεκδίκηση.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την αδιαφορία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα ζητήματα της Βορείου Ηπείρου. Και αυτό είναι για εμάς το πιο σημαντικό. Η Ελλάδα ήταν για πολλά χρόνια ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία. Στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, των οποίων τα εμβάσματα συντηρούν την οικονομία της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οργανισμοί στους οποίους φιλοδοξούσε ή φιλοδοξεί να μπει η Αλβανία.

Και παρά τα τόσα όπλα που είχε η ελληνική διπλωματία δεν μπόρεσε να προασπίσει ικανοποιητικά τα δικαιώματα της μειονότητας. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν αναγνωρίζεται. Οι περιουσίες των Ελλήνων δημεύονται και καταπατώνται. Το κράτος αυθαιρετεί αφαιρώντας τις δίγλωσσες πινακίδες από ελληνικούς δήμους. Τα κονδύλια για έργα υποδομής διοχετεύονται στον άξονα Δυρράχιο-Τίρανα, στη βόρεια Αλβανία, ακόμη και στο Κόσσοβο. Τα χωριά της ελληνικής μειονότητας αφήνονται επίτηδες χωρίς υποδομές με στόχο την οριστική τους ερήμωση. Η παρεχόμενη παιδεία στην ελληνική γλώσσα είναι επί σκοπώ χαμηλής ποιότητας. Και το περιεχόμενό της αποτελεί ύμνο στην προπαγάνδα του αλβανικού εθνικισμού, βαθύτατα ανθελληνικό.

Έφτασαν οι αλβανικές αρχές ακόμη και στην εν ψυχρώ δολοφονία Έλληνα πολίτη, του Κωνσταντίνου Κατσίφα, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Αν όλα αυτά τα επέβαλλε κάποια αδυναμία του ελληνικού κράτους ίσως να υπήρχε κάποια δικαιολογία. Η Ελλάδα όμως είναι η πιο ισχυρή χώρα των Βαλκανίων. Έχει τη δυνατότητα και να στηρίξει η ίδια τη μειονότητα και να πιέσει αποτελεσματικά τις αλβανικές κυβερνήσεις να σεβαστούν τα δικαιώματα της μειονότητας. Το ότι δεν το κάνει είναι ζήτημα αδιαφορίας. Και ζήτημα αδυναμίας των Βορειοηπειρωτών να πιέσουν το ελληνικό κράτος να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική ελληνική πολιτική στο θέμα της Βορείου Ηπείρου;

Α. Κούρτης: Πρώτα απ' όλα πρέπει να υπάρχει βούληση. Και στόχος μας είναι να πιέσουμε τους πολιτικούς και τα κόμματα πως θα έχουν πολιτικά-κομματικά οφέλη αν ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα αυτά και αντίστοιχα απώλεια αν δεν ασχοληθούν.

(Δεν αναφέρω καν το ότι είναι εθνική υποχρέωση, ότι είναι δίκαιο και σωστό, διότι πιστεύω πως το γνωρίζουν ήδη και τα κόμματα και οι πολιτικοί. Αν αυτό ήταν που τους κινητοποιούσε δεν θα χρειαζόταν να πιέζουμε εμείς για να γίνει το εθνικά σωστό και δίκαιο).

Σε πρακτικό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Να αξιολογήσουμε την κατάσταση, να δούμε τι δεν έγινε και τι έγινε λάθος αυτά τα χρόνια και να αποφασίσουμε στόχους και επιμέρους δράσεις.

Η ελληνική πολιτική πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική πλευρά. Απαιτείται ένα σχέδιο επενδύσεων σε έργα υποδομής, σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων και του επενδυτικού κλίματος. Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί πολύ μικρά κεφάλαια για τα ελληνικά δεδομένα. Και μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών να είναι ευρωπαϊκά. Για τον τόπο θα είναι σωτήριο.

