Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αλβανικές εκλογές: «κλειδί για τη δημοκρατική ενοποίηση της χώρας»

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε το σχέδιο έκθεσής της για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία, στην οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για το πολωμένο πολιτικό κλίμα και την έλλειψη διακομματικής συνεργασίας.

Στην έκθεση, η Επιτροπή φαίνεται να υπενθυμίζει στους πολιτικούς παράγοντες τις «αμοιβαίες ευθύνες» τους και συνιστά να παραμεριστούν οι «αμοιβαίες κατηγορίες» και οι «μονομερείς αποφάσεις».

Επιπλέον, υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τες ως «κλειδί για τη δημοκρατική ενοποίηση της χώρας».

Το Κοινοβούλιο χαιρέτισε τη δέσμευση της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή της πορεία, ιδίως τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και τις πρακτικές καλής γειτονίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι υποστηρίζει τη σύγκληση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Αλβανίας μετά την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου από το Συμβούλιο.

Ωστόσο, προέτρεψε τις αρχές να ενισχύσουν τον πολιτικό διάλογο, να λειτουργήσουν δημοκρατικούς θεσμούς και να βελτιώσουν το «κλίμα για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών».

Εξίσου σημαντική είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που κωδικοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2020, ανέφερε η έκθεση.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και τη λειτουργούσα κοινωνία των πολιτών, η έκθεση πήρε αυστηρότερη στάση.

«Σημειώνει με ανησυχία την έλλειψη προόδου στην ελευθερία της έκφρασης και τα εμπόδια στην ορθή λειτουργία των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

«Καταδικάζει τη βία, τον εκφοβισμό, τις εκστρατείες επιχρίσματος και την έμμεση πολιτική και οικονομική πίεση κατά των δημοσιογράφων, οι οποίες καταστέλλουν σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, προκαλούν αυτο λογοκρισία και υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες για την αποκάλυψη του εγκλήματος και της διαφθοράς», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση ζύγισε επίσης τον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία για τα προτεινόμενα μέτρα», προσθέτοντας ότι «χαιρετίζουν τη δέσμευση για έγκριση τροπολογιών μόνο εάν θεωρηθούν ότι συμφωνούν πλήρως με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας».

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 
 

Σχόλια