Βρυσερά: 77 χρόνια από την ίδρυση της παρτιζάνικης μονάδας Άνω Δρόπολης [Βίντεο]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Βρυσερά, στο κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης, εκδήλωση για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της Πρώτης Παρτιζάνικης Μονάδας στην περιοχή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Δρόπολης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Παλαιμάχων και Οικογένειες Πεσόντων του 'Β Παγκοσμίου Πολέμου της Άνω Δρόπολης.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο, στο οποίο τοποθετήθηκε πλακέτα με τα ονόματα των πεσόντων από την Άνω Δρόπολη, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δρόπολης Δημήτρης Τόλης, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Λούλος, ο Διαχειριστής της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης Θανάσης Κουρεμένος, συγγενείς των πεσόντων και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου ευχαριστεί το Σύλλογο " Τα παιδιά των Βρυσερων" ,τα οποία έδωσαν έμφαση με την παρουσία τους, τις λαϊκές ενδυμασίες, καθώς και με τα τραγούδια τους.
Με την έναρξη της Εκδήλωσης ακούστηκαν ο αλβανικός κι ο ελληνικός ύμνος, ενώ οι δύο σημαίες, αλβανική κι ελληνική , κυμάτιζαν στις δύο άκρες του Μνημείου, ενώ, ολοκληρώθηκε , αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησαν πατριωτικά ελληνικά τραγούδια από το Σύλλογο " Τα παιδιά των Βρυσερων". Προηγουμένως, καταθέσαν στεφάνια ο Δήμαρχος, καθώς και οι εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων μαζί με τις ανθοδέσμες με τρυφερά λουλούδια από τα μικρά παιδάκια.


Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δρόπολης, Δημήτρη Τόλη:
"Σεβαστοί παλαίμαχοι , συγγενείς πεσόντων και αγωνιστών!
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι!
Ο Δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Παλαιμάχων της περιοχής, τιμάει σήμερα μια ένδοξη επέτειο στην ιστορία του τόπου μας.
Με αυτή τη σεμνή τελετή, λόγω της γνωστής πανδημίας, υπενθυμίζουμε την ίδρυση της πρώτης παρτιζανικης μονάδας για την Άνω Δρόπολη.
Η σημερινή 77η επέτειος, σηματοδοτεί δύο βασικά πράγματα:
Πρώτον, ήταν η απαρχή ενός απελευθερωτικού Αγώνα κατά των κατακτητών , όπου εξελίχτηκε στη συνέχεια με την ίδρυση του Τάγματος" Θανάσης Ζήκος", ενώ έδωσαν τη ζωή τους για λευτεριά 35 μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μεταξύ των 35 πεσόντων, ήταν και οι Ήρωες από την Άνω Δρόπολη, όπου φέτος τους τιμούμε με την καινούργια Πλακέτα που έφτιαξε ο Δήμος μας προς τιμή τους.
Δεύτερον, οι Δροπολιτες επέλεξαν τότε να είναι με το στρατόπεδο των νικητών, όπως οι περισσότεροι Λαοί στην Ευρώπη κι ευρύτερα, ζητώντας ελευθερία και απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε, όπως όλοι οι Έλληνες, οι δικοί μας αγωνιστές αντιτάχθηκαν στη φασιστική και ναζιστική λαίλαπα.
Τιμή και Δόξα στους Πεσόντες!
Αιωνια τους η Μνήμη!"



Σχόλια