Σε άλλο μήκος κύματος Δένδιας και Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής

Σφοδρή κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Αν και ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε και τις προηγούμενες ημέρες τη στάση κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, είναι η πρώτη φορά που από το βήμα της Βουλής διατυπώνεται η θέση, ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας». Μια θέση που έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε τη διαπίστωση ότι «η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά», τονίζοντας την αναβίωση του εθνικισμού και τον «έντονο αναθεωρητισμό και ισλαμισμό» που υπάρχει στην γείτονα. Μίλησε μάλιστα για «αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Χωρίς να υιοθετεί πλήρως την θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η Ευρώπη «έκανε ένα βήμα», αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν «τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis». Αυτό όμως ήταν αυτονόητο μετά τις προκλήσεις που προηγήθηκαν με της απόσυρσης, αλλά έγιναν μετά τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις του Οκτωβρίου.

Αν και πρόσθεσε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν» και ότι γίνεται διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση δεν ήταν έκπληξη ούτε «κάτι που δεν περιμέναμε». Σημείωσε βεβαίως στη συνέχεια ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία» και ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την προσπάθεια «σταθερά με υπομονή και επιμονή».

Με άλλο σκεπτικό ο Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε μάλιστα ότι «η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας», σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη κυβερνητική θέση ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Εξηγώντας μάλιστα, πρόσθεσε: «Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης ότι η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να συνειδητοποιήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αλλά και την ευθύνη της για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών. Έφερε μάλιστα σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή στάση την ψήφιση του νόμου από την αμερικανική Γερουσία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα την κατάσταση και αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας».

Αναφερόμενος τέλος στην προοπτική ενός διαλόγου, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά είναι εκείνη που «οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ότι η προσπάθειά της είναι «διαρκής και όχι στιγμιαία». Σε ό,τι αφορά δε τη στάση της Ελλάδας επισήμανε πως «δεν υπαγορεύεται από την τιμωρητική διάθεση, αλλά από την συνταγματική δέσμευση για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» για να κλείσει λέγοντας ότι «εκπτώσεις επ’ αυτού δεν χωρούν».

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια