Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

Σε συνέντευξη του στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, από την οποία η Ελλάδα δεν απέσπασε εγγυήσεις για το περιουσιακό και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των βορειοηπειρωτών πριν υποστηρίξει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ της γειτονικής χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, ο κύριος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ, με στόχο την συμμόρφωση των χωρών αυτών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ανάγκη να θωρακιστούν τα δικαιώματα των ελληνικών μειονοτήτων.

«Βλέπουμε μία στροφή, να ταυτίζει η ελληνική κυβέρνηση τις ευρωπαϊκές προοπτικές Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς να έχει εκ των προτέρων εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητάς μας στην Αλβανία και την εξασφάλιση της περιουσίας της που κινδυνεύει», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Εάν συνεχίσει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια, είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος, ολισθηρός δρόμος».

Σχόλια