Ο δεύτερος άξονας βάζει στην εξίσωση και την Αλβανία. Η χώρα μας πρέπει να θέσει ξεκάθαρα τα ζητήματα του σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας και να συναρτήσει την εκπλήρωση αυτών των όρων τόσο με τις ευρω-αλβανικές σχέσεις όσο και με τις ελληνοαλβανικές. Υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Να αναφέρω μόνο μερικά:

1. μπορεί να επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας που εμπλέκονται σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας.

2. να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

3. να μην συναινέσει στην αποδέσμευση κονδυλίων προς την Αλβανία.

4. να ζητήσει από Αλβανούς επιχειρηματίες που συνδέονται με το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν τα κεφάλαιά τους σε ελληνικές τράπεζες να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων αυτών.

4. να ζητήσει την επαναφορά της βίζας για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

5. να προχωρήσει σε απέλαση όσων κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και μένουν στη χώρα για περισσότερες από 90 ημέρες που δικαιούνται.

Υπάρχουν πολλά όπλα στην ελληνική φαρέτρα, δυστυχώς, απουσιάζει η βούληση.

Έχετε βάλει κάποιον στόχο για τις εκλογές; Με ποιο ποσοστό θα είστε ευχαριστημένοι;

Α. Κούρτης: Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές αλλά δεν το προσδιορίζουμε αριθμητικά. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ήδη κερδίσει τα στοιχήματα που βάλαμε στην αρχή.

Έχουμε καταρτίσει ένα πολύ αξιόλογο ψηφοδέλτιο και ένα κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του κόσμου μας. 140 άτομα που θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών ως υποψήφιοι. Χιλιάδες εθελοντές και υποστηρικτές που εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματός μας. Ευελπιστούμε ότι η κάλπη θα πιστοποιήσει τη δυναμική αυτή και θα βγάλει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Σε όσους με ρωτάνε για την αριθμητική των εκλογών τους απαντώ πως προτιμώ να πάρουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους και να μην εκλέξουμε ούτε έναν σύμβουλο παρά να πάρουμε λίγες χιλιάδες ψήφους και να εκλέξουμε 10 συμβούλους.

Η δύναμή μας θα είναι στην ενότητα και στην κινητοποίηση του κόσμου μας. Όχι στην εκλογή μερικών συμβούλων.

Σε όλους αυτούς που σας κατηγορούν ότι διαχωρίζετε και γκετοποιείτε τους Βορειοηπειρώτες από τον εθνικό κορμό τι απαντάτε;

Α. Κούρτης: Καταρχάς να πω πως η κριτική όταν είναι καλοπροαίρετη είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη.

Χρήσιμη μπορεί να είναι κάποιες φορές ακόμη και η κακοπροαίρετη κριτική.

Εμείς ούτε διαχωρίζουμε τους Βορειοηπειρώτες ούτε τους γκετοποιούμε. Διαπιστώνουμε σημάδια μη ισότιμης αντιμετώπισης και παλεύουμε για να τα απαλείψουμε. Μακάρι να μην υπήρχε αυτή η αναγκαιότητα. Αλλά έχουμε μάθει πως ακόμη και το παραμικρό και αυτονόητο πρέπει να το διεκδικήσουμε. Αν το αφήσουμε στη διακριτική ευχέρεια του ελληνικού κράτους, θα συνεχίσουμε να αδικούμαστε.

Έχουμε ακούσει κι άλλες κατηγορίες. Ότι είμαστε βαλτοί, ότι εξυπηρετούμε κομματικά συμφέροντα, διάφορα εξωπραγματικά. Το γεγονός ότι η κριτική δεν αφορά την αναγκαιότητα ή μη της κίνησής μας, την ποιότητα του ψηφοδελτίου μας ή τα ζητήματα που θέτουμε ως προτεραιότητα, αλλά περιορίζεται σε κουτσομπολιά και θεωρίες συνωμοσίας είναι η καλύτερη απάντηση.

Ξεκινήσαμε έναν ωραίο αγώνα, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, πιστεύουμε στην ποιότητα των ανθρώπων μας, έχουμε στόχους, έχουμε σχέδιο, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, και κάθε μέρα οι κριτικές θα λιγοστεύουν.


Πηγή: Himara.gr

Σχόλια