Νέα Διεύθυνση Παιδείας: Στάχτη στα μάτια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Πριν από δύο μέρες εντελώς τυχαία είδα ένα έγγραφο που εστάλη στα σχολεία του χώρου μας από την μόλις ιδρυθείσα διεύθυνση Παιδείας. Το υπέγραφε από το οικονομικό γραφείο της Διεύθυνσης κάποιος Τσάμα. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Είπα μέσα μου πως θα έχει γίνει κάποιο λάθος, διότι το πρόσωπο αυτό επί πολλά χρόνια εργάζεται στο οικονομικό γραφείο της Διεύθυνσης Παιδείας Δελβίνου. Γι' αυτό και έριξα μια δεύτερη ματιά στο έγγραφο. Δεν ήταν κάποιο λάθος. Ο κύριος αυτός, αλβανικής καταγωγής, υπέγραφε εξ ονόματος της νέας Διεύθυνσης. Και τότε αναρωτήθηκα: δεν υπάρχει άραγε ένας ικανός οικονομολόγος από το χώρο μας ώστε να πάρει τη θέση αυτή; Ασφαλώς και υπάρχει. Όμως... Ίσως αύριο-μεθαύριο να δούμε και άλλα τέτοια μαργαριτάρια να στελεχώνουν τη δήθεν διεύθυνση.

Απ' ό,τι μαθαίνω γίνεται μάχη οδόντα αντί οδόντος και για τον διευθυντή της νέας Διεύθυνσης που μπορεί να είναι Έλληνας (δεν είναι σίγουρο ούτε αυτό), αλλά έμπιστος του κυβερνώντος κόμματος.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά η συγκρότηση και οι αρμοδιότητες της νέας Διεύθυνσης. Απ' ότι έμαθα η διεύθυνση αυτή θα έχει δικαιοδοσία μόνο στα ελληνικά σχολεία των δήμων Δερόπολης και Φοινικαίων!!! Μένουν λοιπόν απέξω τα ελληνικά σχολεία των πόλεων Αργυρόκαστρο, Αγ. Σαράντα και Δέλβινο, τα σχολεία που έχουν κάποιο μέλλον και που τώρα έχουν το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Αυτό σημαίνει να κόψεις την ελληνική παιδεία στο χώρο μας σε τέσσερα κομμάτια, από τρία που ήταν μέχρι τώρα. Τι θα γίνει απ' εδώ και στο εξής: άλλες οδηγίες θα παίρνουν τα πέντε σχολεία των δύο δήμων από την αρμόδια πλέον διεύθυνση Παιδείας Φοινίκης και άλλες από τις αναρμόδιες Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα και Δελβίνου; Ένα μπάχαλο λοιπόν. Αυτό σημαίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια της Ε.Ε.Μ. Είτε για κείνη: και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά...

Το ανησυχητικό όμως είναι που δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους φορείς του χώρου. Το ΜΕΓΚΑ (που ζήτησε και πέτυχε το άνοιγμα) προσπαθεί να μετριάσει τις απώλειες, ενώ ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ τρίβουν τα χέρια και τηρούν σιγή ιχθύος για την πιθανή αποτυχία, ώστε να το εκμεταλλευτούν αυτό στο μέλλον, ό,τι χειρότερο εις βάρος της παιδείας του χώρου μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η νέα διεύθυνση Παιδείας, αντί για καλό, θα κάνει το αντίθετο, κακό στην παιδεία του χώρου μας και καλύτερα να μην έχουμε μια τέτοια διεύθυνση. Γιατί με τις κουτοπονηριές δεν μπορούν να γίνουν σεβαστά σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και στον τομέα της Παιδείας.

Δημήτρης Κίκης

Σχόλια