Τα αναπάντητα ερωτήματα των Βορειοηπειρωτών

Οι Βορειοηπειρώτες επιμένουν. Ζητούν απαντήσεις στα γνωστά προβλήματά τους. Οι ερωτήσεις τους γνωστές:
«Ακούγαμε πως αυτός που περιέπαιζε με το πρόβλημα της ρύθμισης των συντάξεων και των άλλων επιδομάτων των Βορειοηπειρωτών, ήταν ο τέως Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Τώρα που αντικαταστάθηκε με τον κ. Κ. Χατζηδάκη, τι νέα έχουμε; Θα τροποποιήσει τον απαράδεκτο «Νόμο Κατρούγκαλου», που προσβάλει και ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό Βορειοηπειρωτών ένθεν και ένθεν των συνόρων και θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, τόσο στην απάντησή του στον ταλαντούχο Βορειοηπειρώτη τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα, όσο και σε ανοικτή δήλωσή του, ή θα κάνει το ανήξερο;»

«Νοιώθουμε αποκλεισμένοι σαν στον καιρό της δικτατορίας με τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Θ’ ανοίξει η συνοριακή διάβαση του Μαυροματίου, που επικοινωνεί με τον εθνικό κορμό το μεγαλύτερο μέρος του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού; Θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε όλη τη σύνταξή μας, αφού μπορεί να γίνει με λίγα έξοδα στο ελληνικό ΕΟΔΥ το τεστ, ή θα μαραζώσομε και ψυχολογικά;»

«Πώς, πότε κι αν υπάρχει κάποια ατζέντα για τον εμβολιασμό των εδώ εναπομεινάντων, Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών;»

Φυσικά που κομπιάζεις, για ν’ απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. Και κομπιάζεις διότι δεν είσαι σίγουρος σ’ αυτά που θα πεις, γνωρίζοντας πως οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων προς τους ταλαιπωρημένους Βορειοηπειρώτες αλλάζουν από την μία στιγμή στην άλλη. Γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει μια σταθερή πολιτική, μια ξεκάθαρη ατζέντα ως προς το βορειοηπειρωτικό και τους Βορειοηπειρώτες, ή που εφαρμόζουν την λαϊκή παροιμία «Τράβα το και μην το κόβεις».
Μάθαμε για τις απαράδεκτες δικαιολογίες του κ. Βρούτση και περιμέναμε κάποιο θαύμα. Ο από μηχανής Θεός (κ. Μητσοτάκης) τον αντικατέστησε με τον κ. Χατζηδάκη. Χαρήκαμε και είπαμε: «Το δίκιο αργεί, αλλά δε χάνεται». Δεν κράτησε πολύ η χαρά μας. Ξαφνιαστήκαμε σαν ακούσαμε πως ο Υπουργός δε γνωρίζει και δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό!!! Λες και το άκουγε για πρώτη φορά από τον επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» (ΑΣΑ) και αρμόδιο περιφερειακό σύμβουλο για τα ζητήματα Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής κ. Α. Κούρτη, στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Λες και δεν ήταν παρών στη Βουλή όταν έγιναν ένα σωρό επερωτήσεις.

Τι ν’ απαντήσεις σ’ αυτούς που ρωτούν για το πρόβλημα αυτό;

Αναφερθήκαμε σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια εξαίρεση για τους Βορειοηπειρώτες, που είναι Έλληνες πολίτες ώστε να κάνουν το τεστ και να πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο, που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του χρηματικού ποσού που πληρώνουν στην Αλβανία και ενισχύεται και το ΕΟΔΥ. Η Τουρκία δαπανάει πάρα πολλά όχι μόνον για τους Μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά και για τους φίλους τους Αλβανούς, με πολυκατοικίες για τους σεισμόπληκτους, με μεγάλο νοσοκομείο στη Φίερι κ. ά. Αλβανοί από το βόρειο μέρος της χώρας πηγαίνουν στο Κόσοβο να εμβολιαστούν, χωρίς καμία υποχρέωση. Η Ελλάδα για τους δικούς της πολίτες, δεν μπορεί να βάλει λίγο νερό στο κρασί; Ν’ ανοίξει την διάβαση του Μαυροματίου και να ελαττώσει την τιμή των τεστ;

Τι ν’ απαντήσεις στους εδώ εναπομείναντες και γι’ αυτό;

Βλέπουμε πως ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσούντων στα ΜΕΘ, των θανούντων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, να είναι υψηλός. Ευτυχώς πολύ χαμηλότεροι οι αριθμοί από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα παρά των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται. Πόσο μάλλον στην Αλβανία που η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Γέμισε η χώρα. Γέμισε και ο χώρος που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Το νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα είναι πλήρες. Με την μεσολάβηση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο (να και μια καλή κίνηση) μετακομίζονται οι βαριά νοσούντες Βορειοηπειρώτες στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Να ευχαριστήσουμε το υγειονομικό προσωπικό των δυο νοσοκομείων για την υποδοχή και νοσηλεία των εδώ εναπομεινάντων Βορειοηπειρωτών, που τον Ιπποκρατικό όρκο τον έχουν αποδείξει και στο εμφύλιο σπαραγμό της Αλβανίας το 1997 και να μην επηρεαστούν από δηλώσεις που με τα λύπης ακούσαμε από στόματα αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες.

Στην Ελλάδα άρχισε ο εμβολιασμός και προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εμείς, οι εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες το βλέπουμε και αναρωτιόμαστε. Πότε θα εμβολιαστούμε; Πώς θα εμβολιαστούμε; Είναι τα τεστ. Είναι η καραντίνα. Είναι το μέρος διαμονής. Εδώ στην Αλβανία, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Η Κοινότητα μας θα είναι προγραμματισμένη στον εικοστό τέταρτο μήνα.

Αλήθεια το έχουν σκεφτεί αυτό οι πολιτικοί μας; Ή δεν είναι κι αυτό στην ατζέντα τους.

Άρα, τι ν’ απαντήσεις και γι’ αυτό στους ερωτήσαντες;

Βαγγέλης Παπαχρήστος
sfeva.gr

Σχόλια