Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στη Δίβρη (φωτό & βίντεο)

H Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην άνω ανατολική πλευρά της πλαγιάς όπου κείται το χωριό Δίβρη του Δήμου Φοινικαίων. 

Το καθολικό, που είναι το σημαντικότερο κτίσμα της μονής, είναι μία μονόχωρη βασιλική με τρούλο με τρεις κόγχες (δύο πλαϊνές και μια του ιερού). Οι εσωτερικές διαστάσεις του ναού είναι 7,60 x 2,70 μ. Στην δυτική πλευρά, σε μεταγενέστερη ιστορική περίοδο προστέθηκε νάρθηκας (γυναικωνίτης), που καλύπτεται από ξύλινη στέγη η οποία είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την στέγη του ναού.

Σύμφωνα με πηγές του αλβανικού Ινστιτούτου Μνημείων, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης κτίστηκε μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο ανώφλι της κεντρικής εισόδου του ναού, είναι το 1736 μ.Χ. Υπάρχουν πολλές μεταγενέστερες προσθήκες τόσο στο ναό όσο και στα κτήρια της μονής, με τελευταία να παρατηρείται την δεκαετία του 80’, για τις ανάγκες μίας ταινίας της αλβανικής τηλεόρασης.

Παρά τις φθορές του χρόνου και άλλων συνθηκών, η μονή βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση ενώ είναι απαραίτητες κάποιες εργασίες συντήρησης για την προστασία κυρίως των αγιογραφιών και της δομής των κτισμάτων.


 
Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια