2 Αυγούστου 1992: Οι στιγμές έντασης στην ενθρόνιση του Αναστασιου [βίντεο]

Πέρασαν από τότε 28 χρόνια. Στο ναό της ενθρόνισης στα Τίρανα παρευρέθηκα χωρίς πρόσκληση κανενός. Δεν ήμουν πλέον βουλευτής και με είχαν διαγράψει από τα πρωτόκολλα των επισήμων!
Με τον Μακαριότατο γνωριζόμασταν πολύ καλά τόσο λόγο της μάχης που έδωσα προσωπικά ως βουλευτής για να τον αποδεχτούν στην Αλβανία ως απεσταλμένο του Πατριαρχείου, όσο και διότι στα πρώτα δύσκολα βήματά του στην Αλβανία ήμουν δίπλα του ανοίγοντας τους δρόμους με την ιδιότητα του βουλευτή και το κύρος που έτρεφα τότε στην Αλβανία….
Στην ενθρόνιση δεν είχα κανένα αξίωμα. Παραταύτα ο Αλβανικός τύπος ακόμα και σήμερα σχολιάζει ότι στην επιτυχία ενθρόνισης του Μακριοτάτου δεν ήταν τυχαίος ο ρόλος και η παρουσία του Παναγιώτη Μπάρκα (!!!) και δίνουν έμφαση στην επικοινωνία μου με τον Μακαριότατο μέσα στο χάος των απειλών

Τι συνέβη λοιπόν εκείνη την Κυριακή στις 02.08.1992;!!
Μόλις άρχισε η τελευτή ενθρόνισης στο Ναό εισέβαλαν τα στίφη των Αλβανών μη ορθοδόξων και εθνικιστικών με επικεφαλής τον Αμπντί Μπαλέτα, γνωστό για τις επικές μας συγκρούσεις στη Βουλή. Άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Αναστασίου και της Ελλάδας και ονόματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν δήθεν από την Ελλάδα για το Αλβανικό πατριωτικό τους έργο, όπως και να τραγουδούν αλβανικά πατριωτικά τραγούδια
Η αντίδραση των ορθοδόξων στην αρχή ήταν αμυδρή. Ωστόσο, στις πρώτες κιόλας φωνές των αντιορθοδόξων, οι Ελλαδίτες που είχαν έρθει να παραστούν στην ενθρόνιση του Έλληνα ποιμενάρχη, εγκατέλειπαν με βιασύνη από φόβο τον Ναό. Οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου φοβισμένοι δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ο Αναστάσιος με υψηλό πυρετό προσπαθούσε να σκουπίζει τον ιδρώτα και να τηρήσει την ψυχραιμία. Εκτός από την ομάδα των φανατικών ορθόδοξων πιστών στο Ναό είχαμε μείνει αρκετά λίγοι! Εγώ βρισκόμουν ακριβώς πίσω από τον Μακαριότατο, όπως φαίνεται και στο βίντεο

Τον πλησίασα! Με είδε και μου απευθύνθηκε με τη γνωστή φράση στα δύσκολα:
-Παναγιώτη εσύ ξανά εδώ..;! Τι κάνουμε;!
-Ή σήμερα , ή ποτέ!!! του είπα
-Μα πώς;! μου είπε σηκώνοντας τα μάτια του από τα αγριεμένα στίφη
-Προχωρούμε κανονικά, του είπα, προσθέτοντας. Πες στο Βαγγέλη να μη φωνάζει στη μετάφραση για να μη δίνουμε αφορμή και συνεχίζουμε!!
-Αυτοί τι θα κάνουν;! μου είπε ανήσυχος
-Τίποτε, θα κουραστούν και θα φύγουν! Είπα στον Μακαριότατο!
Έτσι έγινε. Τότες ήταν που οι ορθόδοξοι πιστοί πήραν θάρρος και φώναζαν υπέρ του Αναστασίου. Συνεχίσαμε μέχρι τέλος, μέχρι την ενθρόνιση!
Αμέσως, όμως μετά τη λήξη της τελετής ενθρόνισης και έξω από τον Ναό «αποκαταστάθηκε» σιγά-σιγά το πρωτόκολλο. Μπροστά στα πόδια μου περνούσαν θριαμβολογώντας, όλοι όσοι είχαν εγκαταλείψει την ενθρόνιση… βάδιζαν προς το μεγάλο εορταστικό γεύμα!!!



Παναγιώτης Μπάρκας
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

Σχόλια