Γιορτές στη Σοβιετική Ένωση

Πάνω από 100 χρόνια πέρασαν από τότε που η Οκτωβριανή επανάσταση ανέτρεψε το τσαρικό καθεστώς της Ρωσίας και εγκαθίδρυσε τη Σοβιετική Ένωση φέρνοντας μαζί του τη νέα αθεϊστική κοινωνία. 

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη Σοβιετική περίοδο, μετά την πρώτη δεκαετία ύπαρξης της ΕΣΣΔ.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πρωτεργάτης της Οκτωβριανής Επανάστασης Β.Ι. Λένιν αγαπούσε πολύ τα Χριστούγεννα», εξηγεί στο Sputnik η Ξένια Κλίμοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Λομονόσωφ στη Μόσχα.

«Ο Λένιν πίστευε ότι οι γιορτές πρέπει να είναι προνόμιο όλων των παιδιών»
Πριν την Οκτωβριανή επανάσταση τα φτωχά παιδιά δεν μπορούσαν να διασκεδάσουν στην εορταστική περίοδο όπως εκείνα των πλούσιων οικογένειών.

«Ωστόσο ο Λένιν άλλαξε τη νοοτροπία καθώς πίστευε ότι οι γιορτές πρέπει να είναι προνόμιο όλων των παιδιών της Σοβιετικής ένωσης ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και καθιέρωσε στολισμούς χριστουγενιάτικων δέντρων και ανταλλαγές δώρων» αναφέρει η κ. Κλίμοβα.

Όμως, πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Λένιν τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκαν. Επίσημα οι χριστουγεννιάτικες γιορτές ήταν απαγορευμένες από το 1929 ως το 1935.

Ελάχιστες εκκλησίες ήταν ανοιχτές κατά τη Σοβιετική περίοδο και τελούσαν τη θεία λειτουργία τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το Πάσχα.

«Υπήρχε απαγόρευση των έντονων θρησκευτικών συμβολισμών όπως των ψαλμωδιών αλλά όχι και των παραδοσιακών φαγητών που σχετίζονταν με τα Χριστούγεννα». Ακόμα και στην περίοδο που δεν ήταν απαγορευμένα, αρκετοί κατέκριναν τον εορτασμό τους λέγοντας ότι ήταν παπαδίστικα έθιμα. Κάποιοι έκαναν λόγο για παραμύθια των παπάδων».

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε κάθε περίπτωση είχε συνέπειες: αν έβλεπαν κάποιον να πηγαίνει στην εκκλησία, στιγματιζόταν. Θα είχε προβλήματα στη δουλειά του και στην καριέρα του.

«Αυτό συνέβαινε με οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή», εξηγεί η κυρία Κλίμοβα.

«Μη ξοδεύεις τα λεφτά σου στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, ξόδεψε τα για να κάνεις ένα άθλημα», έλεγε αφίσα της εποχής.

«Οι κάτοικοι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα μέσα στα σπίτια τους. Ήταν οικογενειακή γιορτή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο θρησκευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο κάναμε αναφορά στον Χριστό που γεννήθηκε. Η γιαγιά μου ήταν ορθόδοξη και ο παππούς μου μουσουλμάνος. Γιορτάζαμε στο σπίτι όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές γιορτές και όλες τις μουσουλμανικές», προσθέτει η Ξένια Κλίμοβα.

Η επιστροφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Το 1935 ο συνεργάτης του Στάλιν, Παβέλ Πόστισεφ, δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα Πράβντα όπου πρότεινε να επιστραφεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα παιδιά.

Η συγκεκριμένη πρόταση ελήφθη ως κρατικό διάταγμα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κοσμική γιορτή της πρωτοχρονιάς να γίνει μια από τις βασικότερες Σοβιετικές γιορτές.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποκαταστάθηκε, ενώ το κόκκινο πεντάγωνο αστέρι του Κρεμλίνου της Σοβιετικής Ένωσης κοσμεί την κορυφή των δέντρων προκαλώντας αντιδράσεις ανάμεσα στους Χριστιανούς.

Πλέον γίνονται οργανωμένες εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικες. Παράλληλα επανήλθε ο Παππούς Πάγος, ο πρόδρομος του Άγιου Βασίλη πριν τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. «Η επάνοδος του δεν ήταν τυχαία» εξηγεί η κ. Κλίμοβα.

Ο παππούς πάγος ευνοούσε την αθεϊστική κοινωνία της ΕΣΣΔ και προερχόταν από τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ζητήματα εξηγήθηκαν αποτελεσματικά από την κυρία Κλίμοβα που φιλοξενήθηκε πρόσφατα σε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

sputniknews.gr
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια