Ράμα: "Ο πατέρας μου ήταν Κομμουνιστής, ανήκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας"

Μια ομάδα Αλβανών της διασπορά ζητούν ψήφο μομφής κατά του Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, μετά από σχόλια που έκανε στο Κοινοβούλιο τον Ιούλιο, υπέρ του κομμουνιστικού καθεστώτος

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον βουλευτή Adriatik Alimadhi, προέδρου του Κόμματος Εθνικό Μετώπο (Balli Kombëtar), στις 30 Ιουλίου, ο Ράμα είπε:
«Ο πατέρας μου ήταν κομμουνιστής όπως πολλοί άλλοι, ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας."

Χρησιμοποίησε επίσης μια σειρά από προσβλητικές εκφράσεις χαρακτηρίζοντας τον βουλευτή αναλφάβητο. 
Μετά από αυτήν την αναφορά Ράμα, η ομάδα "Υπερασπιστές της Δημοκρατίας" υπέβαλε αναφορά στον Πρόεδρο, τη Συνέλευση, τους βουλευτές, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης, με την οποία ζητούν μια πρόταση μη εμπιστοσύνης κατά του Ράμα, βασιζόμενοι στον  Κώδικα Συμπεριφοράς των Αντιπροσώπων, ο οποίος στο Άρθρο 6 απαγορεύει αυστηρά την εμφάνιση μορφών διακρίσεων και στερεοτύπων καθώς και τη χρήση γλώσσας , η οποία υποκινεί μίσος και διχασμό.

Στην αναφορά σημειώνουν πως η ΕΕ προέτρεψε τις μετα-κομμουνιστικές κυβερνήσεις να αποστασιοποιηθούν από τα εγκλήματα του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος. Το 2009, το Αλβανικό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα ενέκριναν ψήφισμα καταδίκης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε χωρίς την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είναι στην πραγματικότητα οι άμεσοι απόγονοι του Κομμουνιστικού Κόμματος που δεν διαλύθηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος.

Το άρθρο 2 του ψηφίσματος αναφέρει:
«Το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς χαρακτηρίστηκε από μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατομικές και μαζικές δολοφονίες και εκτελέσεις, με και χωρίς δίκη, θανάτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, θάνατοι από λιμοκτονία, βασανιστήρια, απέλαση, δουλεμπόριο, σωματική και ψυχολογική τρομοκρατία, καθώς και παραβιάσεις της ελευθερίας της συνείδησης, της σκέψης, της έκφρασης, της ελευθερίας του τύπου, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας του πολιτικού πλουραλισμού. "

Οι "Υπερασπιστές της Δημοκρατίας" εκφράζουν την ανησυχία ότι με το σχόλιο του ο Ράμα, που κατατάσσει τους κομμουνιστές «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», υποστηρίζει αυτές τις παραβιάσεις, ενώ, έχουν ξεκινήσει και μια διαδικτυακή ψηφοφορία υπέρ του σκοπού τους. 

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει προχωρήσει και σε άλλες διαμαρτυρίες στην Αυστρία για ζητήματα στην Αλβανία, όπως ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης και η κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου. 





Σχόλια