Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Στεγοπόλεως (vid)

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία είναι η μόνη που σώζεται ανάμεσα στις 13 εκκλησίες του χωριού Στεγούπολη στο Αργυρόκαστρο.

Κατά την παράδοση ιδρύθηκε επί Ιουστινιανού. Ρυθμού βυζαντινού, τρίκοχος σταυροειδής µε τρούλλο και νάρθηκα. Ανεγέρθηκε και οικοδοµήθηκε εκ βάθρων διά συνδρομής, κόπου και εξόδων των ιερομονάχων Νεκταρίου ή Μακαρίου και Ιωακείμ το ΑΧΚ∆ (1624) και το ΑΧΟΒ (1672). 
Ευπρεπίστηκε και καλλωπίστηκε υπό του άρχοντος Κύργκου και του πατέρα του Κυριάκη και της συμβίας του Αρχόντως για ψυχική τους σωτηρία, και ηγουµενευόντος του οσιωτάτου Γρηγορίου ιεροµονάχου, αρχιερατεύοντος του επισκόπου Καλλινίκου, του πρώην Ιωαννίνων, από τους αδελφούς ∆ηµήτριο και Γεώργιο, στις 14 Μαΐου 1671. 

Αυτό σημαίνει ότι ο ναός ολοκληρώθηκε από άποψη τέμπλου, σκαμνιών και διάφορων άλλων αντικειµένων. Ο κυρίως ναός ανιστορήθηκε από τον κόπο, µόχθο και έξοδα του Ιωακείµ και των αδελφών ∆ανιήλ, Γρηγορίου και Καλλίστου των ιεροµονάχων, και συνδροµής των αρχόντων Γρηγόριου Νάνη και Ιωάννη ∆ράγα από την Σαρακινίστα, υπό των ζωγράφων Κωνσταντίνου, υιού του Μιχαήλ από το Λινοτόπι και του µαθητή του Νικόλαου και τελείωσε στις 19 Ιουνίου 1653. 
Υπήρχαν δύο Ευαγγέλια, το ένα του έτους 1686, το οποίο χρησιµοποιούσαν και το άλλο έγραφε «∆ιονυσίου του Κατηλιανού, αφνδ΄ (1534)». 

Η ακίνητη περιουσία της κοινοτικής ενοριακής μονής Προφήτη Ηλία Στεγουπόλεως ήταν 100 στρέματα αγροί στη περιφέρεια Σούχας, 2 οικίες στη Σούχα και ένα λιβάδι, ένα στρεµ. λιβάδι θερινό ονοµαζόµενο Μαροτά, ένα δάσος 15 στρεµ.

Η εκκλησία θεωρείται πολιτιστικό μνημείο και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή της από το αλβανικό Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.


Σχόλια