Στην ολομέλεια το ασφαλιστικό: Καμία αλλαγή για τους Βορειοηπειρώτες

Μετά την επεξεργασία του από τις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών της Βουλής και την ψήφιση του επί της αρχής μόνο από την ΝΔ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια αύριο Τρίτη. Μετά από τρεις συνεδριάσεις, θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020.

Στο νομοσχέδιο δεν υπήρξε καμία αλλαγή σχετικά με την διάταξη που απαιτεί από τους Βορειοηπειρώτες 40ετή παραμονή στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τους στην κατηγορία των αλλοδαπών, ούτε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ούτε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του από τις επιτροπές της βουλής.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μετά και την αναμενόμενη ψήφισή του στην ολομέλεια την Πέμπτη, το κομμάτι του νόμου Κατρούγκαλου που αδικεί κατάφωρα τους Βορειοηπειρώτες, να παραμείνει ίδιο και στον νόμο Βρούτση.
Έτσι, όχι μόνο δεν υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη για απαλοιφή αυτής της άδικης και ρατσιστικής διάκρισης εις βάρος των Βορειοηπειρωτών, αλλά μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ανεκδιήγητος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα κάναν χειρότερα.
Πως έγινε αυτό;
Από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου και μέχρι τον περασμένο Ιούλιο για να έπαιρνε κάποιος Βορειοηπειρώτης ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη των 384 €, θα έπρεπε να είχε 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Τα χρόνια διαμονής μετρούσαν από την ημέρα εκείνη που θα μπορούσε να το αποδείξει με κάποιο χαρτί πως βρίσκονταν στην χώρα.
Ο ανεκδιήγητος κύριος Βρούτσης, αποφάσισε με εγκύκλιο του Υπουργείου του, να θέσει τον όρο της νόμιμης διαμονής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για κάποιον Βορειοηπειρώτη τα χρόνια διαμονής του στην Ελλάδα δεν ξεκινούν να μετρούν από την μέρα που ήρθε, αλλά από την μέρα που το ελληνικό κράτος αποφάσισε να τον χαρακτηρίσει "νόμιμο".
Ως γνωστόν το Ελληνικό κράτος αρνούνταν για αρκετά χρόνια να το κάνει αυτό. Έγινε για πρώτη φορά το 1998, μέσω του ΕΔΤΟ και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, μετά από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες αποφάσισε (αναγκάστηκε μάλλον) να χορηγήσει και την Ιθαγένεια.
Όλα αυτά σημαίνουν πως η νόμιμη διαμονή για τους Βορειοηπειρώτες ξεκινάει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 1998. Αποφάσισε δηλαδή ο κύριος Βρούτσης, όχι μόνο να συνεχίσει την εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλο, αλλά -στα μουλωχτά - να αφαιρέσει και χρόνια παραμονής.
Όπως στα μουλωχτά και παράνομα αρνείται να εφαρμόσει την ψηφισμένη τροπολογία για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Όπως στα μουλωχτά και χωρίς καμία εξήγηση, κόβει και αυτό το εναπομείναν επίδομα των 40-100 €.

Η απάντηση που έδωσε σε αυτό ο κύριος Βρούτσης, σε ερώτηση του επικεφαλής της ΑΣΑ Ανδρέα Κούρτη, είναι πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αδικία και θα το δει σε επόμενο χρόνο. Χωρίς να προσδιορίσει το πότε, ούτε τι θα περιλαμβάνει διόρθωση. Μίλησε απλά για μια αδικία που θα τη δει σε κάποιο από τα επόμενα (επόμενο ή μεθεπόμενο είπε χαρακτηριστικά) νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Για το θέμα του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά.

Σχόλια