Πώς επιδρά η κόντρα Ράμα - Μέτα στην ελληνική μειονότητα

Ανησυχία προκαλεί στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, η έντονη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με πρωταγωνιστές τον Αλβανό Πρόεδρο Ίλιρ Μέτα και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Στη δίνη της πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης που βιώνει η Αλβανία, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης κορυφής μεταξύ του Ιλίρ Μέτα και του Έντι Ράμα, βρίσκεται η ελληνική μειονότητα καθώς «παγώνουν» σημαντικά ζητήματα που την αφορούν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας διαφώνησαν για τον χρόνο των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών που είχαν οριστεί για τις 30 Ιουνίου.

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πρωτοφανή πολιτική κρίση που βιώνει η Αλβανία. Μπορεί να βάλει την χώρα αλλά και τη μειονότητα σε αχαρτογράφητες περιπέτειες», τονίζει στο sputniknews.gr, ο Φρέντυ Μπελέρης πρόεδρος του Παραρτήματος «Ομόνοια» Χιμάρας.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανέστειλε με διαταγμά του τη διεξαγωγή των εκλογών, αναφέροντας ότι «κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν κηρύξει την 30ή Ιουνίου ημέρα μάχης για ζωή ή θάνατο», κάνοντας λόγο για ακραία πόλωση.

«Μέσα σε αυτήν την αθλιότητα που ζούμε, οι διεκδικήσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας παγώνουν. Ο Ράμα είχε υποσχεθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στα μέλη της ελληνικής μειονότητας να διευθετήσουν το περιουσιακό, κάτι το οποίο με την τρέχουσα συγκυρία έχει σταματήσει. Έχει παγώσει και η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων», επισημαίνει ο κ. Μπελέρης.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Απριλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία και έκανε λόγο για αποφάσεις από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν ικανοποιούν την Ελλάδα.

Η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ξέσπασε όταν βρέθηκε επίμαχο ΦΕΚ στην αλβανική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρεπόταν η αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών Ελλήνων ομογενών της Χιμάρας.

Η αλβανική πλευρά απέσυρε το νομοσχέδιο και έδωσε υποσχέσεις για δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος.

Την Πέμπτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκίνησε στη Βουλή τη διαδικασία για την καθαίρεση του Μέτα. Το βράδυ της Πέμπτης, η Βουλή της Αλβανίας υπερψήφισε την πρόταση μομφής της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Την εκτίμηση ότι ο Έντι Ράμα δίνει «μια χαμένη μάχη» εξέφρασε ο Φρέντυ Μπελέρης.

«Μπορεί να βρήκε τις ψήφους ο πρωθυπουργός για τη μομφή απέναντι στον Πρόεδρο, ωστόσο, για να τον καθαιρέσει, πρέπει η απόφαση αυτή να επικυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, το οποίο εδώ και δύο χρόνια περίπου δεν λειτουργεί», επισημαίνει.

Το εννιαμελές δικαστήριο δεν είναι σήμερα σε θέση να λειτουργήσει, καθώς οκτώ από τους δικαστές του έχουν καθαιρεθεί από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για δωροδοκία και μαύρο χρήμα. Οι θέσεις παραμένουν κενές.

«Το χειρότερο είναι ότι μέσα σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να εκλέξουμε τους νόμιμους αντιπροσώπους μας μέσα σε δίκαιες εκλογές. Σταματούν με αυτόν τον τρόπο η διεκδικήσεις των υποθέσεών μας. Εμποδίζονται οι Έλληνες υποψήφιοι που θα προωθούσαν τις ιδιαίτερες ανάγκες μας στους μειονοτικούς δήμους της χώρας, όπως της Χιμάρας, της Δερόπολης κλπ.», προσθέτει ο Φρέντυ Μπελέρης.

«Νομίζω ότι είναι ως προς το συμφέρον της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας να καθίσουν στο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι και να συζητήσουν», τονίζει ο πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης, εξηγώντας ότι υπάρχουν δύο δρόμοι:

«Αν επικρατήσει η αντίληψη του Ράμα, οι εκλογές θα γίνουν με μονοκομματικούς υποψήφιους που θα προέρχονται από το δικό του κόμμα. Αν από την άλλη υπερισχύσει η αντίληψη του Μέτα περί συναίνεσης τότε ενδέχεται η αντιπολίτευση να συμμετέχει στις εκλογές, όπως φυσικά και οι Έλληνες και να περάσουμε σε μια καλύτερη φάση ομαλοποίησης.

Η κυβέρνηση Ράμα έχει να απαντήσει σε μια σειρά καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν ακόμα και ηχογραφημένες συνομιλίες υπουργών της κυβέρνησης που σχεδιάζουν πως θα νοθεύσουν τις εκλογές, τομοκρατώντας τον κόσμο. Πρόκειται για μια αναρχία».

Σχόλια