Το εορταστικό εθνικό μας χρέος

Αν μη τι άλλο, φέτος στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και όχι μόνο, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι ιδιόμορφα, πρωτάκουστα, πιο μοναχικά. Ίσως και πιο φτωχά, λόγω της πανδημίας από τον Κορονο'ι'ο. Αυτή η νόσος , μας έχει επιβληθεί πεισματικά με περιορισμούς στις μετακινήσεις μας και κοινωνική απόσταση, με "κλεισμένα" ελληνοαλβανικά σύνορα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ιδιωτικά νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Μάλιστα, αρκετοί συμπατριώτες μας, μάλλον, θα έχουν νοσήσει και θα ταλαιπωρούνται ( ας ευχηθούμε ελάχιστα) από τη νόσο που τα έχει φέρει όλα ανάποδα σε όλη την Οικουμένη.

Ούτως ή άλλως, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε αυτές τις Άγιες μέρες , τα Χριστούγεννα και η αλλαγή του χρόνου, θα είναι ευλογημένα. Αυτό και μόνο , θα πρέπει να μας δώσει δύναμη, να μας κάνει περισσότερο ανθρώπινους, πιο αλληλέγγυους. Διότι, τώρα πλέον έχουν καταλάβει ακόμη και " οι άπιστοι Θωμάδες" ,πως ο Κορονο'ι'ος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών, απλών ανθρώπων και "αρχόντων" με εξουσία.(;!)

Εντούτοις, φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε εξόδους σε καφετέριες και ταβέρνες, δεν μπορούμε να διοργανώσουμε παραστάσεις και γλέντια ομαδικά, αλλά στα δικά μας χρονικά δεδομένα η οικογενειακή ζεστασιά παραμένει αναντικατάστατη για την ιδιοσυγκρασία των εναπομειναντων κατοίκων στο χώρο μας, για τα μηνύματα που εκφέρουν τα ήθη κι έθιμά μας.

Εν κατακλείδι, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στα χωριά μας: κρατικοί, τοπικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί, θρησκευτικοί και ούτω καθεξής, έχουν ιστορικό χρέος, ώστε να φροντίσουν για κάθε σπιτικό του τόπου μας. Να μεριμνήσουν για τις φτωχές κι άπορες οικογένειες. Να βρουν λύσεις και να προσφέρουν ανθρώπινη ζεστασιά στους παρηλικες και τα περήφανα γηρατειά μας, που μόνο μέσω τηλεφώνου θα μπορέσουν να εισπράξουν τα 

" Χρόνια Πολλά!" από τα παιδιά κι εγγόνια τους.

Πράγματι, μπορεί να μην "μυρίζουν" φέτος οι Γιορτές στα χωριά μας, αλλά την ευλογημένη ευωδιά δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς...

Κι, όταν αυτή η ευλογημένη ευωδιά μεταλαμπαδεύεται με ανθρώπινη στοργή , τότε κανένας Κορονο'ι'ος δεν είναι ακατανίκητος..

Καλές Γιορτές , λοιπόν...!

Χρήστος Τζιάς
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια