Ο Βορειοηπειρώτης αγωνιστής του 1821 Κωνσταντίνος Παπακυριακού [Βίντεο]


Ο Κωνσταντίνος Παπακυριακού ή Χορμοβίτης ή Λαγουμιτζής υπήρξε αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 που διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή "λαγουμιών" (υπόγειων σηράγγων).

Γεννήθηκε στο χωριό Χόρμοβο κοντά στο Αργυρόκαστρο το 1781 .Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Παπακυριακού, όμως τον αποκαλούσαν και Χορμοβίτη, λόγω της καταγωγής του από το χωριό Χόρμοβο. Έμεινε γνωστότερος όμως ως "Λαγουμιτζής" καθώς διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή υπόγειων σηράγγων, μέσω των οποίων κατάφερνε να ανατινάζει τα εχθρικά στρατόπεδα.

Μπήκε στην πολιορκουμένη από τον Κιουταχή Αθήνα με άλλους 70, την 12 Ιουλίου 1826 και συμμετείχε στις μάχες με τη κατασκευή λαγουμιών. Στον πόλεμο αυτό υπήρξε πρωταγωνιστής διότι ήταν καταπληκτικός στα "δεσίματά" του, ώστε ο ίδιος ο Κιουταχής να γράψει στην Πύλη ότι η Ακρόπολης των Αθηνών πού την πολεμούσε τότε γιατί μέσα είχαν κλεισθεί οι αγωνιστές, θα πέσει μόνο με τα λαγούμια και επειδή το έδαφος είναι πετρώδες, ζητούσε την αντικατάστασή του! Θαυμάζοντας τη δουλειά του Χορμοβίτη έλεγε: Αν είχα δικό μου αυτόν τον Λαγουμιτζή θα του έδινα το βάρος του σε χρυσό!
Τελικώς εξήλθε κρυφά με άλλους από την Ακρόπολη και τον βλέπουμε να πολεμά στο πλευρό του Καραϊσκάκη στο Μετόχι του Κερατσινιού και στον Πειραιά στις μάχες του 1827.


Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις επιτυχίες που σημείωσε η πολυμήχανη φύση του κατά την τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου -είχε φτάσει στην πολιορκημένη πολιτεία τον Άγουστο του 1825- και κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών (1826). Στον ίδιο οφείλεται και η σωτηρία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, καθώς απέτρεψε την ανατίναξη των αρχαίων μνημείων που σχεδίαζαν οι πολιορκητές Τούρκοι με σκοπό να εξοντώσουν τους αμυνόμενους. 
Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του εγκωμιάζει χαρακτηριστικά την γενναιότητα του. Ο Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1843 μαζί με τον Μακρυγιάννη.

Η δράση του αναγνωρίστηκε και από την ελληνική διοίκηση. Τον Ιούνιο του 1827 έγινε πολιτάρχης στη Σαλαμίνα και το 1830 αναφέρεται ως Ταγματάρχης. Το 1837 τιμήθηκε µε το παράσημο του Ταξιάρχη του Σωτήρα και δύο χρόνια αργότερα προάχθηκε σε Αντισυνταγματάρχη. Πέθανε πλήρης ημερών, το καλοκαίρι του 1851 και η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη

Προς τιμήν του, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε το επίθετό του σε κεντρική λεωφόρο στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

Στο βίντεο που ακολουθεί η ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου, μιλώντας για την επανάσταση του 1821 και τους άγνωστους αγωνιστές της, που δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα, αναφέρεται και στον Κωνσταντίνο Λαγουμιτζή.

Σχόλια