Αλβανία: Επαναλαμβάνει τις συνεδριάσεις το Πολιτικό Συμβούλιο για την εκλογική μεταρρύθμιση

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα, το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αυτήν τη Δευτέρα για να συζητήσει ζητήματα που έχουν ανασταλεί σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση.

Αυτή η συνάντηση κλήθηκε από τον εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος,  Damian Gjiknuri, στο Παλάτι των Συνεδρίων.

Το Πολιτικό Συμβούλιο ιδρύθηκε μεταξύ των κομμάτων της πλειοψηφίας και της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, η οποία παραιτήθηκε από τις κοινοβουλευτικές έδρες σε διαμαρτυρία πριν από τις τοπικές εκλογές του 2019.

Μέσω αυτού του συμβουλίου, τα μεγάλα κόμματα της Αλβανίας κατέληξαν σε συμφωνία για την εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία χρειάστηκε αρκετές συνταγματικές τροποποιήσεις. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από αρκετούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων χαιρετίστηκε τόσο από την ΕΕ  όσο και από τις ΗΠΑ.


Ωστόσο, η αντιπολίτευση και η πλειοψηφία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε όλα. Η κυβερνητική πλειοψηφία πρόσθεσε αρκετές τροπολογίες σχετικά με τη θέσπιση εκλογικού συστήματος «ανοικτών καταλόγων», οι οποίες δεν υποστηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να μην κάνει αλλαγές στην συμφωνία της 5ης Ιουνίου και να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, κάτι με το οποίο συμφωνεί επίσης, έμμεσα, και η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την πρεσβεία, είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν με το ίδιο πνεύμα, με το οποίο επήλθε η συμφωνία της 5ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπερασπίστηκε τις προτάσεις των Σοσιαλιστών και της Κοινοβουλευτικής Αντιπολίτευσης για αλλαγή του Συντάγματος, επιμένοντας ότι αυτή η απόφαση θα δώσει στον αλβανικό λαό περισσότερη δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Ο Ράμα επανέλαβε ότι το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο σώμα και ότι εναπόκειται στην Αλβανία να αποφασίσει για θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, αναφερόμενος στις συνταγματικές τροποποιήσεις και στον εκλογικό κώδικα.

Σχόλια