Σχετικά με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Στην επικαιρότητα επανήλθε το ζήτημα των συντάξεων για τους Βορειοηπειρώτες ως αποτέλεσμα αθέτησης προεκλογικής δέσμευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως εμφανίζεται στο νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση για το ασφαλιστικό.

Από αρκετά σχόλια και μηνύματα που λάβαμε στα social media του ιστολογίου, αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει μια σύγχυση στην κοινότητα μας, γύρω από αυτό που λέγεται "συντάξεις Βορειοηπειρωτών", καθώς έχουμε να κάνουμε με δυο διαφορετικά πράγματα. Θα προσπαθήσουμε να τα περιγράψουμε και να τα διαχωρίσουμε, μέσα και από μια μικρή χρονική αναδρομή.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
Στην ουσία είναι η πρώην Σύνταξη ΟΓΑ, που διακόπηκε το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά, επανήλθε τον Ιούνιο του 2015, μέσα από το νόμο Στρατούλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να χορηγηθεί ποτέ, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο που ακύρωνε και την επαναχορήγηση της Σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Το 2016 και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικατέστησε τη σύνταξη-επίδομα του ΟΓΑ με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το οποίο πλέον θα χορηγούνταν μέσω του ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα αυτό δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με αρκετούς όμως περιορισμούς που είχαν να κάνουν με την μόνιμη διαμονή - όπως και με τη σύνταξη ΟΓΑ - αλλά επιπλέον προστέθηκαν και περιορισμοί που αφαιρούσαν σημαντικό μέρος από το επίδομα στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αυτό πρακτικά είχε σαν αποτέλεσμα όσοι Βορειοηπειρώτες κατάφεραν να πάρουν το επίδομα, αυτό να κυμαίνεται από 80 - 120 ευρώ, αρκετά κάτω από τα 360 ευρώ που είναι το επίδομα. Όμως, ακόμη και αυτό, ήταν κάτι καλύτερο από αυτό που υπήρχε το διάστημα 2012-2016, ήταν ένα ακόμη βήμα θετικό.
Τον Μάιο 2019 - και πάλι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - γίνεται ένα ακόμη βήμα, πολύ πιο θετικό αυτή τη φορά, σχετικά με το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αφού με τροπολογία αίρονται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το τελικό πόσο πλέον θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, πάνω από το 250 ευρώ, αφού από το αρχικό ποσό -τα 360 ευρώ - θα αφαιρείται μόνο το όποιο ποσό λαμβάνει ο υπερήλικα Βορειοηπειρώτης από το αλβανικό κράτος.

Η Εξέλιξη που υπάρχει από τον Μάιο μέχρι σήμερα είναι πως πλέον δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε την εν λόγω τροπολογία, αλλά η Νέα Δημοκρατία που για κάποιον λόγο - ακατανόητο σε μας - δεν εφαρμόζει ψηφισμένο νόμο. Μάλιστα σε πρόσφατη επερώτηση βουλευτών στο Υπουργείο Εργασίας, η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε πως το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης απόφασης για την εφαρμογή του νόμου, χωρίς ακόμη να έχει γίνει κάτι.

Εθνική Σύνταξη
Πάμε τώρα στο θέμα των τελευταίων ημερών, το οποίο καμία σχέση έχει με το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, εφόσον μιλάμε για σύνταξη ασφαλισμένων υπερηλίκων, που τους έχουν κρατηθεί εισφορές δηλαδή κατά το διάστημα εργασίας τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 (γνωστότερου και ως νόμο Κατρούγκαλου) η σύνταξη που λαμβάνει κάποιος είναι άθροισμα δυο πραγμάτων. Της Εθνικής Σύνταξης και της Ανταποδοτικής Σύνταξης.
Στο κομμάτι της Εθνικής Σύνταξης στο νόμο έχει ενταχθεί και μια προϋπόθεση που έχει να κάνει με τα χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα πολιτών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ποσό της Εθνικής Σύνταξης να μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.  Σε αυτήν την προϋπόθεση ο νόμος Κατρούγκαλου , της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , για κάποιον λόγο - ακατανόητο σε εμάς - από τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εξαιρεί τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κάτι το οποίο πιθανότατα δεν είναι και Συνταγματικά ορθό από τη στιγμή που οι Βορειοηπειρώτες είναι και Έλληνες πολίτες. Αυτή η μη εξαίρεση έχει ως αποτέλεσμα ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ελλαδίτης με τα ίδια χρόνια εργασίας, τις ίδιες κρατήσεις και πληρωμένες εισφορές τελικά να μην πάρουν την ίδια σύνταξη.
Αργότερα και στα επόμενα τρία χρόνια, από την ψήφιση αυτού του παραλογισμού, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυαν πως όντως είναι λάθος και πως θα διορθωθεί, χωρίς να διορθωθεί ποτέ. Εδώ ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως οι διαφόρων ειδών εκπρόσωποι της κοινότητας μας, τα χρόνια διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μια απόσταση από την Ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο συνήθως δεν βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων.

Στη συνέχεια φθάσαμε σε αρκετές συναντήσεις - προεκλογικές - εκπροσώπων της κοινότητας μας με πολιτευτές και πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας, όπως και με τον ίδιο τον αρχηγό της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μια από αυτές, στις 17 Μαιου 2019, ο κύριος Μητσοτάκης, με δελτίο τύπου του κόμματος δεσμεύεται δημόσια πως "στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης".
Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο -λεγόμενο και Βρούτση - που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση δεν διορθώνονται καμία από τις αδικίες και υπάρχουν τα ίδια προσκόμματα στη θεμελίωση Εθνικής Σύνταξης για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Έτσι, εάν τις επόμενες μέρες και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν υπάρξει σχετική αλλαγή, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ελλαδίτης με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, τις ίδιες πληρωμένες εισφορές θα συνεχίσουν να μην παίρνουν το ίδιο ποσό σύνταξης.



Σχόλια