Διάσωση μιας σπάνιας εικόνας κειμηλίου στο Μπεράτι

Στην αποκατάσταση φθορών που είχε υποστεί σπάνια εικόνα – κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που χρονολογείται στο 1835, προχώρησε το αρμόδιο τμήμα του Κέντρου Μουσείων Βερατίου στην Αλβανία.

Η είδηση ​​ανακοινώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού της γείτονος χώρας, Έλβα Μαργαρίτι, η οποία τόνισε ότι «μετά από ένα μήνα εντατικής εργασίας, προστίθεται στην εικονογραφική έκθεση στο μουσείο «Ονούφριος».

«Το έργο παρουσίασε πολλά προβλήματα, αλλά μετά την παρέμβαση, επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο οποίο τονίζονται ιδιαίτερα τα χρώματα της εικόνας, η φρεσκάδα που απορεέι και το μεγαλείο του έργου», συμπλήρωσε η κ. Μαργαρίτι.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ

Την ίδια ώρα στην ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες που δημοσίευσε το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο θρησκευτικό καθεστώς στην Αλβανία η Έκθεση αναφέρεται σε πολλά σημεία στις διαδικασίες που γίνονται σχετικά με την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των θρησκευτικών κοινοτήτων που είχαν δημευθεί κατά την περίοδο του κομουνιστικού διωγμού. Με σαφήνεια φέρνει στο φως την αδιαφορία των κρατικών φορέων και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Σε ότι αφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία στο ζήτημα αυτό για άλλη μια φορά συμπεριλαμβάνει το γεγονός ότι υπάρχουν ειδικές δυσκολίες στα κτίσματα που φέρουν και το χαρακτήρα του μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς όπου η πολιτεία εμμένει στη θέση ότι τις ανήκουν. Επί το πλείστον αναφέρει ότι στην Εκκλησία δεν έχουν ακόμη αποδοθεί κειμήλια όπως εικόνες, λείψανα, ιερά σκεύη και αρχειακό υλικό που είχε βιαίως δημευθεί και παρακρατείται σε μουσεία και κρατικές συλλογές.

Περισσότερες φωτογραφίες στο orthodoxianewsagency

Σχόλια