Τίμησαν τον Άγιο Κοσμά στο Κολικόντασι

Στο Κολικόντασι της κεντρικής Αλβανίας, όπου ο Άγιος και Φωτιστής του σκλαβωμένου Γένους βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους το 1779, με μικρότερη συμμετοχή πιστών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην ιστορική ομώνυμη Ιερά Μονή, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Το απόγευμα της 23ης Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερ χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε υπαίθρια στο χωριό Μουτσαλί σε σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση κήρυξε ο Άγιος και στο σημείο αυτό βρίσκεται τοποθετημένος ένας τεράστιος σταυρός.

Της Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικόλαος, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και κληρικών της περιοχής.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες πιστοί προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο από περιοχές ολόκληρης της Αλβανίας, καθώς το συγκεκριμένο μοναστήρι αποτελεί μεγάλο προσκύνημα για τους Ορθοδόξους Αλβανούς και όχι μόνο.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού περιόρισαν τον αριθμό τον προσκυνητών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου πλήθος πιστών προσερχόταν και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Κοσμάς Πρίφτι ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου και τη σχέση που αυτός έχει με τη μαρτυρική Εκκλησία της Αλβανίας.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν από τον Μητροπολίτη Απολλωνίας κ. Νικόλαο τα κόλλυβα του Αγίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ιερά λιτανεία του σταυρού του Αγίου, της Ιεράς εικόνας του και των ιερών λειψάνων του πέριξ της Μονής με τη συμμετοχή κλήρου και πιστών.

πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σχόλια