Το Κλεισάρι

Το Κλεισάρι είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης του Δήμου Δρόπολης.

Είναι χτισμένο σε μια κλεισούρα και χρησιμεύει ως πέρασμα ανάμεσα στα βουνά από το χωριό Πέπελη προς το Σελλειό. Από αυτή τη φυσική του θέση έλαβε το όνοµά του και όχι από το Εκκλησάρι. 

Η κεντρική εκκλησία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και εξακολουθεί να υπάρχει. Άγνωστο πότε ανεγέρθηκε. Τα σπίτια είναι όλα σχεδόν διώροφα, πέτρινα και µε στέρνες. 
Πολύ παλιά το χωριό αποτελούσε μια κοινότητα µε έδρα το Σελλειό, που ήταν πιο εξελιγμένο και ίσως είχε περισσότερο πληθυσμό. Γι’ αυτό ιστορικά δεν αναφέρεται συνήθως και ούτε στην απογραφή του 1880. Για πρώτη φορά ως ξεχωριστή κοινότητα αναφέρεται το 1913 µε κατοίκους χριστιανούς 302 και το 1927 µε 480, ενώ, στην απογραφή του 1989 είχε 294 κατοίκους. 

Τα δύο χωριά ήταν τσιφλίκι µπέη Αργυροκαστρίτη, τα οποία εξαγόρασαν οι κάτοικοι γύρω στα 1880, αντί 7.000 χρυσών τουρκικών λιρών. Τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά διενεργούσε μια επιτροπή από 13 µέλη, επτά Σελλειώτες και έξι Κλεισαρίτες. Σε σύντομο χρονικό διάστημά οι μπέηδες σκέφτηκαν να αγοράσουν ξανά τα χωριά, άλλος υποσχόμενος μεγαλύτερο ποσό από τις 7.000 λίρ. και άλλος υποστηρίζοντας ότι χωρίς µπέη προστάτη τα χωριά θα λεηλατούνταν από τις ληστοσυμµορίες. Για να απαλλαγεί από τις πιέσεις η επιτροπή αποφάσισε να τα δηλώσει ότι ανήκουν στα εξωκλήσια των χωριών ως βακούφικα και έτσι απαλλάχτηκαν. 

Από τα δύο αυτά χωριά διακρίθηκαν μέχρι τα μέσα του 20ου αι. πολλοί φοιτητές και τελειόφοιτοι των Ελληνικών Πανεπιστηµίων, έμποροι και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι σε διοικητικές θέσεις σε όλη την Ελληνική επικράτεια. 
Ξενιτεμένοι Κλεισαρίτες στην Κων/πολη ίδρυσαν, άγνωστο πότε, Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα που βοηθούσε στην ανάπτυξη της παιδείας στο χωριό τους.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)"
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια