Εστία Δερόπολης & Άγιος Κοσμάς Λιβαδειάς: Δυο φορείς που ενώνουν την παράδοση και το μέλλον της κοινότητας μας

Αν προσέξουμε τις εξελίξεις: -στον τόπο μας, στην περιοχή μας, στη χώρα που ζούμε στην Ελλάδα, - ασφαλώς, όταν ακούμε για κοπή πίτας, ανεξαρτήτως που αποτελεί ένα ηπειρωτικό έθιμο, που σημαδεύει την ποιοτική, ή την ουσιαστική μετάβαση στο χώρο-χρόνο, τότε νιώθεις ένα σφίξιμο στην καρδιά. Επειδή αυτό πλέον ακούγεται σα στην παροιμία που λέει «το χωριό καίγεται και η μπάμπο χτενίζεται» (και για τον τόπο μας έχει νόημα η συγκεκριμένη παροιμία) Τόσο το περισσότερο όταν το έθιμο αυτό εμείς «η σύγχρονη γενιά» το θέλουμε στα δικά μας μέτρα. Ένα ξέφρενο πανηγύρι χωρίς καμιά αρχή και σεβασμό στα μηνύματα της παράδοσης!!
Αυτό όμως που είδαμε το Σάββατο στις 15.02.2020 από την Εστία Δρόπολης, με την Όλγα Παπά Παγούνα, και την ομάδα της δεν έχει καμιά σχέση με μια συνηθισμένη φιέστα κοπή πίτας ως τέλεια παραμόρφωση της ηπειρωτικής παράδοσης. (Σ ένα άλλο βαθμό είδαμε το ίδιο πριν λίγες βδομάδες στο Καραχάτζι από το σύλλογο του Αγίου Κοσμά)
Η Όλγα Παπά συγκέντρωσε στη Δερβιτσιάνη όλη την αφρόκρεμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που διαμένει στον τόπο μας. Συγκέντρωσε ταυτόχρονα όλη την αφρόκρεμα της αλβανικής τοπικής κοινωνίας.
Συγκέντρωσε επιπλέον όλους τους πολιτικούς φορείς του τόπου μας που κρατούν μονίμως εκτός θήκης τα σπαθιά τους!
Τους συγκέντρωσε όλους σε μια λαμπερή αίθουσα , σε μια βραδιά τέλεια οργανωμένη που σίγουρα θα δυσκολεύονταν κάθε άλλος φορέας. (Και προεδρεύουν δύο γυναίκες: η Όλγα της Εστίας και η Ανέτα του Αγίου Κοσμά)
Ήταν λοιπόν, στο τυπικό επίπεδο, μια βραδιά που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, πολιτισμού και ευπρέπειας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Σ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας μια τέτοια εκδήλωση αποχτάει ιδιαίτερη σημασία. Περνάει ένα μήνυμα αντίστασης και ισχυρής ύπαρξης, την αισιοδοξία για το μέλλον.!!
Και η Όλγα με την Εστία δεν σταμάτησε εδώ. Μας έδειξε ή έκανε τον απολογισμό ενός τεράστιου έργου και σε πολλά επίπεδα. Η Εστία Δρόπολης στα τρία χρόνια δράσης της κατόρθωσε τόσα όσα αδυνατούν να πράξουν ολόκληροι δήμοι. Και ο προϋπολογισμός της Εστία είναι η εθελοντική συνεισφορά και η ακούραστη ομάδα της Όλγας. (όπως και στον Άγιο Κοσμα)
Η Εστία και ο Άγιος Κοσμάς μας δείχνουν πώς μπορεί να σταθεί, να λειτουργήσει και διαπρέψει ο κοινοτισμός, το αίσθημα της κοινότητας, μια αιώνια παράδοση του τόπου μας μέσω της οποίας καταφέραμε να διατηρήσουμε ζωντανή και ευπρεπή την ελληνική μας ταυτότητα.
Μας δείχνουν ότι αντί να στεκόμαστε όλη μέρα και να βρίζουμε ο ένας τον άλλο, να συκοφαντούμε, να μοιρολατρούμε, να υπονομεύουμε, να δυσπιστούμε, εσωστρεφόμαστε και αμφισβητούμε, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι.
Η Εστία έδειξε ότι με τις πέτρες που την πετροβολούμε, έχτισε τον δικό της τοίχο, που σημαίνει αγάπη, αλληλεγγύη, βοήθεια, διαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων, επένδυση από τον προσωπικό χρόνο, το προσωπικό εισόδημα, ενέργεια για τα κοινά.
Οι δύο αυτοί σύλλογοι με το αίσθημα θυσίας και αφοσίωσης απόχτησαν την εμπιστοσύνη των πάντων και έφτιαξαν ένα ολόκληρο δίχτυο συμπαράστασης εντός και εκτός χώρας.
Πρόκειται για έργο που οι άλλοι φορείς, είτε πολιτικοί, είτε δημοτικοί, που το έχουν χρέος, δεν το καταφέρουν.
Στις περιοχές μας πλέον λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία οι δύο αυτοί σύλλογοι! Ο Άγιος Κοσμάς στη Λειβαδιά και η Εστία στη Δρόπολη. Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή να πειστούν και οι πιο κακόβουλοι και οι πιο δύσπιστοι ότι θα πρέπει να σταματήσουν τους πολέμους εναντίον τους, τους αποχαρακτηρισμούς, τις επιθέσεις κάτω από τη μέση, τις προσπάθειες να τους θέσουν υπό έλεγχο και εφόσον δεν τα καταφέρουν να τους υποβαθμίσουν και καταστρέψουν. Και να κάνουν το αυτονόητο. Να τους στηρίξουν!!!Κανείς δεν πρέπει να απορεί γιατί οι δύο αυτοί σύλλογοι συγκεντρώνουν κόσμο,. Το πετυχαίνουν διότι υπερβαίνουν τα πολιτικά χαρακώματα και παράγουν έργο! Ταυτόχρονα φτιάχνουν την ισχυρή μαγιά για να ακολουθήσουν και άλλοι!!!

Παναγιώτης Μπάρκας
16 Φεβρουαρίου 2020
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

Σχόλια

  1. Αν νίώσατε μια μικρή δόνηση μην ταράζεστε,δεν ήταν σεισμός.Ηταν τα κόκκαλα του Κατσίφα που έτριξαν στιγμιαία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών