Αλβανία: Πολιτικοί εμπλέκονται με την ιταλική μαφία


Τις τελευταίες ημέρες στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα, με την εμφάνιση της υπόθεσης του συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος της Ndrangheta, έπαιξαν ηχογραφήσεις στις οποίες γίνεται αναφορά σε Αλβανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Οι ηχογραφήσεις προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στον ήδη ταραχώδη πολιτικό χώρο της Αλβανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκαζμέντ Μπάρντι, ανέφερε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι δύο άτομα κοντά στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, -υπαινίχθηκε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι και τον δήμαρχο των Τιράνων Ερίον Βέλιαι, εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Επιπλέον, η πρώην βουλευτής Γκρίντα Ντούμα τόνισε ότι η ηχογράφηση επιβεβαιώνει πως οι άδειες κατασκευής στα Τίρανα, καθώς και οι παραχωρησιούχοι και οι δημόσιοι διαγωνισμοί, αποτελούν μορφή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της ιταλικής μαφίας.
«Η διαφθορά και η απληστία έχουν μετατρέψει την κυβέρνηση του Ράμα και τον Ερίον Βέλιαι σε απόλυτα εργαλεία της μαφίας», δήλωσε ο Ντούμα.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, προέτρεψε την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς να διερευνήσει τις συνεργασίες που συνδέουν τον δήμαρχο με τα Τίρανα.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Εισαγγελία δεν θα ζητούσε αμέσως από την ιταλική τα αρχεία της και θα ξεκινούσε τη δική της έρευνα», έγραψε ο Μπάσα στο Facebook.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα είπε ότι το «ξέπλυμα χρήματος» είναι κάτι «γνωστό εδώ και πολύ καιρό».
«Το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι κάτι που αναγνωρίζεται και επιβεβαιώνεται από πολλά διεθνή ιδρύματα που αξιολογούν ή κατηγοριοποιούν τις χώρες σε αυτήν την πτυχή και όλες οι περιπτώσεις που αφορούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία για ό, τι σχετίζεται με την Αλβανία πρέπει να παρακολουθούνται από τα θεσμικά μας όργανα», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Τιράνων, Εριον Βελιαϊ, είπε ότι θα κάνει αγωγή για δυσφήμιση εναντίον της Γκρίντα Ντούμα.
«Προτρέπω την εισαγγελία να ερευνήσει όποιον προσπαθεί να μιλήσει εκ μέρους του Δήμου Τιράνων ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου σε παρόμοιες υποθέσεις. Εν τω μεταξύ, η Γκρίνα Ντούμα θα πρέπει να αποδείξει τις συκοφαντίες της στο δικαστήριο, όπως και τος άλλες επτά φορές όταν οι αξιωματούχοι του ΔΚ κρίθηκαν ένοχοι », είπε ο Βελιαϊ.

Η Ειδική Εισαγγελία δηλώνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έρευνα στη χώρα, «η έρευνα διεξάγεται στην Ιταλία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε με τις αρχές από τη γειτονική χώρα για να ελέγξουμε τι έχουν για την Αλβανία και μετά θα αποφασίσουμε»

Το περιεχόμενο των ηχογραφήσεων 
Στις ηχογραφήσεις, ακούγονται ιταλοί αξιωματούχοι και ύποπτοι εγκληματίες που συζητούν επενδύσεις στην Αλβανία, κυρίως στον τομέα της υγείας και των κατασκευών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, αναφέρουν πόσο εύκολο είναι να χτίσουν ψηλά κτίρια στα Τίρανα, μέσω γνωστών κοντά στον δήμαρχο της πρωτεύουσας, καθώς και διευκολύνσεις για την υποβολή προσφορών στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η Ndrangheta έστειλε τον Ιταλό επιχειρηματία Αντώνιο Γκάλο στην Αλβανία για να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και να ανοίξει επιχειρήσεις για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αναφέρθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, αλλά όχι άμεσα.
«Μόνο εσύ πρέπει να ξέρεις τι κάνω γιατί σε περίπτωση που σε παρουσιάσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Αλβανών, θα σtον συστήσω και όχι στον Tommaso Brutto ή Severio Bruttos. Είμαι ξεκάθαρος; », ακούγεται ο Γκάλο να λέει.

Αναφέρθηκαν επίσης ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Τιράνων, αλλά έμμεσα.
«Δεν ξέρω, αλλά είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της SOL στην Αλβανία, κοντά στον Πρωθυπουργό και τον Δήμαρχο των Τιράνων, είναι σημαντικός τύπος».

Η ιταλική αστυνομία διεξήγαγε μαζική επιχείρηση και συνέλαβε 50 άτομα που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο ιταλικό συνδικάτο του εγκλήματος Ndrangheta.

Της μαζικής επιχείρησης ηγήθηκε ο εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι.

Οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν τώρα διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς και της απάτης που εκτιμάται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των κρατουμένων ήταν επίσης δύο Αλβανοί πολίτες, ο Χένρικ Μπάτσι επιχειρηματίας και η Οντετα Χασαϊ, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια