Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Αλβανίας και Σλοβενίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar και ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας Gent Cakaj, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησαν ότι στην παρούσα κατάσταση είναι απαραίτητο να επιδειχθεί αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19. Ο υπουργός Logar εξέφρασε την υποστήριξη της Σλοβενίας για την προσέγγιση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κύρια θέματα συνομιλίας μεταξύ των δύο υπουργών στη Λιουμπλιάνα σήμερα ήταν η διμερής συνεργασία σε όλους τους τομείς και η προσέγγιση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Logar επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε στις πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας. Οι χώρες είναι επίσης σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία, με τη Σλοβενία ​​να αφιερώνει τους περισσότερους πόρους της στον τομέα της προόδου στην υλοποίηση των προσπαθειών ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σλοβένος υπουργός χαιρέτισε την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2020. Τόνισε τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στους τομείς που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προτεραιότητα: εκλογική μεταρρύθμιση, δικαστική μεταρρύθμιση, δημόσια διοίκηση μεταρρυθμίσεων και καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Logar εκτίμησε ότι η πρόοδος της Αλβανίας στη διαδικασία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της διαδικασίας μεταρρύθμισης και την πολιτική σταθερότητα της χώρας, και επομένως της περιοχής.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην παρούσα συγκυρία, ενώ χαιρέτισαν την ανταπόκριση της ΕΕ, η οποία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – και κατ’ επέκταση στην Αλβανία – με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Logar εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του ότι η Σλοβενία ​​θα κάνει δωρεά στην Αλβανία για να μετριάσει τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ για την κατασκευή ενός αρθρωτού σχολείου στην Αλβανία, το οποίο ανακοίνωσε η Σλοβενία ​​σε διάσκεψη δωρητών τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Οι δύο υπουργοί ζήτησαν να χτιστεί το σχολείο το συντομότερο δυνατό.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στη συνεργασία εντός πολυμερών οργανισμών, με τους υπουργούς να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία εντός του ΟΑΣΕ, τον οποίο προεδρεύει η Αλβανία φέτος, και τη συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ.

Ο Logar συνεχάρη τον Cakaj για την επιτυχή δουλειά που επιτελεί η Αλβανία αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τα κράτη μέλη.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και άλλα τρέχοντα διεθνή θέματα. Ο Logar τέλος τόνισε τη σημασία της περαιτέρω εποικοδομητικής συνεργασίας και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

ibna.gr

Σχόλια