Πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας ο Μητσοτάκης

Η ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώθηκε στη συνάντηση Δένδια με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία. Πλήρη, συνεπή και πιστή εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, αλβανικής καταγωγής, Μπουγιάρ Οσμάνι υποδέχτηκε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έκανε ποδαρικό για το 2021 στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μια κίνηση που δείχνει τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τους γείτονες των δυτικών Βαλκανίων, ειδικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά συμφέροντα στη σταθερότητα στην περιοχή και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δική σας ευημερία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
«Δεν μπορούμε επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και προειδοποίησε ότι «το κενό θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπέρ του αναθεωρητισμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε όμως ότι «πρέπει να έχουμε εφαρμογή πλήρη συνεπή και καλή τη πίστει της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρξει πρόοδος». 
«Δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της. Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος» σημείωσε.

Όπως υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας, οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα, ενώ η Ελλάδα έχει καλωσορίσει τη Βόρεια Μακεδονία σαν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί αποστολές για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου της.
Ευχαρίστησε μάλιστα τη γειτονική χώρα «για την ευθυγράμμιση της χώρας σας στην κοινή θέση της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία»«Έχει σημειωθεί και εκτιμάται ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μ. Οσμάνι: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικοί εταίροι
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που έχει επί της αρχής να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας του.

«Εκτιμούμε τη στήριξή σας. Αυτό αποτελεί τη βάση για μια μακρά φιλία μεταξύ μας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε μεγάλη στήριξη από τους φίλους μας στην Ελλάδα στον αγώνα μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». 
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση».

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι υπενθύμισε ότι τρέχουν διάφορα προγράμματα υποδομών, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εκ νέου χρησιμοποίηση του υφιστάμενου αγωγού, η προσπάθεια βελτίωσης σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει την επιθυμία να συμμετάσχει στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη και θα ανοίξει και ένας νέος συνοριακός σταθμός. 
«Αναμένω τους επόμενους μήνες, μειώνοντας τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, να έχουμε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά και της υλοποίησης των δραστηριοτήτων που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της Συμφωνίας των Πρεσπών», επεσήμανε.
«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για περισσότερες επισκέψεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και σε περισσότερες συμφωνίες που θα υπογραφούν, περισσότερες δραστηριότητες που ορίζονται στο σχέδιο δράσης, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας. Είναι πολύ σημαντικό για να υπάρξει μια διαρκής φιλία μεταξύ των χωρών μας» κατέληξε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Οσμάνι
Με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκε, επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή την επιτακτική ανάγκη της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ο κ. Οσμάνι συναντήθηκε, επίσης και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια