Το Σελλειό

Το Σελλειό είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης, του Δήμου Δρόπολης.

Η ονομασία του χωριού ετυμολογείται και σχετίζεται µε τους Σελλούς ή τους Ελλούς και ειδικά µε τους ιερείς του μαντείου της Δωδώνης. Ενώ κατά τον Κουλίδα, ο οποίος αναφέρει «από τη σλαβική λέξη selo που σημαίνει το περιβόλι, το αγρόκτημα κοντά στο σπίτι και δεν πρέπει να γράφεται Σελλειό αλλά Σελιό». Από τη φύση τους τα περιβόλια και τα αγροκτήματα βρίσκονται πλησίον κατοικημένων τόπων. 

Ο Αραβαντινός το σχολιάζει: «Σελιό = κώµη του Αργυροκάστρου, όπου σώζονται τα ερείπια της πάλαι Ελαιούτος πόλεως» . 
Την περίοδο που το επισκέφτηκε ο Hammond είχε 78 σπίτια. 
Πάνω από το χωριό προς τα δυτικά, στη θέση Κοιλαράχια υπάρχουν τα ερείπια μίας οχυρωμένης θέσεως, που και ο Clarke είχε επισκεφθεί. Τα θεμέλια πέντε πύργων είναι ορατά, αλλά ο τοίχος, που τους συνέδεε κατά το πλείστον έχει εξαφανιστεί. Είναι πιθανόν ότι το κύριο τμήμα των οχυρώσεων των θέσεων έχει εσκεµµένα κατεδαφισθεί. Αλλιώτικα, η μερική διατήρηση είναι δύσκολο να εξηγηθεί. 
Η κεντρική εκκλησία του χωριού ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, όμως είναι άγνωστο πότε οικοδοµήθηκε. 

Στην απογραφή του 1880 είχε χριστιανούς 600 , το 1913 είχε 364 και το 1927 είχε 409, ενώ, στην απογραφή του 1989 είχε 285 κατοίκους. 

Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε γραµ/λείο µε 30 μαθητές και έναν διδάσκαλο. 
Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αι. υπήρχε εργαστήριο όπου κατασκευαζόταν ο καλύτερος ταµβάκος της Τουρκίας. 
Από το Σελλειό ήταν ο καπετάν Χαλάστρας που είχε το στρατόπεδο του στην Εύβοια. Επίσης ήταν πατρίδα του λογοτέχνη δάσκαλου µε το ψευδώνυμο Άλκης Καστρίτης (Γεώργιος Β. Παπαδόπουλος) και του ιερέα Στέφανου Βενακίδη που υπηρέτησε στο χωριό του και τις ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου του οποίου ο γιος Θεοφάνης διετέλεσε πρόεδρος του Ηπειρωτικού συλλόγου Αθηνών-Πειραιά.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)"
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια