Οι άταφοι έλληνες ήρωες του πολέμου του 1940

Φωτογραφία από ψηλά: Μνήματα για όσους πεσόντες στη νικητήρια μάχη της Κλεισούρας έχουν ήδη αναγνωριστεί 

Ποιος είναι, αλήθεια, ο Άγνωστος Στρατιώτης; Μήπως είναι πολλοί; Πάνω από 8.000, θαμμένοι σε άπατα βουνά, σε χαράδρες, αυλές σπιτιών και εκκλησιών, εκεί που κάποτε μαίνονταν οι μάχες του Ελληνοαλβανικού Μετώπου, όπως υποστηρίζει η «Μηχανή του Χρόνου», σε μια από τις εκπομπές που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα του Cosmote History HD (επιστρέφει από 23 Σεπτεμβρίου 2019);

Είναι οι «άταφοι ήρωες του ‘40», όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί ο Χρήστος Βασιλόπουλος, που παράλληλα με την ιστορική έρευνα, αποτύπωσε αυτές τις ημέρες στην Βόρειο Ήπειρο, στην Αλβανία, αν θέλετε, όσες περισσότερες ιστορίες μπορούσε να αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα; Η αλβανική πλευρά έχει ήδη κάνει έκκληση προς τους συγγενείς εκείνων που πολέμησαν και χάθηκαν στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο, κυρίως από το Δεκέμβριο του 1940 έως τον Ιανουάριο του 1941, σε μάχες (νικητήριες κατά τα άλλα) όπως εκείνη της Κλεισούρας, να προσφέρουν DNA για την ταυτοποίηση με ό,τι έχει μείνει από τους «άταφους ήρωες» (μέσα στο χιόνι) στο έδαφός της. Μόνον στην Κλεισούρα, η περίφημη νίκη, μου θυμίζει ο Χρήστος Βασιλόπουλος, μας στοίχισε κάπου 5.000 νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί ακόμη. Αφήνοντας ανοιχτό ένα θέμα που μετράει ήδη κοντά 80 χρόνια.



«Το δραματικό παρασκήνιο», μου λέει ο εμπνευστής της σειράς εκπομπών «Η Μηχανή του Χρόνου» λίγο μετά τα γυρίσματα στην Αλβανία, για το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Ο άγνωστος Στρατιώτης» – που θα βγει στον αέρα από το Cosmote History HD, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019 – «είναι ότι κάποιοι στη Βόρεια Ήπειρο προστάτευσαν τους «άγνωστους» τάφους, δίχως σταυρό, καθώς δεν το επέτρεπε το καθεστώς Εμβέρ Χότζα. Σε αυλές σπιτιών και εκκλησιών, αλλά και αλλού. Από τη Μάχη της Κλεισούρας εντοπίστηκαν 660 στρατιώτες, σε έναν ομαδικό τάφο, όπου τους έθαψαν οι Ιταλοί και μεγάλο μέρος αναγνωρίστηκε από το DNA των οστών».

Συνολικά, 1.000 έχουν ταυτοποιηθεί χάρη στην ιστορική έρευνα και το DNA. Κάποιοι επειδή είχαν ταφεί δίπλα σε εγνωσμένα στρατιωτικά χειρουργεία την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. «Υπάρχουν όμως και 7.000 ακόμη «άγνωστοι στρατιώτες», που κείτονται στα πεδία των μαχών. Σε δύο προηγούμενες εκπομπές είχαμε μελετήσει την κήρυξη του πολέμου. Τώρα, πάμε στο μετά το «Όχι», αφότου ο ελληνικός στρατός διείσδυσε σε βάθος 80 χιλιομέτρων και από τη μια έριξε τους Ιταλούς στη θάλασσα και από την άλλη απέτρεψε την αντεπίθεσή τους, με την νίκη στην Κλεισούρα».
Χαρακτηριστική είναι η – ανθρώπινη – ιστορία έξι στρατιωτών, που πολέμησαν στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο και σκοτώθηκαν σε ένα λιοστάσι, μου αφηγείται ο Χρήστος Βασιλόπουλος. «Ένας Βορειοηπειρώτης τους έθαψε εκεί και τους φρόντιζε. Επί Χότζα διώχθηκε για να αποκαλύψει που βρίσκονται θαμμένοι οι έξι Έλληνες στρατιώτες, αλλά δεν το έκανε. Όταν πέθανε, άφησε κληρονομιά στην κόρη του αυτή την φροντίδα. Εκείνη, 85 ετών σήμερα, θυμάται ότι ως παιδί είχε συναντήσει στο λιοστάσι τους έξι Έλληνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να φροντίζει τα «αφανή» μνήματά τους».


πηγή: protagon.gr

Σχόλια