«Συγγνώμη που άργησα Δάσκαλε»

 

«Συγγνώμη που άργησα Δάσκαλε» τιτλοφορείται το αφιέρωμα του συγγραφέα Θεοδόση Μάντζαρη στον αείμνηστο δάσκαλό του, Χριστόφορο Χρήστου.

Πρόκειται για μια εξομολόγηση και μια κατάθεση ψυχής του Θεοδόση, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολύτσανης Πωγωνίου στο Facebook και η οποία άγγιξε τις καρδιές των Πολυτσανιτών της Νέας Υόρκης.

Τόσο αυτοί που έτυχε να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία από τον Χριστόφορο Χρήστο, όσο και οι νεότεροι που μεγάλωσαν με τις αφηγήσεις των γονιών και παππούδων τους, επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» προτρέποντάς μας να το αναδημοσιεύσουμε για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τη τραγική ιστορία του πατέρα του Χριστόφορου, του Σταύρου, που λίγους μήνες μετά την γέννηση του μοναχογιού του ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι για την Αμερική και έξι μήνες μετά την άφιξή του,  σκοτώθηκε σε τροχαίο, σε αφύλακτη διάβαση τρένου.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την εθνικο-θρησκευτική  προσφορά του Χριστόφορου Χρήστου που μαζί με άλλους δασκάλους και γονείς πρωτοστάτησαν στην απεργία του 1933, προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που δικαίωσε τον αγώνα τους για τη λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στην Βόρεια  Ήπειρο.

Το αφιέρωμα του Θεοδόση Μάντζαρη μας έδωσε το έναυσμα αφ’ ενός μεν να επικοινωνήσουμε μαζί του και να πληροφορηθούμε για το συγγραφικό του έργο, αφετέρου δε να αναζητήσουμε περισσότερα στοιχεία για την ζωή και το έργο του Χριστόφορου Χρήστου, στο οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας.

Διαβάστε τη συνέχεια στις anamniseis

Σχόλια