Οι Αλβανοί περηφανεύονται για το κατόρθωμα, εμείς τι κάνουμε;

Πριν από μερικές ημέρες διάβασα σε ένα αλβανικό σάιτ την είδηση ότι η Αλβανία (Η σημερινή κυβέρνηση) κατόρθωσε να δώσει τα σχολικά βιβλία της στη Σερβία, δηλαδή στους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσοβου.

Μάλιστα η είδηση αυτή περιείχε κομπαστικές εκφράσεις γι' αυτό, όπως επεσήμανε, το κατόρθωμα.

Και πράγματι είναι κατόρθωμα, αφού είναι γνωστές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θα έλεγα όμως πως είναι κατόρθωμα μια τέτοια πράξη, ειδικά σήμερα με την παγκοσμιοποίηση, και τα δικαιώματα που χαίρουν και πρέπει να χαίρουν σε ένα κράτος δικαίου οι εθνικές μειονότητες.

Οι Αλβανοί καλά έκαναν που το ζήτησαν και το πέτυχαν αυτό και οι Σέρβοι καλά έκαναν και το αποδέχτηκαν. Τώρα όμως τίθεται εύλογα το ερώτημα: "Είναι έτοιμη η Αλβανία αυτό που έκαμε για τη μειονότητά της στη Σερβία να το επιτρέψει και για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα; Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει κάποιος επίσημα να το ζητήσει. Γιατί δεν αρκούν μερικά δημοσιεύματα όπως τούτο, αλλά και άλλα που είχαμε δημοσιεύσει κατά καιρούς κυρίως στον τύπο. Και αυτός ο κάποιος είναι οι επίσημοι φορείς της Ε.Ε.Μ., η ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΚΕΑΔ και το ΜΕΓΚΑ, οι δύο δήμοι και η διεύθυνση Παιδείας που μόλις συγκροτήθηκε στη Φοινίκη. Να ζητήσουν επίσημα ώστε τα σχολεία του χώρου μας να πάρουν και να χρησιμοποιήσουν τα σχολικά βιβλία της Ελλάδας.

Επειδή ασχολήθηκα πολλά χρόνια με το θέμα των βιβλίων μπορώ να δηλώσω υπεύθυνα πως:
1) Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό εμπόδιο (ύλη, μέθοδοι κλπ) για να μην γίνει αυτό,
2) Εμείς ως μειονότητα ποτέ δεν μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερα βιβλία απ' ότι ο εθνικός κορμός. Γι' αυτό και χρειάζεται η άμεση αντίδραση των φορέων του χώρου μας, ακόμη και των άλλων "πατριωτών" για την επίτευξη αυτού του πολύχρονου στόχου και σκοπού της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Δεν πιστεύω η αλβανική πλευρά να αρνηθεί ξανά να το κάνει, αφού υπάρχει προηγούμενο με τη δική της μειονότητα στη Σερβία.

Δημήτρης Κίκης

Σχόλια