«Ράμα ο γεφυροποιός»

 


«Νικητή» για τις προσπάθειες του για σύγκλιση στο τραπέζι του διαλόγου των ηγετών Τουρκίας και Ελλάδας, χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Bild» τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ώστε να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα στο όλο θέμα ο κ. Τσαβούσογλου, ενέπλεξε και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, δίνοντας άλλη διάσταση στην ξαφνική επίσκεψη του στην Αθήνα, στις 8 Ιανουαρίου, απευθείας από την Άγκυρα. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο κύριος Τσαβούσογλου, «έγινε επίσης μια προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα. Και πάλι, ο Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση». Τελικά η έναρξη των διερευνητικών επαφών «έκλεισε» για τις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα τώρα με το δημοσίευμα της «Bild», το οποίο επικαλείται και το Independent Balkan News Agency, «η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον ενθάρρυνε προσωπικά! Ο 56χρονος, Εντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, προσπαθεί να καθίσει γύρω από ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τους αντιμαχόμενους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ιστορικό: η διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου, που έχει Ο λόγος: Έχει να κάνει με τις διαμάχες για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία έχει κλιμακωθεί πρόσφατα».

Καταλήγοντας το δημοσίευμα γράφει «Ράμα ο γεφυροποιός».

Όπως αναφέρει το ibna.gr, δεν είναι το πρώτο δημοσίευμα που αναφέρεται στην διαμεσολάβηση του Εντι Ράμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς πλείστα άρθρα έχουν δημοσιευθεί στον αλβανικό τύπο. Είναι όμως η πρώτη αναφορά στο ρόλο του στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία και την εφημερίδα Bild, κάτι που επιβεβαιώνει το ρόλο του Ράμα στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα δημοσιεύματα που έφεραν να έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση Δένδια Τσαβούσογλου στην Αλβανία, με την παρέμβαση Ράμα. «Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» σημείωσαν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με αναλυτές η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει την υπογραφή στο συνυποσχετικό για την προσφυγή στη Χάγη για την διευθέτηση της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, ενώ η Τουρκία θέλει να ενισχύσει ένα ισχυρό φίλο της στην Αλβανία, διευρύνοντας την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια.
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια