Ο ψυχοπαθής δήμιος που με Έλληνες συνεργούς τρομοκράτησε δεκάδες χωριά στην κατοχική Ελλάδα
«Αν υπήρχαν δέκα Σούμπερτ δεν θα υπήρχαν Έλληνες σήμερα», ήταν η σοκαριστική κατάθεση ενός από τους μάρτυρες κατά τη δίκη του χειρότερου μάλλον είδους ανθρώπου που έδρασε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής.
Ακόμα και οι ίδιοι οι Γερμανοί κατακτητές αισθάνθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις δέος από την αγριότητα, τη δολοφονική και σαδιστική μανία του Φραντς Σούμπερτ, που αιματοκύλησε ολόκληρα χωριά σε Κρήτη και Μακεδονία, λειτουργώντας με τις παραστρατιωτικές ομάδες του ως κράτος εν κράτει παράλληλα με τη στρατιωτική διοίκηση στην κατεχόμενη Ελλάδα. Ήταν τέτοια η βαναυσότητά του που η μεταπολεμική του καταδίκη οδήγησε σε διαμάχη την Κρήτη και τη Μακεδονία, που έριζαν μετά το τέλος του πολέμου για τη διοργάνωση του τελετουργικού εκτέλεσης της ποινής του!
Από το καλοκαίρι του 1942 έως το φθινόπωρο του 1944 ο Σούμπερτ έσπειρε τον τρόμο στην Κρήτη, σε φόντο των αποφάσεων για τα αντίποινα στη μεγαλόνησο μετά τη Μάχη της Κρήτης. Αναδεικνύοντας την πιο σκοτεινή μορφή δωσιλογισμού, είτε υπό τις εντολές της γερμανικής διοίκησης, είτε πιο συχνά με εντελώς αυτοτελή δράση.
Αν και ήταν ένας απλός δεκανέας της Στρατιωτικής Αστυνομίας (Feldgendarmerie) όταν το καλοκαίρι του ’41 αφίχθη στην Κρήτη, ξεχώρισε για τη… γυαλάδα του ματιού του και διαδραμάτισε τελικά πολύ πιο ενισχυμένο ρόλο απ’ ότι προέβλεπε ο βαθμός του. Αρχικά τοποθετήθηκε, λόγω γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ως διερμηνέας του φρούραρχου του Ρεθύμνου, απ’ όπου και ξεκίνησε την αιματηρή δράση του.
Στις 28 Αυγούστου του ’41 μια ομάδα τεσσάρων Γερμανών και ενός Κρητικού, με επικεφαλής τον Σούμπερτ δολοφόνησε τον πρόεδρο της Κοινότητας του χωριού Όρους, Παντελή Παπαδάκη. Λίγους μήνες αργότερα ο Σούμπερτ μετατέθηκε απ’ το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο με την τριπλή ιδιότητα του στρατιωτικού – διερμηνέα – κατασκόπου για λογαριασμό της γερμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας και αντικατασκοπίας Abwehr III.
Τον Ιούνιο του 1942 συγκρότησε το Ελληνικό «Σώμα Κυνηγών», (Jagdkommando Schubert), που στελεχώθηκε από 150-200 ντόπιους γερμανόφιλους δωσίλογους αλλά και εγκληματίες βαρυποινίτες από φυλακές της Κρήτης. Όντας μέλος της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας διορίστηκε επικεφαλής αυτής της ομάδας, των γερμανοντυμένων Ελλήνων. Με βάση το χωριό Αυγενική, οι άνδρες του Γερμανού παράφρονα, οι λεγόμενοι σουμπερίτες, επιδίδονταν σε δολοφονικές επιδρομές σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, σε ξυλοδαρμούς, σε βασανιστήρια, σε εκτελέσεις, σε εμπρησμούς και λεηλασίες σε όλους τους νομούς της κατεχόμενης Κρήτης.
Τον Ιούλιο του ‘47 ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου, στην Αθήνα, η δίκη του Σούμπερτ για εγκλήματα που είχε διαπράξει στη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη και στην Μακεδονία. Στις 5 Αυγούστου καταδικάστηκε 27 φορές σε θάνατο, 16 για τα εγκλήματα στην Κρήτη και 9 για τα εγκλήματα στην Μακεδονία, μολονότι στη βόρεια Ελλάδα ήταν περισσότερα. Στις 22 Οκτωβρίου 1947, το «ανθρωπόμορφο τέρας» κατά τον Γερμανό φιλέλληνα ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του πάνω στην γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, τουφεκίστηκε στις φυλακές Επταπυργίου.
Ένας Έλληνας πρώην αξιωματικός είχε προσεγγίσει τον τόπο της εκτέλεσης και πλησίασε το απόσπασμα, σχεδόν εκλιπαρώντας να πυροβολήσει εκείνος τον Σούμπερτ. Δεν του επετράπη, ούτε η ακόλουθη αξίωσή του να είναι εκείνος που θα δώσει τη χαριστική βολή. Ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μάλαμα, που είχε δολοφονηθεί με τον πιο ειδεχθή τρόπο στο Χορτιάτη.
Τα κατοχικά εγκλήματα των Ναζί και των συνεργατών τους έμειναν στη συντριπτική πλειονότητα σκανδαλωδώς ατιμώρητα στη μεταπολεμική Ελλάδα. Στις 22 Οκτωβρίου του ’47 αποτίθηκε έστω ο ελάχιστος φόρος στη μνήμη των θυμάτων, με το συμβατό επίλογο στη ζωή ενός… ανθρώπου που στη λαϊκή κουλτούρα άφησε παρακαταθήκη τη φράση «σουμπερίτης» ως συνώνυμο της προδοσίας και της βαναυσότητας.
menshouse.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών